Avança el desenvolupament urbanístic del Vapor Cortès en el Ple de setembre

No Comment

Miquel Gordillo

El Ple municipal celebrat el 23 de setembre, no va comptar per primer cop en aquesta legislatura amb l’Alcalde Jordi Ballart, totalment centrat en la cura i atenció del seu fill malalt. Va presidir la sessió presencial a la Sala de Plens el tinent d’alcalde Isaac Albert.

Un dels temes centrals del plenari va ser l’aprovació provisional per edificar al Vapor Cortès habitatges – en seran més de 800 – així com àrees comercials i diferents espais urbans, en un total de més de 71 mil metres quadrats. Un projecte urbanístic que ve marcat pel POUM de 2003, i que el govern assegura que no es faran habitatges a les naus que són un patrimoni a conservar.

El regidor de l’àrea d’urbanisme, Carles Caballero, tornà a recordar l’aposta de l’actual govern en potenciar els sectors del Vapor Cortès, Sala i Badrinas i l’AEG. Tots els grups es felicitaren per l’aprovació. A les paraules de Marc Armengol (PSC) tot recordant que Terrassa arribarà als 250.000 habitats d’aquí a 20 anys, Caballero assegurà que la prioritat «és ser la primera ciutat en qualitat de vida, no en població».

A banda de la cessió que l’Ajuntament va fer a Prodis de dues naus del Vapor Cortès, ara s’ha aprovat concedir a l’entitat 1 milió d’euros, per ajudar en la inversió de 4,3 milions que l’entitat ha de fer per construir la seva nova seu. Hi ha un consens entre tots els grups en posar en valor la feina que realitza Prodis en l’atenció a persones amb discapacitat. «El projecte és una aposta municipal» va dir Lluís (JxT). «És una actuació de ciutat, que impacta en una població molt vulnerable i que dignifica les seves vides», segons Alfredo Vega (PSC).

També hi haurà ajuts en forma de subvenció per als paradistes del Mercadal, un total de 100 mil euros, i 243 mil més per reforçar la campanya de Nadal. Uns diners que surten de la reserva de 2 milions per pal·liar els efectes de la pandèmia.

Recuperar les visites presencials als centres sanitaris

El Ple aprovà, com fa cada plenari, diversos acords de Junta de portaveus adreçats a altres instàncies polítiques i que afecten de ple la ciutadania. Entre aquests acords, de forma unànime es demana tornar totalment a les visites presencials als centres sanitaris de Terrassa i d’arreu de Catalunya. L’anhel també passa per recuperar els serveis i professionals perduts durant la crisi sanitària, i també aquells perduts des de les retallades del 2010.

Frenar l’escalada del preu de la llum i gratuitat del peatge de la C-16, entre altres demandes que fa l’Ajuntament

Entre altres acords presos pel consistori, aquest també per unanimitat, hi ha el que demana el rescat de les autopistes de peatge catalanes, entre la qual la C-16 entre Sant Cugat, Terrassa, i Manresa. i la supressió del peatge.

La Junta de portaveus també aprovà un acord per acollir i donar asil al número més gran possible de persones refugiades de l’Afganistan, i el clam perquè els ajuntaments rebin els recursos econòmics per fer l’acolliment amb les millors garanties.

Un altre acord exigeix al govern central mesures que frenin l’escalada del preu de l’electricitat. Entre les mesures, s’insta al govern central a reestructurar l’oligopoli del model energètic i que hi hagi un sistema públic. També que s’ampli el bo social per a famílies vulnerables, i que es reguli i impulsi l’autoconsum d’energies renovables. El PSC s’abstingué.

D’igual forma, el PSC votà en contra d’un acord que demana prohibir la venda d’armes a països involucrats en conflictes bèl·lics o acusats de no respectar els drets humans. Cs s’abstingué, la resta de grups votaren a favor i s’aprovà.

Finalment, s’aprovà restaurar la placa de la façana principal del Mercat de la Independència.

Sense declaració institucional de suport a Puigdemont

La Junta de portaveus no va aprovar una declaració institucional per posicionar-se en favor de Carles Puigdemont i contra la seva detenció el passat 23 de setembre per la justícia italiana. El grup municipal de JxT va demanar en una Junta de portaveus extraordinària que s’aprovessin un seguit d’acords. Com que el partit de govern TxT es va abstenir, la proposta no tirà endavant. Entre els acords, «expressar el suport al president Puigdemont, lamentar el menyspreu del Regne d’Espanya a les normes del dret europeu, i refermar-nos en la convicció contra la repressió i per l’exercici del dret a l’autodeterminació», va llegir Meritxell Lluís.

«Puigdemont és un símbol antidemocràtic i pròfug de la justícia espanyola, esperem que aviat sigui lliurat a Espanya i jutjat pel Tribunal Suprem, és qüestió d’estat de dret, no és d’esquerres ni de dretes, expressà Javi González de Cs. Marc Armengol, del PSC, es limità a dir que «no compartim aquest acord, sempre respectem les resolucions judicials».

«No és un pròfug, s’ha presentat davant la justícia sempre que se li ha reclamat, la italiana, l’alemanya, la belga», etzibà Isaac Albert (ERC) a les paraules del representant de Cs Javi González. «Però no a Espanya», segons aquest, qui va afegir: «Puigdemont va abandonar Espanya dins el maleter d’un cotxe».

«Entenem que des de l’Ajuntament es representen diferents posicionaments ideològics, ens abstenim, és un tema resolt», expressa Lluïsa Melgares per part del partit de govern TxT. Apel·là a l’entesa entre els partits independentistes i el govern espanyol, i la singularitat de la situació a Catalunya». Davant d’aquesta equidistància Lluís va voler matisar aquesta equidistància tot recordant que també hi ha altres persones represaliades que són de Terrassa.

Related Articles

Deixa un comentari