Miquel Gordillo
Els contenidors no estan prou nets ni es netegen amb regularitat, ni per dins ni per fora. Així ho destaca el Comitè per la Millora de la Neteja i la Gestió de Residus de Terrassa. Aquest òrgan participatiu va intervenir en el Ple municipal per recordar-ho i per demanar una actuació per resoldre el que considera “condicions d’insalubritat”, en paraules del seu representat Xavier Vives. “És un problema que ve de fa temps, i entenem que és d’obligat compliment”, expressà.
Un estudi d’octubre de 2018 ja feia menció de la manca de neteja dels contenidors de recollida de residus, Concretament, es recomanava que els de matèria orgànica es netegessin dos cops mensuals a l’hivern, quatre a l’estiu. El Comitè, reunit en plenari el passat 31 de gener, demanà al consistori un pla immediat per posar remei a aquesta situació, “a veure si aquest estiu podem veure’ls una mica diferent de com estem acostumats”, expressà Vives. També recordà que cal informació visible sobre com abocar-hi les deixalles.
Més enllà de la qüestió dels contenidors, Vives insistí en la necessitat d’un pla de gestió dels residus a llarg termini i que realment es compleixi, i avisà dels “costos de les sancions que ens puguin arribar de la Unió Europea”, i que “a la ciutadania se li requeriran taxes més grans”.
La manca d’habitatge social
Tots els grups municipals votaren a favor de la demanda, i el govern es va comprometre a millorar la neteja de contenidors. “La manca de recursos ja ve de fa molts anys”, va voler recordar, però, la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares, i defensà que “aquest govern li ha donat prioritat a l’empresa municipal”. Tanmateix, Melgares reconegué que la neteja no es podrà fer amb la freqüència recomanada, “les fites són inassumibles”.
“Hi ha persones que ho estan passant molt malament, fins i tot volen treure’s la seva vida”, expressà Francisco Santiago en representació de l’entitat Ministerios Ebenezer, per presentar en el Ple una proposta al voltant de la manca habitatge d’habitatge de lloguer assequible. En concret, l’entitat demanava en un dels acords, que a la Taula d’Emergència, que valora les necessitats adjudica habitatges a les famílies en llista d’espera, hi participin entitats socials. Cap dels grups donà suport a aquesta demanda. En paraules de la regidora Ona Martinez (ERC): “la Mesa ha de continuar sent tècnica i que no depengui de qui pugui fer més soroll”.
Des dels grups municipals es reiterà demanar a l’Estat més acció respecte a aquest problema, i s’escuden en què les competències municipals són limitades. Melgares: No s’estan fent les lleis que s’han de fer”, tot i reconèixer que el patiment de les famílies és molt gran, el pitjor que et pot passar a la vida”. Respecte a la Sareb (que té 550 pisos a Terrassa). Hem d’aconseguir que els seus pisos siguin públics, i que els puguem gestionar des de l’Ajuntament. Cedirem terreny públic per fer habitatge de protecció oficial.
Deixa un comentari