[Aleix Pons] 10 anys de Terrassa Decideix, record i avaluació d’una fita històrica

No Comment

El procés de referèndums populars i locals Terrassa Decideix va marcar una fita en la història del nostre país i, sens dubte, va ser un element clau d’inspiració i impuls al procés sobiranista que ha canviat el mapa polític i social del país.

L’Aleix Pons, actualment president de l’Arxiu Tobella, i en aquells moments, 2010, president d’Òmnium Cultural Terrassa va escriure un text molt interessant sobre aquesta vivència de país, que va llegir el dia 23 gener en els Cants de la Llibertat al Raval de Terrassa i que publiquem ara a la web (al paper en el número vinent), tot agraint molt l’esforç i interès del company Aleix.

Cal recordar que ja hem publicat un article sobre aquest tema de la companya i col·laboradora Pepi Oller, també llegit als Cants de la Llibertat.


[Aleix Pons] 10 anys de Terrassa Decideix, record i avaluació d’una fita històrica

 

Bon vespre a tothom,

En primer lloc gràcies a Cants de la Llibertat per permetre’ns parlar avui aquí.

També gràcies a totes i a tots per ser aquí sempre, cada dia, i avui que recordem els 10 anys del Terrassa Decideix.

Gràcies a la Pepi ,al Xavi i al Jaume que acaben de parlar.

Jo us comentaré una mica com es va fer el Terrassa Decideix.

Persones a títol individual, entitats, institucions, socials, culturals, veïnals, polítiques es van posar d’acord per constituir de manera absolutament voluntària la plataforma Terrassa Decideix, per permetre portar a terme la consulta sobre la independència.

Jo en aquells moments era el President d’Òmnium Cultural Terrassa, i el representant d’Òmnium a Terrassa Decideix va ser en Xavier Ordeix.

Des d’Òmnium Catalunya es va donar tot el suport, el paraigües per poder demanar permisos per ocupar el carrer amb les taules de votació anticipada, per organitzar actes, etc.

Des d’Òmnium vàrem parlar amb molta gent, amb moltes entitats, institucions, associacions, i amb tots els partits polítics presents en el consistori municipal en aquell moment, PP, CiU, ERC, PSC, ICV, per tal d’explicar què es feia, quin sentit tenia fer-ho.

El 23 de gener de 2011 ja havien passat més de 30 anys de la transició, i aquesta plataforma plural, diversa, transversal, amplia, va permetre treballar conjuntament, en equip, una munió de persones que potser feia anys que no ho feien , això de treballar plegats.

Fer el Terrassa Decideix ha estat el camí que ens va permetre després fer el 9N i l’1Oc.

Aquests dies diferents persones han parlat i gravat les seves reflexions a les xarxes socials; han explicat com va ser la seva participació i col·laboració en aquells moments. Entre elles permeteu-me citar especialment el Conseller Rull.

Terrassa Decideix va ser un gran èxit, més de 20.000 terrassenques i terrassencs van participar en la consulta en una Terrassa que llavors tenia uns 200.000 habitants.

Un cop acabada la consulta, els integrants de la plataforma Terrassa Decideix vàrem acordar eliminar-la, tancar-la, per tal que ningú en un futur se’n aprofités.

Del Terrassa Decideix va néixer per una banda Terrassa per la Independència, ara ANC, i per una altra la Comissió 4 de setembre que organitza la Marxa de les Torxes en record dels fets del 3, 4 i 5 de setembre 1713 a Terrassa.

Vull recordar a algunes de les persones que van treballar per poder portar a terme Terrassa Decideix i que avui ja no hi són: Àngel Casanovas, Joan Crispi, Domènec Ordeix, Joaquim Badia, Miquel Noguera, Jordi Navarro…. per tots els que ja no hi són i per tots els que no defallim, hem de continuar treballant per aconseguir la llibertat de Catalunya.

Related Articles

Deixa un comentari