Cicle de conferències-debat sobre els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya

No Comment

El Grup d’Opinió d’Amics de les Arts i CGT Terrassa organitza un cicle de conferències-debat sobre els inicis de la pedagogia llibertària a Catalunya. Concretament, es desenvoluparan els plantejaments de Josep Llunas i Pujals, Teresa Mañé i Miravet, Francesc Ferrer i Guàrdia, Félix Carrasquer Launed. El curs està dirigit especialment a professionals docents, però, tanmateix, està obert a tots els interessats en la matèria.

Josep Llunas Pujals Josep Llunas Pujals

S’introduirà els assistents a la personalitat i l’obra d’alguns dels representants del moviment de renovació pedagògica d’inspiració llibertària que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i inicis del XX. Es pretén reivindicar de manera especial una sèrie d’autors que fins ara no han rebut tanta atenció com la que s’hi ha dedicat a figures amb força més projecció com la del propi Francesc Ferrer i Guàrdia. Aquest impuls pedagògic progressista va animar la creació de diferents tipus de centres educatius que van permetre la primera institucionalització a Catalunya d’una nova concepció del paper de l’educació com una eina al servei de la justícia social, és per això que en el decurs de les diferents sessions no només es farà una exposició de les idees educatives dels diferents pedagogs, sinó que també es presentaran les experiències que va generar l’aplicació pràctica d’aquest programa teòric. Finalment també es farà una reconstrucció i anàlisi de la filosofia que està en la base dels plantejaments pedagògics llibertaris que van inspirar els diferents autors presentats.

Teresa Mañé i Miravet Teresa Mañé i Miravet

Un dels objectius del curs és familiaritzar els assistents amb un conjunt de concepcions pedagògiques, pràctiques educatives i realitats institucionals que tot i que originades a la Catalunya del tombant del segle XX són encara avui un interessant estímul per a la reflexió pedagògica. També es vol introduir els assistents a les aportacions pedagògiques d’alguns dels representants del moviment educatiu llibertari que no han rebut encara la suficient atenció, tot reivindicant la llarga tradició pedagògica del nostre país, i conscienciar de la importància de recuperar el llegat dels moviments de renovació pedagògica que s’han desenvolupat en el nostre context educatiu i així enriquir el catàleg disponible de bones pràctiques educatives que poden servir de font d’inspiració i contrast per a la renovació tant metodològica, com curricular i organitzativa de l’actual sistema educatiu.

Félix Carrasquer Launed Félix Carrasquer Launed

Lloc de realització:

Amics de les Arts i Joventuts Musicals

Carrer de Sant Pere, 46, 1r – Terrassa

Horari: de les 18.30 a les 21.00 hores

Francesc Ferrer i Guàrdia Francesc Ferrer i Guàrdia

Inscripció:

https://fair.to/o5Fzn

Sessió 1. Dimarts 28 de febrer

«Una aproximació a la filosofia de la pedagogia llibertària»,

a càrrec d’Ernest Weikert

Sessió 2. Dimarts 7 de març

«Josep Llunas i Pujals: la pedagogia llibertària del segle XIX»,

a càrrec de Jordi Martí Font

Sessió 3. Dimarts 14 de març

«Teresa Mañé i Miravet: la primera mestra laica»,

a càrrec de Ginés Puente

Sessió 4. Dimarts 21 de març

«Francesc Ferrer i Guàrdia i l’Escola Moderna»,

a càrrec d’Emili Cortavitarte

Sessió 5. Divendres 31 de març

«Félix Carrasquer Launed: l’escola autogestionada»,

a càrrec de Gianni Sarno

Sessió 6. Dimarts 4 d’abril

«CENU: Consell de l’Escola Nova Unificada de Catalunya»,

a càrrec de d’Emili Cortavitarte

Related Articles

Deixa un comentari