Teixidors convida a invertir els estalvis en economia social, per ‘ajudar a teixir benestar’

1 Comment
Teixidors Joan Sala 4 Joan Sala, a la cooperativa Teixidors (Foto PV)

Finances participatives, compromís social. “Que les finances passin a ser tractades com el que haurien de ser, assumptes socials, i menys com a negoci dels bancs i entitats”, aquest és l’horitzó que es plantegen cada vegada més grups, entitats i cooperatives des de fa temps. Entre elles també la cooperativa egarenca Teixidors. I dintre d’aquesta perspectiva és en la qual s’ha d’emmarcar el recent llançament de deute que ha fet la cooperativa i centre especial de treball a Terrassa des de 1983, “donant treball i suport a persones amb dificultats d’aprenentatge amb una eina tan estimulant i pedagògica como és el teler manual, per aconseguir la seva integració laboral i social”.

Estem parlant, per tant, d’una emissió de títols de deute, com ho són també els tan marejats del deute públic dels governs i la seva famosa prima de risc. En aquest cas, però, parlem de “títols participatius” i no especulatius. Però papers amb totes les seves obligacions i compromisos de rendibilitat. Concretament, l’emissió és de 200.000 euros, els títols es venen a un preu de 1000 euros, sense limitació en l’adquisició, a un termini de 3 anys amb dues possibilitats de retribució. Tenen un retorn del 3% anual, si es vol recuperar la inversió en diners, o 10% si es fa en concepte de productes de la pròpia cooperativa.

En Joan Sala, que ha estat responsable administratiu durant anys, explica que Teixidors vol crear i enfortir “mecanismes de finançament alternatius als bancs”. Defineix aquest deute com a “participatiu”, i participatiu literalment, perquè qui compra els bons és gent que coneix el treball, que comparteix objectius, i no es limita a voler maximitzar beneficis o multiplicar capital sigui com sigui.

Aquest 3%, explica, no està pas malament per a qui es decideixi a invertir, al temps que per a Teixidors representa un pagament d’interessos ben més baix que si haguessin de pagar el retorn de préstecs als bancs.

A la cooperativa estan prou esperançats amb aquesta emissió. De fet, caminen bastant sobre segur. L’any passat ja van fer una prova, amb cercles de gent propera i una emissió no massa gran. L’èxit de la mateixa no els va deixar dubtes.

D’altra banda, això tot plegat és una de les modalitats del dit, conegut i tant lloat “microfinançament”, que, per cert, ara fa molt poc el Govern espanyol ha començat a enquadrar i legislar. Així mateix, al 2005 van començar a treballar amb la cooperativa de crèdit Coop57 i, des de llavors, amb d’altres entitats del món de l’economia social i solidària.

A finals de mes, per cert, portaran aquesta experiència a la Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que tindrà lloc a l’antiga fàbrica de Fabra i Coats, a Barcelona. Teixidors muntarà una parada pròpia amb els seus telers.

Related Articles

1 Comment

Deixa un comentari