Favt, per una Taula d’emergència refugiats, cal ajut immediat i incidència sobre les causes

No Comment

La dita “crisi dels refugiats” posa en evidència moltes de les greus i grans mentides sobre el paper “civilitzador d’Occident al món”, sobre els suposats beneficis del falsament anomenat “lliure” comerç i de les inversions del capital sense fronteres. El vestit del nou ordre internacional, capitalisme neoliberal, democràcia formal per a qui se la pugui pagar i així pel davant, rebenta per totes les costures.

La Federació d’associacions veïnal surt al pas davant la situació creada amb l’arribada massiva de persones refugiades a la Unió Europea, i ho fa “criticant (…) una vegada més, la falta d’entesa entre els països membres de la UE i la seva inacció”, al temps que “aplaudim les iniciatives de les Administracions locals i de la societat civil que volem liderar les respostes de solidaritat”. Consideren, per això, “correcte l’adhesió del nostre municipi a la xarxa de municipis-refugi”, com també que l’equip de govern porti al proper Ple municipal una proposta per unir totes les forces polítiques en un pla conjunt.

Parlant d’accions, afirma en el comunicat fet públic el divendres 18 de setembre: “exigim que els ajuts econòmics als refugiats no representin ni un sol pas enrere en la concessió d’ajuts socials que cada vegada necessiten més veïns i veïnes de la nostra ciutat”, tot fent menció de que “un 20,9 dels ciutadans viuen sota el llindar de la pobresa i que un 16% dels que treballen també a causa dels salaris molt baixos que percebre’n”. La situació obliga, per tant, a repensar també l’ordre i sistema als nostres països. La solució no pot ser tancar la porta i espera que passi la tempesta. No passarà.

Considera així mateix que per gestionar el suport i les ajudes és “necessari que siguin fetes des d’una Taula d’emergència” local. Subratllant la importància d’actuar amb urgència per “per raons d’humanitat”, considera “imprescindible que tothom: Administracions, grups polítics, entitats i ciutadans, actuem, en la mida de les nostres possibilitats, per aturar les causes que originen aquesta riuada de refugiats”.

Llegiu el comunicat íntegre de la Favt:

Acte a la Biblioteca Central, amb participació d'ACNUR entre altres. Foto: PV Acte a la Biblioteca Central, amb participació d’ACNUR entre altres. Foto: PV

COMUNICAT DE LA FAVT SOBRE ELS AJUTS ALS REFUGIATS

Des de la FAVT veiem, amb tristesa i preocupació, el drama humà que pateixen els refugiats d’altres països que, cada vegada de manera més massiva, intenten entrar a la UE, fugint de les guerres i d’unes pèssimes condicions de vida que fan molt difícil que puguin subsistir.

No podem més que criticar que, una vegada més, la falta d’entesa entre els països membres de la UE i la seva inacció, provoqui greus dificultats a milers de persones, en condicions deplorables, per poder entrar, ser acollits i ajudats en els països de la UE.

En contraposició, la FAVT aplaudim les iniciatives de les Administracions locals i de la societat civil que volem liderar les respostes de solidaritat vers als refugiats. Referent a Terrassa, considerem correcte l’adhesió del nostre municipi a la xarxa de municipis-refugi. A l’igual que veiem adient que l’equip de Govern de la nostra ciutat vulgui portar al proper Ple municipal una proposta per acordar donar suport als refugiats dels conflictes internacionals. Aquest és el millor camí, buscar la unitat d’acció de tots els grups polítics per aconseguir objectius, ja que molts dels possibles aspectes dels ajuts als refugiats poden correspondre a altres administracions que endemés poden traspassar ajudes econòmiques a la nostra ciutat.

Perquè és evident que, si en la nostra ciutat acollim refugiats, serà necessari unes aportacions extres de recursos econòmics per atendre les seves necessitats. Aportacions que demanem a l’Ajuntament es defineixen bé, en el seu moment, i és publicitin en la màxima claredat i transparència. I ho diem perquè des de la FAVT exigim que els ajuts econòmics als refugiats no representin ni un sol pas enrere en la concessió d’ajuts socials que cada vegada necessiten més veïns i veïnes de la nostra ciutat. Fem menció que un 20,9 dels ciutadans viuen sota el llindar de la pobresa i que un 16% dels que treballen també a causa dels salaris molt baixos que percebre’n.

Pel que fa a la forma de gestionar el suport i les ajudes veiem necessari que siguin fetes des d’una Taula d’emergència, en què la FAVT hi volem ser, integrada per la quantitat més gran possible d’entitats a més de tots els grups polítics.

Finalment, volem expressar la nostra convicció que si bé els ajuts als refugiats són necessaris per raons d’humanitat, es imprescindible que tothom: Administracions, grups polítics, entitats i ciutadans, actuem, en la mida de les nostres possibilitats, per aturar les causes que originen aquesta riuada de refugiats, entre elles les guerres, la pobresa extrema i l’explotació de molts tipus, que pateixen les persones que viuen, en el mal anomenat, Tercer Mon.

Related Articles

Deixa un comentari