El Col·legi d’Advocats de Terrassa i el Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els 14 Col·legis d’Advocats de Catalunya, han iniciat un cicle de formació sobre la defensa jurídica dels drets socials que culminarà amb el III Congrés sobre Drets Humans que es realitzarà a Terrassa, a l’octubre.
L’objectiu tant del cicle com del congrés és oferir eines pràctiques a l’advocacia i a la ciutadana en general per defensar als jutjats els drets socials, culturals, econòmics i ambientals que li són reconeguts.
L’article 44 del la Constitució Espanyola reconeix el dret a l’accés a la cultura a per tota la ciutadania. Quina és la situació jurídica actual en referència a l’exigibilitat d’aquest dret als tribunals? Quins aspectes legals dificulten la seva justiciabilitat? En quins casos concrets s’ha exigit aquet dret als tribunals i mitjanant quines vies?
Aquestes són algunes de les preguntes que es debatran en aquesta segona sessió del cicle titulada: CULTURA I PROPIETAT INTEL·LECTUAL: EL NEGOCI DEL SEGLE XXI?
Acte a Terrassa sobre el dret social d’accés a la cultura
2 de maig de 2017
19,00 hores, Col·legi d’Advocats de Terrassa (Gabriel Querol, 21 local – 08221 Terrassa)
Cultura i propietat intel·lectual, el negoci del segle XXI?
Taula Rodona al Col·legi d’Advocats de Terrassa
Jordi Fernández Figueras
Professor, escriptor dirigeix Editorial i Revista Mirall de Glaç i es activista de la Cultura als Amics de les Arts de Terrassa
Josep Jover Padró
Advocat, especialitzat en propietat intel·lectual i drets d’autor, i gestor de conflictes. És director del bufet Estudis Jurídics. Va se acusador particular contra la SGAE
Rosa Ana Alija Fernández
Doctora en Dret i Diplomada en Estudis Internacionals Avançats. Professora de la UB de Protecció Internacional dels DDHH. Investigadora i escriptora científica. Col·laboradora en Universitat estrangeres. Experta i col·laboradora en Institucions internacionals com Nacions Unides en la Protecció de DDHH.
Moderador:
Joan Tamayo Sala, advocat membre de la Comissió de defensa dels DDHH del Col·legi Advocats de Terrassa
III Congrés de Drets Humans de l’Advocacia Catalana. La justiciabilitat com a garantia dels drets socials
La Comissió de DDHH del Consell de l’Advocacia Catalana, amb l’objectiu de donar eines pràctiques a l’advocacia i a la societat en general per exigir als jutjats el compliments efectiu dels drets que li són reconeguts, inicia un “Cicle de sessions pràctiques sobre la justiciabilitat dels drets socials” que culminaran en el III Congrés de Drets Humans de l’Advocacia Catalana que tractarà sobre “La justiciabilitat com a garantia dels drets socials” que tindrà lloc a Terrassa el 19 i 20 d’octubre de 2017.
En la present crisi econòmica i social que estem vivint avui, l’efectiva realització dels drets econòmics socials i culturals (DESC) és un dels reptes que es planteja a la societat i també a l’advocacia.
Si bé la societat té diferents vies per exigir l’efectiu compliment dels drets, l’exigibilitat d’aquests davant els tribunals s’erigeix com una de les principals. El recurs judicial és segurament la via més potent per exigir els drets davant els poders públics.
Explorar l’exigibilitat d’aquests drets en els diferents àmbits de protecció així com proposar i repensar diferents mecanismes per fer-los exigibles davant dels tribunals, és una tasca que la societat i l’advocacia de manera especial ha d’abordar.
Partint dels Principis d’universalitat, indivisibilitat i interdependència dels drets constitucionalment consagrats i entenent que tots els drets han de ser inviolables i inherents a la dignitat de la persona, buscarem les vies legals per fer efectius els drets socials econòmics i culturals que la Constitució consagra.
Deixa un comentari