La Favt inicia el curs ‘Empoderem per construir col·lectivament’

No Comment

“Empoderar-se per construir col·lectivament” és l’objectiu i títol del programa que estrenà ahir la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (Favt) ahir dimarts 10 de novembre, al casal de barri de Can Tusell. Un programa organitzat per la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) amb l’objectiu de “generar influència als barris per transformar positivament la realitat”.

La primera de les dos sessions de les que consta el curs, va ser breument presentada pel president de la Favt, Ramon Clariana, i el president de la Confavc, Jordi Giró. Aquest últim, representant d’una de les xarxes d’associacionisme de base i essencialment arrelat al territori més important del país, sinó la que més, emfasitzà la importància del programa en marxa, perquè es tracta de “identificar el coneixement difús que les nostres entitats atresoren, experiències la importància de les quals moltes vegades no en són totalment conscients, degut a la rapidesa dels esdeveniments” i la fragilitat tantes vegades de la pròpia existència de la majoria de les persones, clars representants dels sectors i classes populars del país més afectades pels problemes econòmics.

Jordi Balcells, en primer pla, Jordi Giró (bigoti) i Ramon Clariana, asseguts. Foto PV Jordi Balcells, en primer pla, Jordi Giró (bigoti) i Ramon Clariana. Foto PV

Aquest saber ha estat fruit de l’experiència de vida quotidiana, immediata i directa, molt pràctica i concreta. Ha estat producte necessari per superar moltes situacions problemàtiques i avui és un saber que cal valoritzar i recollir i utilitzar per a poder enfrontar els conflictes socials a les quals s’han de fer front i que no paren d’augmentar i fer-se més complexes.

La Confavc proposa, afirmà en Jordi Giró, aquest programa “Empoderem per construir” com a eina per “generar un espai intern de reflexió-acció de les associacions veïnals (AAVV) i Federacions participatives dels barris i ciutats, per donar sentit a l’experiència, amb l’objectiu d’extreure un aprenentatge útil per al conjunt del món veïnal”.

En Clariana, per la seva banda, es felicità per la possibilitat de realitzar el curs. “Ho necessitem molt”, assegurà, “aquest exercici de reflexió i estudi sobre la nostra experiència i problemàtiques, dintre del món en canvi tan accelerat que vivim”. Això serveix per a tothom, però més encara per a un moviment com aquest que neix i es desenvolupa en una cruïlla on es troben, més en cap altre, el conjunt de les lluites i reivindicacions, la lluita social, la política i la institucional.

Amb totes les dificultats, encerts i errors, el cert és que el moviment veïnal ha estat un protagonista fonamental de la història d’aquest país en els darrers 40 anys. I tot indica que això no para, al menys mentre els barris continuïn sent espai clau de convivència i ciutadania.

En aquest sentit, la intervenció del ponent, en Jordi Balcells, psicòleg i pedagog, va ser molt aclaridora i entusiasmant pel conjunt de les persones assistents (en la seva majoria activistes del moviment veïnal). La realitat a la qual en enfrontem és “prou complicada”, subratllà, tot fent un anàlisi sumari del context sòcio-econòmic, la incidència dels canvis sobre el món del treball i el model educatiu. Però, al mateix temps, “tenim eines moltes i en conjunt estem suficient preparats per enfrontar els desafiaments dels nous temps”. Sobretot, sentencià, “perquè tenim la convicció i la voluntat de que cal anar endavant lluitant pel món de justícia que necessitem i volem”.

En Jordi Balcells parà molta atenció en la necessitat de treballar amb joves i adolescent. Cal, assegurà, imaginar i inventar projectes de suport als col·lectius, tractant el conjunt de problemàtiques, per entendre-les millor i així buscar solucions. Insistí en que cal “pensar col·lectivament” i en “accions conjuntades, que abracin la totalitat, car les accions aïllades difícilment porten enlloc”. Però, al temps, s’ha de començar i donar la primera passa, el que vol dir “decidir per on comencem, què volem fer, quins temes tractem, i anar posant fill a l’agulla. Cal perdre la por a l’acció”, sentencià.

A falta de confirmació, la segona part del curs es realitzarà segur aquest mateix mes de novembre. Per a més informacions, es pot escriure al contacte: aurora@confavc.cat Tel: 93 268 89 80.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari