III Jornades Consentidxs: Jornades de reflexió sobre feminismes i interseccionalitat

No Comment

III Jornades Consentidxs: Jornades de reflexió sobre feminismes i interseccionalitat

Les Jornades Consentidxs arriben a la seva tercera edició, el proper 17 de març, a Sabadell. Organitzades per l’escola de formació del Moviment d’Esplais del Vallès (MEV), el centre de reflexió aquesta vegada serà el feminisme des d’una perspectiva Interseccional: Què és el feminisme islàmic? Quines violències viu una dona negra? Tenen els mateixos interessos les dones burgeses que les dones de classe obrera?

Inscripcions gratuïtes: https://goo.gl/forms/IWfb0C5HItEqRYYF3

Algunes idees prèvies

Des de l’organització es presenten idees sobre les quals treballar:

El concepte d’interseccionalitat dins les lluites feministes va ser introduït per l’afroamericana Kimberlé Williams Crenshaw als anys 90. La interseccionalitat és l’expressió d’un sistema d’estructures d’opressió múltiples i a la vegada simultànies com poden ser el racisme, l’homofòbia, l’opressió de classe, així com la discriminació per diversitat funcional. Cada dona pateix una sèrie de violències concretes que la situen en un punt d’una intersecció concreta.

Una dona negra pateix a la vegada l’opressió patriarcal i l’opressió d’un sistema racista. Una dona de classe obrera es troba discriminada per la seva condició de dona així com per la seva situació socioeconòmica.

El feminisme “blanc” ha considerat històricament el patriarcat com a origen de les desigualtats de gènere, creant una imatge homogènia de les dones com a col·lectiu sense diferències internes i amb uns interessos comuns.

Però… És el mateix ser “paya” o gitana? Heterosexual o bisexual? Tenir autonomia econòmica o ser precària? Una dona musulmana pateix les mateixes violències que una dona burgesa universitària?

Tenen aquestes dones uns interessos comuns o hi ha diferències significatives?

La perspectiva interseccional té la intencionalitat d’incloure aquests nous eixos de desigualtats per a poder sortir del privilegi “blanc i burgès” que caracteritza el feminisme no interseccional i que ha dominat el discurs feminista tradicionalment.

El feminisme eficaç ha de lluitar contra l’homofòbia, l’explotació de classe, la cultura, el gènere, el capitalisme i l’imperialisme” (Angela Davis)

En aquestes III Jornades de Consentidxs es continua qüestionant com afecta els eixos condicionants, a més del gènere, a l’hora d’intervenir en l’àmbit de l’educació en el lleure amb els infants i adolescents. Busquen reflexionar i generar un espai de debat a fi d’eixamplar la mirada cap a la interseccionalitat, revisar els privilegis i opressions per poder acompanyar d’una manera més honesta i coherent.

Programa

9’00 Recepció – Rebuda ponents

9’30 Presentació Jornades

10’00 Inici Ponències

  • Melisa Olisa: membre de Black Barcelona i Afroféminas; comunitat en línia per a dones afrodescendents/negres.
  • Nassira Sediri: Filóloga d’Àrab a l’Universitat de Túnez. Máster de Gènere i Diversitat sobre la dona a l’Islam.
  • Sara Ambhar Tanyaoui: Feminista. Militant de la PAH Sabadell i del Grup de Dones de l’Obrera.
  • Sofi Morazzani: Bgirl, feminista marroquina.

11’30 Esmorzar

12’00 Debat

13’30 Brunch

Col·laborades

Melisa Olisa (Afrofèminas)

Melisa Olisa, màster en Estratègia i Creativitat Digital de Universitat Autònoma de Barcelona i és membre de Black Barcelona. Afroméminas és una comunitat en línia per a dones afrodescendents/negres.

Nassira Sediri

Nassira Sediri és llicenciada en Filologia Àrab, Universidad de Tuníssia, màster de Gènere i Diversitat, sobre la realitat de la dona en l’islam, autora de la tesi “La realidad de la mujer en el Islam”.

Sara Ambhar Tanyaqui

Nascuda al Marroc, de mare d’origen espanyol i pare marroquí, és practicant de l’islam. Vol trencar amb la imatge “estereotipada” de la dona musulmana, i reflexionarà sobre com se senten lliures, feministes i lluitadores.

Sofi Morazzani

Sofía Morazzani Bgirl (Algèria, 1996) ha viscut des del primer any a Barcelona. Activista Hip Hop i feminista, ha impartit tallers de Break Dance per a joves des d’una perspectiva de gènere interseccional.

Related Articles

Deixa un comentari