El model fast fashion que segueixen les grans multinacionals del sector és la principal causa d’importants desequilibris ambientals socials i laborals a escala global.
La producció tèxtil mundial genera més CO₂ que el que produeixen els vols internacionals i el comerç marítim en conjunt.
Redissenyar radicalment la indústria de la moda per evitar els problemes socioambientals generats per aquest sector, apostant per un model basat en els principis de l’ecodisseny, l’economia circular i el desenvolupament sostenible, és la conclusió d’un informe presentat al final del 2017 per la Fundación Ellen MacArthur. L’informe, titulat Una nova economia per als tèxtils, indica que la producció tèxtil mundial genera una quantitat de gasos d’efecte hivernacle superior que la generada pel conjunt dels vols internacionals i el comerç marítim. En els darrers 15 anys la vida útil d’una peça de roba ha disminuït un 36%. En economies de creixement ràpid, com ara la xinesa, aquest percentatge arriba al 70%. A, més, durant l’ús de la roba (rentat, eixugat, planxat, etc.) es generen addicionalment 120 milions de tones de CO₂ equivalent.
En aquest context, més d’un centenar d’empresaris del sector de la moda, els tèxtils tècnics, la tintura i el comerç tèxtil participaran el dia 22 de juny a la primera ‘Jornada Indústria Tèxtil i Sostenibilitat’ que organitza l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa. L’objectiu és crear un nou espai de trobada en l’àmbit estatal on empresaris, tècnics, investigadors i dissenyadors del sector tèxtil analitzin, debatin i proposin solucions als reptes que ens presenta aquesta important indústria des d’una perspectiva sostenibilista global, integral i amb una periodicitat regular.
Enric Carrera, director de l’INTEXTER de la UPC, i Francisco Belzagui, investigador, en la presentació de la Jornada Indústria Tèxtil i Sostenibilitat
Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit, Innovació per la Sostenibilitat, explicarà com es pot aplicar la tendència de l’anomenada servitització al sector tèxtil. Oliver creu que al sector tèxtil hi ha molt de marge per aplicar l’economia circular i un model de negoci centrat en el servei en comptes de la venda de productes. Necessitem disposar tots d’una rentadora a casa o més aviat disposar de roba neta?
Santi Mallorquí, director d’Organic Cotton Colours, empresa catalana que cultiva cotó orgànic al Brasil, explicarà com la seva empresa paga el preu acordat amb els agricultors sense tenir en compte les exigències del mercat. El seu model de negoci seguit per l’empresa ha propiciat el desenvolupament social d’una regió tenint en compte la dimensió ambiental, social i econòmica.
L’empresa SYLVIA CALVO BCN fabrica jaquetes a partir de sacs de cafè, i és un exemple d’economia circular aplicada al sector tèxtil, perquè aprofita un objecte que ja no s’utilitza. Sylvia Calvo forma part de l’Associació de Moda Sostenible BCN, un grup de dissenyadors de moda, proveïdors de matèries primeres, tallers de confecció, distribuïdors, comerços, periodistes i ciutadans que s’han organitzat amb l’objectiu de potenciar i estimular la creació, la producció, la venda i l’ús de moda sostenible.
Diana Cayuela, investigadora del Laboratori de Polímers Tèxtils de l’INTEXTER explicarà els avenços amb la fibra del cànem per fabricar roba i teixits més resistents a les rentades sense la utilització de components químics procedents del petroli. Per la seva part, la investigadora Maria Carmen Gutiérrez, del Laboratori de Control de la Contaminació Ambiental de l’INTEXTER, explicarà el seu projecte ECUval, gràcies al qual s’ha pogut dissenyar i construir una nova tecnologia amb què poder degradar de colorants reactius els efluents de tintura amb un gran estalvi d’aigua i de sals.
A la primera ‘Jornada Indústria Tèxtil i Sostenibilitat’, ja s’hi han inscrit més d’un centenar d’empresaris, tècnics, investigadors i dissenyadors. S’iniciarà amb la benvinguda per part de l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, i el vicerector de Transferència de Tecnologia de la UPC, Jordi Berenguer.
La jornada tindrà lloc divendres 22 de juny, a partir de les 9.30 h a la sala d’actes de l’edifici TR5 de l’ESEIAAT (c. Colom, 11).
La programació i inscripcions a la jornada es pot fer aquí:
https://www.upc.edu/intexter/ca/jornada-industria-textil-sostenibilitat
Deixa un comentari