Dones i migracions a debat en la commemoració del 8 de Març d’ICV

No Comment

Sota el títol La participació política de dones migrades: Existeixen els sostres de vidre? Dones amb Iniciativa de Terrassa i ICV commemoraren el 8 de març el passat dimecres.

Gaby Poblet, responsable de la Sectorial de Migració i Ciutadania explicà la situació de les persones migrades en la política i en la vida institucional. Un col·lectiu que malgrat ja porta molts anys a Catalunya, encara no té pes a nivell institucional. Dins d’aquest col·lectiu de persones migrades, les menys representades i les més invisibilitzades són las dones. La seva condició de dona i alhora de persona migrada fa que tinguin molts obstacles a l’hora de participar i implicar-se en la vida política.

Gaby Poblet, de la sectorial Migració i Ciutadania d'ICV a l'acte de Terrassa. Foto ICV-Trs Gaby Poblet, de la sectorial Migració i Ciutadania d’ICV a l’acte de Terrassa. Foto ICV-Trs

El principal obstacle, més enllà de l’estrangeria i de tots els requisits i burocràcia per accedir a la nacionalitat, és l’ altíssima precarietat i les complicacions en relació a la vida familiar. Moltes dones migrades que participaven en partits polítics catalans han abandonat o descuidat la seva militància per diverses raons, o han marxat a altres països d’Europa o els seus països d’origen perquè no trobaven una feina digna per poder viure. No obstant, també hi ha casos d’èxit com és el de la regidora de Badalona, d’origen marroquí.

Gaby Poblet defensà que les organitzacions polítiques de Catalunya han de treballar encara molt més per poder integrar persones migrades en las seves candidatures i que puguin estar en posicions de sortida, especialment dones, pel valor que té l’empoderament i la participació d’aquest col·lectiu. “Hem de facilitar que la gent doni el pas, fent el paper de ‘sherpas’, necessitem gent que obri el camí per a que la resta de la població es vegi reflectida i s’animi també a participar”digué Gaby Poblet.

També recordà no perdre de vista la importància de que la població migrada accedeixi a espais institucionals i de poder, on es prenen les decisions. No es tracta només de representar la diversitat, sinó també d’exercir representació de las dificultats d’aquesta població, de promoure més inclusió i més democràcia, i de construir pertinença política.

Related Articles

Deixa un comentari