Espai Humana porta el cas d’un ciutadà amb discapacitat al Comitè de Drets Humans de Nacions Unides

No Comment

El despatx d’advocats pels drets humans Espai Humana de Terrassa, ha portat una denúncia davant el Comitè sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat amb seu a Ginebra (Suissa). Es trata del cas de Said Ben Kadour, un ciutadà marroquí empadronat a la ciutat des de l’any 2013 i amb residencia a casa de la seva germana i cunyat en un pis de lloguer al barri del Segle XX.

Com a conseqüència d’un accident, en Said té reconegut un grau de dependència (G3N2) des del juliol de 2007, i una discapacitat del 90% amb efectes a partir de 2001, amb una escala de mobilitat reduïda i la necessitat d’una tercera persona cuidadora.

El pis on viu en Said no compleix les condicions mínimes d’accessibilitat establertes per la llei, informen des d’Espai Humana. La casa presenta barreres arquitectòniques, tant d’accés a l’interior de la pròpia casa, com de les zones comunes. El Said dorm en un llit sense adaptar situat al menjador. No disposa de grua, ni llit articulat, perquè l’espai es comparteix amb tota la família. Tampoc disposa de suport adaptat per al bany. Said, que té concedida una pensió d’alta invalidesa i una petita prestació de cuidador no professional, ha d’ajudar la família i també pagar els honoraris, de forma irregular, d’una persona per ajudar-lo en les necessitats bàsiques de la vida quotidiana.

Encara que en Said té una cadira elèctrica per a la seva mobilitat, que ha de pagar cada mes, i un suport de la seva família, tot això és insuficient per poder realitzar una vida independent, autònoma i digne, que li permeti un projecte inclusiu de la seva vida, expliquen des d’Espai Humana.

Said Ben Kadour al centre, amb Joan Tamayo d’Espai Humana, i Isabel Marquès, Síndica de Greuges Municipal (Foto d’arxiu)

Drets fonamentals d’una persona amb discapacitat

Com que el cas porta temps sense una solució, s’ha passat a una altra fase i ara es porta aquesta vulneració de drets fonamentals del senyor Said Ben Kadour davant del comitè de Nacions Unides de Ginebra que vetlla pel compliment de la convenció internacional de drets de les persones amb discapacitat. Concretament, s’informa que s’estant vulnerant 3 articles de la convenció que fan referència a l’accessibilitat com a dret fonamental, donat que una persona ha de poder gaudir a altres drets com habitatge, autonomia, inclusió social, intimitat i a una vida digna, segons expressa el comunicat d’Espai Humana.

Els elements que el priven dels seus drets fonamentals són precisament el fet de viure en una situació d'”infrahabitatge” en risc d’exclusió residencial, amb una gran dependència i una gran discapacitat i que els seus ingressos són menys de 3 vegades l’IRSC. En Said demana ajut a l’administració local (Serveis Socials, Servei de Dependència, Servei d’Habitatge…) des de l’any 2001 per poder tenir un habitatge accessible o adaptable, per tal de gaudir d’una vida autònoma i digna. Hi ha recomanacions i informes elaborats per la Síndica de Terrassa i el Síndic de Greuges de Catalunya, demanant a l’Ajuntament de Terrassa una actuació urgent davant aquesta situació, però sense resultat positiu.

Fins i tot el Síndic de Greuges de Catalunya demanà a l’Ajuntament de Terrassa que revisés el Reglament Municipal per a la concessió d’Habitatges d’Emergència, ja que aquest no compleix la normativa internacional, consistent a contemplar les persones amb situació de discapacitat sobrevinguda quan tenen una necessitat habitacional.

La denúncia que ha dut a terme Espai Humana compta amb el suport de la Síndica de Greuges de Terrassa, el Consell d’Entitats-Espai Drets, la Comissió Ciutadana de Seguiment i Alerta de la Carta Europa de DDHH, i l’entitat Prou Barreres.

Related Articles

Deixa un comentari