El trencament d’una bassa de residus a Sallent agreuja la contaminació al riu Llobregat

No Comment

L’entitat ProuSal recorda que el Parlament va aturar l’any passat una sentència judicial que obligava l’empresa ICL-Iberpotash a deixar d’abocar runam i de contaminar el riu Llobregat.


Trencament de la bassa amb salmorra a Sallent. Font: ProuSal

La nit del passat divendres 25 de maig es va trencar un dels dipòsits de salmorres, procedents de l’extracció de sal de les mines de Sallent que efectua l’empresa ICL-Iberpotash. El vessament provocat per aquest trencament ha afectat el Llobregat de manera seriosa: 200.000 litres de residus han anat a parar al riu.

Aquí s’hi aboquen diàriament més de 4.000 tones de runam a la muntanya de sal Cogulló, a la comarca del Bages. La salinització del Llobregat és un dels problemes més greus que afecten el riu, i la seva potabilització requereix d’una inversió molt gran, la qual acaben pagant els ciutadans en els seus rebuts. Aquesta contaminació i la seva filtració als aqüífers provoca que també a ciutats com Terrassa l’aigua que consumim es vegi afectada, tal com van denunciar en el seu moment des de la Taula de l’Aigua de Terrassa.

Malgrat que l’Agència Catalana de l’Aigua informà posteriorment que el vessament no afectà l’aigua potable que es subministra als municipis propers, i que els abocaments es van diluir ràpidament al gran cabdal que presenta el riu, s’ha produït un gran malestar per la situació.

Cal recordar que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya obliga a l’empresa ICL-Iberpotash a deixar d’abocar més runam a la muntanya del Cogulló i a tractar els residus de l’explotació minera amb cura mediambiental. Tot i que un acord polític del Parlament va donar una nova pròrroga a l’empresa i els abocaments han continuat. Des de la plataforma ciutadana ProuSal, s’afirma que “el disbarat del Cogulló ens anirà afectant a tots de moltes més maneres, ja que els nostres polítics permeten que l’empresa continuï abocant i contaminant, i asseguren que si s’hagués complert la sentència del TSJC, ICL hagués aturat l’abocament al Cogulló, aquesta bassa no existiria”. 

Indignació de ProuSal per no aplicar-se la sentència judicial

Tal com indica a la seva web, des de ProuSal s’insisteix en què “els llocs de treball no poden ser l’excusa perquè ICL deixi un deute enorme, econòmic i mediambiental”, i que la “ridícula fiança que l’empresa ha dipositat per tot aquest disbarat és de tan sols de 8M€, i que si no augmenta, “correm el risc que l’empresa se’n vagi sense assumir la seva responsabilitat”.

A la vegada, l’entitat recorda que la Unió Europea ha obert dos expedients a la Generalitat per incompliment de la sentència judicial per aturar aquesta contaminació mediambiental. Ara per ara, es desconeixen els motius del trencament del dipòsit i s’estan investigant les causes.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari