La Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública demana a l’ajuntament suport per què es redueixin les llistes d’espera

No Comment

La Luisa Villar aconsegueix el compromís de Mútua de ser operada, després de 7 anys d’espera.

Tots els grups municipals donen suport a les demandes de la PDSTP per reduir les llistes d’espera de la sanitat pública a la ciutat.


Una petita gran victòria l’aconseguida ahir dijous en una jornada plenament reivindicativa, protagonitzada per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa. Sembla que el via crucis de la Luisa Villar, més de 7 anys en llista d’espera, va arribant a la seva fi, i aconsegueix el compromís per part de Mútua per ser operada en els propers mesos.

pdspt concentració luisa villar mutua 24.11.16Ahir dijous al matí, una cinquantena de persones es va manifestar davant Mútua de Terrassa, per exigir la intervenció quirúrgica de la Luisa, i per visualitzar el drama de les llistes d’espera, que s’està fent estructural. El futur que Mútua de Terrassa oferia previament a la Luisa era una llista d’espera de més de 2 anys, la qual cosa suposava 9 anys més de la seva vida.

Activistes de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Publica, amb presència d’altres col·lectius socials, desplegaven una tenda de campanya, cadires i pancartes, disposades a passar hores i dies fins aconseguir una data per l’operacio de Luisa. Així, cap a les dues de la tarda, cadires, tenda i pancartes eren recollides: el personal de Mútua feia la promesa de practicar la intervenció per tant de temps desitjada per la Luisa, la qual es durà a terme el primer trimestre del 2017.

Resolucions aprovades per reduir les llistes d’espera a la ciutat

Tot plegat, però, amaga un drama que dissortadament ha esdevingut una normalitat, i sovint invisibilitzat. A la tarda la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública, juntament amb la FAVT, intervenia en el ple municipal, per anunciar aquest acord amb la Luisa per part de Mútua, i també per denunciar la problemàtica de les llistes d’espera a la nostra ciutat. Tot plegat traduït en una demanda explícita als grups polítics, i el seu suport en aquesta demanda.

Les resolucions, aprovades de forma unànime per tots els grups, insten la Generalitat a reduir el temps d’espera del diagnòtic, i exigeix adoptar mesures en aquest sentit; d’altra banda, es demana al Departament de Salut i a Mútua de Terrassa a reduit les llistes d’espera a la ciutat.

pdspt ple novembre 2016 Una membre de la PDSPT llegeix les resolucions plantejades, en el ple de novembre, ahir dijous a l’Ajuntament. Foto PDSPT.

A continuació, el redactat del manifest i les resolucions plantejades per la PDSPT:

La sanitat i les llistes d’espera a Terrassa

La situació de les llistes d’espera, a Terrassa i a la seva àrea d’influència, cada vegada són més alarmants: de gener a juny del 2016 s’han incrementat considerablement.

—LLISTES D’ESPERA PER A DIAGNÒSTIC. La mitjana de Catalunya ha augmentat en un 18,22%, a Terrassa ha estat d’un augment del 30,45% (12.278 persones el juny del 2016 a l’espera de diagnòstic): a l’Hospital de Terrassa l’augment a estat del 61,97% (3.139 persones) i a Mútua del 22,23% (9.139 persones en llista d’espera).

—LLISTES D’ESPERA QUIRÚRGIQUES. A Catalunya han augmentat un 5,63%, l’augment a Terrassa ha estat del 6,05% (10.163
persones el mes de juny en llista d’espera): a Mútua han pujat un 14,12% (7.271 persones) i a l’Hospital de Terrassa s’han reduït un 9,96% (2.892 persones en llista d’espera).

Aquest deteriorament a l’assistència és insostenible i porta a situacions límit com el cas de la Luisa que expliquem tot seguit.

LUISA, NOU ANYS DE PATIMENT INNECESSARI. QUE L’OPERIN JA!

És un cas que no té una explicació lògica, fem una mica de memòria: l’any 2007 comença el “VIA CRUCIS de la LUISA”, fa 9 anys que va visitar al metge de capçalera per un dolor en la zona lumbar de llarga durada, la deriva al traumatòleg que li demana una ressonància magnètica de la zona, en la que s’aprecien diverses hèrnies lumbars, el tractament proposat és de pegats de morfina. Ella li diu que vol un altre tipus de tractament, ja que aquest no li solucionarà el problema i li generarà efectes de drogodependència.

Comença sessions de rehabilitació i diferents tractaments farmacològics amb els corresponents efectes secundaris,
al mateix temps comença sessions de massatges, quiropràxies i fisioterapeutes, etc. Sense resultats. Al març del 2015 té uns marejos amb una caiguda produïda per la medicació i és transportada a urgències de Mútua de Terrassa on se li practica un SIET RX (no se li demana cap RM, ni cap TAC, malgrat la gravetat de la caiguda i el diagnòstic de fractura en la vèrtebra D7).

luisa operen La Luisa mostra emocionada els papers per poder fer el pre-operatori el gener de 2017. Foto: Twitter PDSPT

 

A la setmana d’estar de baixa, en el seu centre de treball, li notifiquen l’acomiadament per absentisme laboral. En agreujar-se el dolor i no tenir notícies per a la rizòlisi, decideix reclamar a atenció al client de Mútua de Terrassa. Resultat de la reclamació és que el metge canviï el grau d’assistència de preferent a urgent, tot i ser urgent, per a la prova va haver d’esperar 14 mesos. Una vegada feta la prova de rizòlisi, sense resultats, se li preparen els papers per a la cirurgia. Com segueix tenint dolors constants torna al metge de capçalera i, aquest li comenta que pot demanar un TAC, però que trigaran un any a fer-li, i li proposa fer de manera privada una ressonància magnètica cervical i una altra dorsal que la Luisa paga de la seva butxaca, el resultat de les proves és que té una hèrnia cervical que desplaça i comprimeix la medul·la cap a la dreta i una altra vèrtebra dorsal fracturada, que no havia vist ningú de Mútua per no realitzar-li les proves pertinents. Mentrestant s’han fet reclamacions a Mútua, CatSalut, a la regidora de salut i a l’alcalde de Terrassa, perquè solucionin la situació desesperada de la Luisa. No hagut cap resposta positiva. Fins i tot, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa, vàrem demanar una entrevista amb el director mèdic de Mútua perquè ens expliqués perquè té una pacient durant 7 anys amb un problema de salut tan deteriorat i que Mútua és incapaç de solucionar (la secretària ens contesta que en uns dies tindríem una resposta), passades setmanes tornem a reclamar l’entrevista
sense cap resposta per part de Mútua.

La PDSPT, a la visita que va efectua a Mútua de Terrassa el conseller de salut, Antoni Comín, li vam explicar el cas y ens va comentar que s’informaria i en 15 dies ens donaria una solució, i el dia d’avui encara no tenim cap resposta. A més a més, vàrem demanar informació a l’ICS per si la Luisa constava en alguna llista d’espera i ens contestà que des del març està en llista d’espera per a una cirurgia instrumentada del raquis (que el temps màxim d’espera establert per CatSalut és de 365 dies, però que el temps mitjà d’espera de Mútua és de 598 dies), en definitiva que a la Luisa encara li manquen 2 anys perquè algú li solucioni la seva patologia. És increïble
i és inhumà que un centre hospitalari, en aquest cas Mútua de Terrassa, i els seus professionals puguin tenir un pacient 7 anys, mes altres 2 anys que encara li resten per operar-se.

Així com la manca de transparència en donar explicacions de la seva conducta, mentrestant la Luisa té dolor insuportable que fa que constantment hagi de posar-se pegats de morfina, a més d’augmentar-li la dosi, hagi de prendre una altra morfina de rescat diàriament, a més dels antiinflamatoris. I més greu encara, li han robat 9 anys de la seva vida a ella y a la seva família, ha perdut la feina i per rematar el tema l’ICS li dóna l’alta, ja que considera que “pot treballar”, sincerament tot plegat molt patètic. La Luisa necessita immediatament una solució. Després, si la Luisa, la PDSPT i altres entitats prenem altres tipus de mesures diran que som antisistema, però el sistema pot estar 9 anys maltractant a un pacient i quedar-se tan amples, i els dolents som els pacients!
Demanem al Ple de l’Ajuntament l’aprovació de les dues propostes de resolució següents:

Primera resolució. Que es demani al Departament de Salut de la Generalitat reduir els terminis i les llistes d’espera de proves per al diagnòstic, perquè d’aquesta manera el temps d’espera per a la següent intervenció es redueix i evitar dolor, patiment i incertesa en casos com el de la Luisa.

Segona resolució. Que es demani al Departament de Salut de la Generalitat i a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, la reducció de les llistes d’espera a l’atenció sanitària a Terrassa i la seva àrea d’influència, així com facilitar les dates i assegurar els terminis pels diferents tipus d’intervencions, consensuant amb claredat aquestes amb la PDSPT i la FAVT.

Novembre del 2016

FAVT– Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa
PDSPT – Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa

Deixa un comentari