Aquest dissabte 1 d’octubre s’ha dut a terme la Jornada “Debats Vallès Occidental: Aspectes estratègics de política comarcal”, organitzada pel Grup de l’Entesa del Consell Comarcal del Vallès Occidental (constituït per ICV-EUiA i En Comú).
A la jornada han participat, durant tot el matí, una vuitantena de persones pertanyents a organitzacions socials que tenen presència en el territori i proposta d’àmbit comarcal i membres dels grups i càrrecs institucionals de les diferents localitats de la comarca, que pertanyen a l’Entesa.Els debats han girat entorn a quatre temes: mobilitat, gestió de residus, polítiques d’ocupació, benestar i drets socials, que han comptat amb una petita ponència de persones expertes en els diferents àmbits temàtics a tractar.
Imatge de la trobada. Foto Entesa
Pel que fa al taller de Mobilitat ha comptat amb la ponència d’Emili Cirera (activista en temes de Territori i Mobilitat) i Francesc Magrinyà (Enginyer de camins, Doctor en urbanisme i Director de planificació estratègica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona). El taller ha estat dinamitzat pel Conseller Comarcal d’Entesa, Emiliano Martínez, on s’ha remarcat la necessitat de “cercar còmplices que ens ajudin a situar una estratègia de mobilitat i territori alternativa a l’aposta vehicle privat i les línies de comunicació radials, plantejant la mobilitat com una forma d’entendre el territori i la necessitat de canviar els paradigmes i renovar les idees sobre la mobilitat”. També s’ha parlat sobre el Quart Cinturó i la urgència de “trobar alternatives de transport públic i d’estructurar el territori, no només a través de vies de comunicació viàries i ferroviàries, sinó també mitjançant els corredors naturals”.
Eva Herrero, experta en temes mediambientals amb diferents responsabilitats públiques essent la darrera Comissionada de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona, ha conduït el taller de Residus, dinamitzat també per la Consellera Comarcal de l’Entesa, Àngels Marcuello, on el debat s’ha centrat més en la generació de residus que en la pròpia gestió dels mateixos. També s’han posat a debat temes com la “recollida porta a porta” que ja es realitza en alguns municipis i iniciatives per millorar les dades actuals de recollida de la fracció orgànica. Propostes per millorar la separació dels residus i minimitzar-ne la fracció del rebuig, també han format part del debat d’aquest taller.
El debat sobre Polítiques d’Ocupació, amb comptat amb Eduard Jiménez (Economista i consultor en polítiques públiques) i Rosa Garcia (Professora d’economia a la UAB i UPF) com a persones encarregades de centrar el debat, i ha estat coordinat pel Conseller Comarcal de l’Entesa, Ramon Capolat. El taller s’ha iniciat amb una primera part de diagnosi on es constata us canvi substancial en l’economia productiva de la nostra comarca, “en el VOC el sector industrial ha deixat de ser el primer sector en ocupació al Vallès per primera vegada en la historia contemporània” i els canvis en l’accés al mercat de treball, es posa de manifest la necessitat de fer una reflexió conjunta des de l’àmbit comarcal a fi de fer més adequades i eficients les polítiques d’ocupació, que sols en despesa pròpia del conjunt dels diferents municipis suposa actualment més de 50 milions d’euros/any. La necessitat d’introduir, en aquest nou escenari, elements i polítiques actives de suport a l’economia social i solidaria, ha estat un altre dels elements de reflexió del debat.
El taller de Benestar i Drets Social s’ha dividit en dos subtemes: Educació i Sanitat. Sílvia Carrasco (Prof. Antropologia Social UAB i especialista en desigualtats educatives i diversitat sociocultural) i Ricard Gomà (Prof. Ciència Política UAB i ex-regidor de Benestar Social a l’Ajuntament de Barcelona). El taller ha estat coordinat per les Conselleres Comarcals d’Entesa, Anna Rius i Pilar Paz. Les intervencions al debat sobre educació que s’han centrat en “l’impacte de les retallades i el canvi en les polítiques educatives i la necessitat de fer atenció als indicadors de desigualtats reals”. Pel que fa a Sanitat, s’ha comptat amb la participació Jaume Pavia (membre de la Plataforma en Defensa de la Salut de Terrassa) i Antonio López (membre de la Plataforma En Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès), on s’ha posat de manifest “l’impacte negatiu que tenen les privatitzacions sobre la salut de la població així com el desmantellament de lo públic per derivar serveis cap a la privada i l’abandó de la prevenció de la salut.” La necessitat de democratitzar els òrgans de govern i participació de la comarca i dels municipis en salut i educació, així com treballar per a millorar l’abandonament escolar prematur, també han format part del debat d’aquest taller.
Un cop finalitzats els debats temàtics s’ha realitzat un debat en plenari, amb totes les persones participants, en la que s’ha reflexionat sobre la proposta de Fem Vallès, d’unió dels dos vallesos, on també s’ha comptat amb la participació de membres de l’Entesa del Vallès Oriental. José Luís Rivera, Conseller Comarcal de l’Entesa, ha presentat el debat, en el que han intervingut Manel Larrosa (Arquitecte, membre Via Vallès) i Francesc Magrinyà.
Les Conselleres i Consellers del Grup de l’Entesa, han valorat molt positivament el treball fet en aquesta primera jornada, tant per l’assistència com per la qualitat de les aportacions. El Conseller Jose Luís Rivera ha manifestat que “la important participació en els debats que avui hem iniciat, posa sobre la nostra taula la necessitat de continuar-los, potser en un format més específic o temàtic.” La Consellera Pilar Paz, ha garantit que “el grup de l’Entesa farà un retorn del que avui s’ha treballat a tothom que ha participat i traslladarà al Consell Comarcal aquelles iniciatives que avui s’han debatut.”
Deixa un comentari