Una vintena d’entitats socials de Terrassa van participar en aquest debat (foto: MG)
Per una acció independent i per constituir un parlament ciutadà, amb empoderament per part de les entitats i que enforteixi les reivindicacions de les lluites socials a la ciutat. Amb aquestes premisses com a base, el passat dissabte va tenir lloc una primera trobada de debat entre diversos col·lectius i grups locals. El moment social i polític que es viu a la ciutat s’ho val, amb diverses reivindicacions en diferents àmbits de l’activisme organitzat: l’ecologisme i l’energia, la participació i la transparència, la defensa dels serveis públics, els drets socials i drets humans, o l’economia, entre d’altres.
La crida per aquesta primera reunió l’havia fet el grup del Procés Constituent, i hi varen assistir una vintena d’entitats. A aquesta primera presa de contacte, el proppassat dissabte al matí a la seu de l’Ateneu Terrassenc, al Vapor Gran, hi eren presents membres de: GPenat, Prou Barreres, Comissió Educativa de Terrassa, Som Energia, Taula de l’Aigua, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, FAVT, AEDI, Economia del Bé Comú, Xarxa d’Economia Solidària, Observatori Ciutadà Municipal, Unitat contra el Feixisme i el Racisme, Xarxa de Solidaritat Popular, AV La Maurina, Procés Constituent i Malarrassa. Havien excusat la seva absència, tot i que donant-hi suport, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, el Casal de la Dona i la Guerrilla dels Cossos.
Desvinculat de partits i focus de poder
De fet, els convocants de la trobada insistiren en què només pretenien encetar un debat conjunt, i a partir d’aquí obrir un procés amb totes les entitats, per “repensar la societat i dur a terme una nova forma de fer política”, posant les entitats ciutadanes com a centre. I també per cercar i crear eines d’anàlisi i diagnòstic, de formació, i també eines de comunicació.
Els diferents col·lectius presents mostraren la seva satisfacció per una trobada d’aquestes característiques. I també s’hi abocaren idees i propostes de caràcter general encaminades a la creació d’aquest espai de debat i acció conjunt. Per suposat, va haver-hi consens en que cal autoorganització col·lectiva, més i millor comunicació entre les entitats, i la necessitat d’un empoderament ciutadà per part de les persones i entitats per tal que “actuïn com a subjecte polític en els processos de deliberació i presa de decisions de la ciutat”. Hi va haver consens també en que aquest espai que s’ha de crear estigui desvinculat, i per tant sense la participació directa de partits polítics i d’altres focus de poder, tal com ja s’indicava en el document preliminar de la convocatòria.
Temes de ciutat
Al llarg del debat es van posar sobre la taula diversos temes que són d’actualitat a la ciutat i que requereixen de suport immediat i acció conjunta. Entre ells, l’auditoria ciutadana municipal que correrà a càrrec de l’Observatori Ciutadà Municipal: es demanà la implicació de les entitats a l’hora d’abordar aquells punts d’anàlisi més candents. Un exemple fefaent és el debat sobre la municipalització de l’aigua, encapçalat per les reivindicacions de la Taula de l’Aigua. La batalla de l’ensenyament és un altre dels temes de ciutat considerat prioritari, amb tot un seguit de reivindicacions de millora en els equipaments i en les baixades de ratios dels alumnes. O la participació ciutadana, que es troba en un punt mort, amb un reglament de participació fet per l’Ajuntament que ha rebut diverses crítiques en la seva elaboració.
Els següents passos a seguir queden per una propera jornada de debat i treball, el proper 19 de desembre. Abans, han de ser les entitats, les participants i les que puguin afegir-s’hi, qui diguin la seva sobre com veuen i volen que esdevingui aquest espai comú. I recordatori per les fites més immediates: la creació de la plataforma pels drets humans que està en marxa, la preparació de l’auditoria ciutadana, o la presentació del nucli de la Xarxa d’Economia Solidària, el proper dilluns 23 de novembre.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari