Les entitats criden a participar en la manifestació per exigir més residències públiques, dilluns 9 de desembre

No Comment

El pròxim dilluns, 9 de desembre, hi ha una crida a participar en la manifestació per exigir la construcció de més residències públiques a la ciutat. La marxa està convocada per la Comissió de Residències Públiques, conjuntament amb el Moviment de les Pensions Dignes, la FAVT i Marea Blanca. Se sortirà a les 10.30h des de la Plaça de l’Aigua i farà un recorregut per la Rambla Francesc Macià.

Els col·lectius afirmen que a la tercera ciutat més gran de Catalunya, l’any 2018 a Terrassa  – on només una residència és pública d’un total de 31 -, el 18% de les persones més grans de 65 anys eren dependents, que suposen més de 6.500 persones. I denuncien l’alt cost que implica assolir una residència, les altes llistes d’espera per accedir-hi, i el negoci que estan suposant les residències privades, donat que “els fons voltors hi han fixat la seva vista”, asseguren des de l’organització. 

La Comissió de Residències Públiques fa un seguit de reivindicacions adreçades a l’Ajuntament, per tal que insti a la Generalitat a construir de forma immediata la residència pública ja aprovada a Sant Pere Nord, així com aprovar el projecte per fer una altra a Ca n’Anglada, entre altres demandes, i que descriuen en el manifest que es pot llegir a continuació.

Manifest de la Comissió de Residències Públiques a Terrassa

L’any 2025, el 7% de les persones entre 65 i 80 anys i el 40% de les majors de 80 patiran dependència, segons les projeccions demogràfiques oficials. Sense comptar les persones de menys edat que pateixen dependència deguda a una discapacitat física o intel·lectual.

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, l’any passat, el 2018 a Terrassa, la tercera ciutat més gran de Catalunya, 36.336 persones tenien més de 65 anys. De la mateixa font i per el mateix any 5.905 persones tenien més de 85 anys. Segons aquestes càlculs el 18% de les persones mes grans de 65 anys eren dependents, és a dir a Terrassa més de 6.500 persones!!

Segons dades oficials a Catalunya hi ha gairebé 60.000 places en residències per a gent gran, de les quals només 10.298 són públiques i 35.517 (més de la meitat) són d’iniciativa mercantil i, per tant, estan en mans d’empreses amb ànim de lucre. Al conjunt de l’Estat la facturació anual del sector supera els 4.200 milions d’euros (4.200.000.000€, quaranta-dos seguit de vuit zeros).

El cost mitjà d’una plaça de residència per a avis a Catalunya és de gairebé 2.000 € mensuals. En residències privades d’alt nivell, el preu es dispara força més.

Les residències d’avis son un gran negoci a l’alça en la que els fons voltors han fixat la seva vista.

Això explica que apareguin productes financers destinats a la gent gran amb l’objectiu, precisament, de pagar l’estada en una residència, com ara les hipoteques inverses, propiciant un nou tipus d’estafa a gran escala.

En el cas de les residències públiques, el gran problema és la llista d’espera, que a tancament del 2017 sumava a Catalunya gairebé 18.500 persones pendents d’accedir a una plaça, més de 500 a Terrassa.

Aquell any, 929 persones van morir mentre estaven a la llista d’espera. La situació es tant greu que ja han sorgit establiments il·legals que pretenen donar aquest servei sense cap garantia ni control per part de les administracions.

Queda doncs demostrada la gran necessitat que hi ha de residències públiques.

Cal que les administracions incentivin i posin en marxa projectes per potenciar la creació de solucions, mes o menys imaginatives per donar-hi resposta.

El govern local és qui ha de donar suport i estar al davant de les reclamacions de les necessitats de la gent gran de la ciutat.

Demanem a la nostra administració local:

1. Que realitzi un estudi seriós i actualitzat de les places a les residències privades i públiques i en faci públiques les dades concretes.

2. Que elabori un pla d’acció i de futur per a la gent gran i les persones dependents.

3. Que supervisi l’execució de les obres de remodelació i ampliació de la Residència Pública de Mossèn Homs per part de la Generalitat i la seva immediata posta en marxa.

4. Que insti a la Generalitat a la licitació i construcció de la Residència Pública a Sant Pere Nord.

5. Que reclami a la Generalitat el projecte i construcció de la residència pública a Ca n’Anglada, la seva licitació i construcció.

6. Que vetlli especialment per la construcció de la residència per a persones amb problemes de salut mental.

7. Que cerqui i inspeccioni les residències “il·legals” que han sorgit, per comprovar si compleixen TOTS els requisits exigibles.

Comissió per a les Residències Públiques a Terrassa
Terrassa 9 de desembre de 2019

Related Articles

Deixa un comentari