Col·lectius feministes, com Rudes Rebels i Arran, i altres entitats de la ciutat, lamenten la imatge de violència sexual vers les dones que projecta el cartell, i exigeixen als organitzadors de la festa i a l’Ajuntament que ho retiri.
Després de l’allau de crítiques, l’equip de govern ha demanat a la Cofraria La Mascarada que consideri retirar el cartell.
El cartell escollit per la festa de Carnestoltes de 2018, creat per Xavi Suárez.
La polèmica està servida pel cartell d’enguany de Carnestoltes: una imatge d’una dona nua sent grapejada per diverses mans en parts del seu cos. De seguida que s’ha donat a conèixer aquest cartell, que va resultar guanyador en la votació que duu a terme la Cofraria La Mascarada, s’han precipitat els comentaris i denúncies a les xarxes socials. El col·lectiu feminista Rudes Rebels considera “intolerable que una ciutat que vol penjar-se l’adjectiu “feminista” permeti que el cos de la dona, sigui, un cop més, reclam per a una suposada transgressió que les dones no podem veure ni viure com a tal. Utilitzar el cos d’una dona sent grapejada per diferents mans, en el context actual en el que la cultura de la violació -especialment en espais lúdics i festius- sembla més forta que mai, ens sembla una mostra de violència institucional que no podem tolerar”.
Per això, Rudes Rebels insta la Cofraria La Mascarada i a l’Ajuntament a que el cartell sigui retirat, i es mostren disposades a col·laborar amb el creador del mateix “per trobar imatges que empoderin les dones”. El col·lectiu manifesta que mai defensarà un status quo en què “el cos de la dona és un objecte”, i que “la cultura de la violació no és transgressió”, malgrat el caràcter de disbauxa que la festa de Carnestoltes representa.
Des del PSUC Viu, també s’ha comunicat que la imatge del cartell “frivolitza i banalitza l’abús sexual”, i que “genera confusió i mostra abús normalitzat”. Tot això en un “context marcat els darrers temps per la violència, segrestos, assassinats, violacions en grup de “manades” i abusos en públic en festes, un cartell publicitant el Carnestoltes on figura una dona i diverses mans grapejant-la és un mal exercici dels valors d’igualtat i respecte en una Terrassa que ens hem declarat “ciutat feminista”.
⚠️?Exigim a l’@ajterrassa i a @CarnestoltesTRS que retirin aquest cartell que ens cossifica, hipersexualitza i promou la violència masclista contra les dones.
PER CARNAVAL NO TOT S’HI VAL. pic.twitter.com/9z0Xi09bvM— Arran Terrassa? (@arranterrassa) 12 de gener de 2018
Metàfora dels resultats del 21-D i burla als partits del 155
El cartell que ha resultat guanyador després de la votació de La Mascarada aparenta tenir un missatge amb rerefons polític al voltant resultats a les eleccions al Parlament del passat 21 de desembre i la repressió patida per l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol. Sembla que l’autor, en Xavi Suárez, ha volgut representar en la dona una imatge de la República, amb una màscara de color groc, i una arracada que representa l’estelada. Les tres mans que la grapegen, fent servir el joc de pedra-paper-tisora, correspondrien pels colors a PP, PSC i Ciutadans, mentre que la dona els mostra el dit amb to de burla.
Malgrat aquesta possible explicació sobre el missatge transgressor, i després de l’allau de crítiques rebudes, l’equip de govern, ha demanat a l’entitat organitzadora La Mascarada que consideri retirar el cartell per difondre el Carnestoltes. En el comunicat enviat per l’Ajuntament es reconeix que la imatge contribueix a “banalitzar la violència sexual i objectualitza el cos de les dones”, en paraules del seu portaveu Amadeu Aguado. Tot indica doncs que hi haurà una rectificació per aquest fet que es pot qualificar de lamentable, i amb el qual no es pot banalitzar.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari