Antoni Rocafull i Raúl García-Duran (a la dreta), autor del llibre ‘De Lenin a Putin’, el passat 19 de desembre als Amics de les Arts i Joventuts Musicals. Foto: JFFF
El passat dimarts 19 de desembre es presentà als Amics el llibre De Lenin a Putin. El porqué de la caida muy real de un “socialismo real” que no fue nunca realmente socialista. Un subtítol prou explícit d’allò que el seu autor, Raúl García-Duran, vol transmetre: “a la URSS no es va construir mai el socialisme, sinó una nova forma d’explotació, el col·lectivisme burocràtic, amb una nova classe dominant, la tecnoburocracia gestora”. Entre d’altres, parteix de la premissa bàsica de que la revolució russa va acabar fracassant i que precisament per això cal estudiar-la amb profunditat.
Durant l’acte que va tenir lloc als Amics de les Arts, amb presència de García-Duran i Antoni Rocafull, l’autor del llibre, professor jubilat d’Economia Aplicada a la UAB, plantejà que ‘la URSS va ser l’únic lloc on ha manat la classe obrera’. La contrapartida actual, és que ara és un lloc “dominat per una tecnocràcia gestora, amb un clar domini de la seva fracció política, formada pels dirigents del Partit boltxevic i de l’Estat unificats”.
En el llibre, estructurat en 10 capítols, l’autor realitza un repàs històric des de la revolució de 1917 i el pensament de Lenin com el seu principal artífex, fins a l’etapa actual, simbolitzada en el mandat de Putin. Però a banda d’aquest anàlisi històric, el llibre “també és un assaig de la condició humana, i també una esperança per al futur”, anuncià Rocafull.
Òbviament, la figura de Lenin té un paper cabdal en aquest assaig, com a promotor de la revolució que va ser. “La democràcia pot funcionar quan la gent menja i viu bé. És crucial el progrés tècnic”, afirmà l’autor, la qual cosa el porta a defensar que “Lenin està a favor del taylorisme a la URSS, malgrat que l’esquerra ho critica per alienar els treballadors”. Una altra de les afirmacions : “Lenin no volia Stalin, pero aquest va saber dominar el Partit Comunista”. Per a l’autor, la figura de Stalin el que fa és “consolidar la burocràcia”.
Pel que fa al fet revolucionari, García Duran apuntà: “perquè la revolució triomfi, cal que la gent estigui disposada a tot per què aquesta funcioni; a més, cal un Estat en descomposició”, aspectes tots dos que sí es varen donar en aquella època. En canvi, “l’estat espanyol inserit a la UE no es troba ara en aquesta situació”, afirmà en relació a la situació al procés sobiranista de Catalunya.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari