Joan Centelles, de La Maurina: “S’està produint una revolta en lo social i polític”

No Comment
Joan Centelles 5 Joan Centelles: “Donem suport a tots els nous moviments” (Foto: PV)

A l’Associació de Veïnes i Veïns de La Maurina estan totalment en contra del projecte faraònic de la Mútua de Terrassa que pretén ampliar les seves instal·lacions llogant bona part de l’espai de la futura estació dels Ferrocarrils de la Generalitat al parc de Vallparadís, i que tenen com a element més espectacular la construcció d’una passarel·la de vidre que travessaria per sota del pont sobre el Parc connectant les actuals consultes externes amb l’estació.

Així mateix, afirma en Joan Centelles, president de l’entitat veïnal, “donem tot el suport als 4 nois encausats per ser-hi a les taules del Multirreferèndum”, que s’instal·laren les passades eleccions europees per a que la ciutadania pogués pronunciar-se simultàniament en relació al deute públic i altres qüestions, i que ara estan acusats de desobediència esperant judici.

Això forma part del dia a dia d’aquesta entitat que viu moments d’activitat i participació notables. En Centelles, amb 30 anys d’activisme al barri, des de jovenet a l’esplai i després en altres grups, és president de l’associació veïnal des de fa 15 anys. No cal dir que coneix molt bé aquesta realitat.

Destaca que en aquests moments, el conjunt d’entitats del barri viu en un ambient de molt enteniment i col·laboració. Una prova, per exemple, és la tercera edició de la recollida d’aliments per al Rebost Solidari, una jornada lúdica i festiva en la qual participa tot el barri i que ha servit per demostrar, en les dos edicions ja celebrades, un altíssim nivell de solidaritat per part del conjunt del veïnat.

Preparen també la participació en les campanes de recollida de signatures per la Iniciativa Legislativa Popular de l’Educació (www.ilpeducacio.cat/), al temps que esperen el resultat de les ILPs de Mesures Energètiques (www.pobresaenergetica.es) i la de la dació en pagament.

Comenta en Joan Centelles, que ha treballat al transport i també a logística de magatzems i estacionaments, que el Pla de Barris que s’ha realitzat a La Maurina “ha sigut fantàstic, des del punt de vista urbanístic i també del social”. “L’hem aprofitat molt i ens ha unit més al barri”, assegura, “servint per a fomentar la col·laboració i el treball en xarxa”.

El Pla ha ajudat a generar dinàmiques que ara tenen vida pròpia. Molt important, per exemple, apunta, en relació a la integració i relació de la gent immigrant. Afirma en Centelles que “aquest és, sense dubte, un model a seguir”.

Això, de fet, és un reflex clar del que avui tocaria fer als barris. Recorda en Joan que el moviment veïnal ha estat molt reivindicatiu. “Però, clar, no hi havia res als barris”, ni equipaments de cap mena i en tants de carrers ni tan sols l’asfalt. Aquesta, òbviament, és una situació molt superada, “ara tenim de tot”. I la tasca és “enfocar en lo social, en la convivència”.

Tot i així, en els últims anys, amb la crisi, “s’ha anat produint una mena de revolta, desafecció de la gent en vers de les forces constituïdes, sobretot els partits polítics, però no només”. Efecte d’això hauria estat el sorgiment de nous moviments, plataformes i grups de lluita. Doncs bé, “nosaltres hem col·laborat i donat suport a tots ells”, subratlla en Joan.

En aquest punt, el president de l’associació de veïns, mira una mica enrere i s’atreveix a posar nota a la tasca desenvolupada pel moviment veïnal: “entre l’1 i el 10, jo posaria un 5”. Argumenta que, tot i la feina feta i que la gent que hi és treballa molt i de forma molt honesta, el cert és que la capacitat de convocatòria i el suport del veïnat no són massa grans. En Centelles afirma que “la ciutadania no se sent massa corresponsable. I això no es pot resoldre dient que la gent no vol saber”.

Segurament té a veure, en bona mida com a mínim, el fet que “durant temps el moviment veïnal ha estat instrumentalitzat des dels partits o el govern municipal, com a corretja de transmissió, i això ha desmobilitzat i ara encara es paga”. De totes formes, creu que “les associacions veïnals a Terrassa estan bastant actives, la majoria, i algunes molt”.

Tot el que ha anat passant aquest darrers anys està tenint conseqüències. Tothom, més o menys, veu venir una modificació considerable dels equilibris de força que han determinat la vida política i social durant les darreres dècades. O sigui, hom viu moments de canvi importants que, com ha assenyalat en Centelles abans, estan portant nous actors a escena, en allò social i també pel que fa a la política.

Com a president de l’associació de veïnes i veïns, en Joan no es defineix per cap opció política, però defensa que des del punt de vista dels interessos dels barris caldria una “confluència dels grups i forces compromesos amb aquests, de tots i entorn a aquestos interessos”; s’ho repensa encara, però, i afegeix: “com la proposta presentada de Guanyem Terrassa, força interessant i que haurem de seguir”. ##

Related Articles

Deixa un comentari