“Va anar als mossos fins a 5 vegades”. És un dels crits d’indignació del Punt Lila de Sant Pere per l’assassinat de l’Antonella Orihuela, ciutadana de Terrassa i dona assassinada pel seu marit el passat 30 de juliol a Sant Vicenç de Castellet. El col·lectiu, que va acompanyar en el seu dia l’Antonella, ja des d’ençà del dia del seu assassinat, denuncia que és morta per un seguit de decisions errònies i per la manca de protecció dels organismes públics, jurídics i policials. A la vegada, demanen respostes pel cas, i lamenten que des de la Generalitat i Ajuntament de Terrassa ni tan sols s’hagin posat en contacte amb la família de l’Antonella.
Ahir dijous 26 d’agost, un centenar de persones va retre un homenatge a l’Antonella, en una marxa des del casal de Sant Pere fins a l’Ajuntament, arran d’una crida feta des del Punt Lila. “L’Antonella va anar als mossos fins a cinc vegades i no li van fer mai cas, no li van deixar efectuar cap denúncia”, afirma el col·lectiu. A la vegada, lamenten que un jutge va decidir que “no calia una ordre d’allunyament i que ella va haver de viure sota el mateix sostre que el seu assassí”. I també carrega tintes contra l’Ajuntament: “el SIAD de Casa Galèria que no va ser capaç de valorar el risc que corria”. De fet, les membres del Punt Lila es pregunten per què des d’aquest servei municipal d’atenció a les dones “no se li va oferir una alternativa”.
Marxa d’homenatge a l’Antonella, la dona assassinada per la seva parella el passat 30 de juliol.
“S’està incomplint del Protocol de Dol de l’Ajuntament”
El Punt Lila afirma que cap organisme públic, ni Generalitat ni Ajuntament, s’ha posat en contacte amb la família. Al consistori se li recrimina que està incomplint el seu propi Protocol de Dol de l’Ajuntament de Terrassa. “Per què volem protocols que no s’apliquen? Cap organisme públic ha expressat el seu condol, ni les ha preguntat com volen passar el dol, ni com se les ajudarà a gestionar les despulles, cap oferta de suport”.
Un mes després de l’assassinat de l’Antonella, des de l’Ajuntament no s’ha fet cap pronunciament sobre el cas. El Punt Lila va demanar una reunió al setembre amb representants del govern local per parlar del cas de l’Antonella i de la “insuficiència de recursos que tenim a Terrassa per casos de violència masclista”.
Tot plegat, i com insistia una membre del Punt Lila en finalitzar la manifestació, “quan una dona demana ajuda, val més pecar de més que de menys, per què els erros es paguen amb la nostra sang”. Ara, la filla de l’Antonella, que té vint mesos, es troba sota la tutela de la Generalitat, a l’espera que pugui tornar a l’Argentina a petició dels seus oncles, que van encetar una campanya de micromecenatge per obtenir els diners per la repatriació del cos de l’Antonella (“fa un mes que espera la seva família al dipòsit de cadàvers”, diu el comunicat del Punt Lila) i per pagar el passatge de la nena.
A la manifestació també es recordà la dada tràgica que només en 13 dies, al Vallès hi ha hagut tres dones assassinades: l’Amal, l’Antonella i la Dary Luz Berrio. Per això, el Punt Lila, que afirmen ser l’únic ens que està en contacte amb la família de l’Antonella, lamenta: “no ens caben tantes mortes al cos”.
El drama d’haver de conviure amb el teu assassí
Només es van activar les alarmes quan l’Antonella va aparèixer calcinada en un descampat de Sant Vicenç de Castellet el 30 de juliol. Es volia separar del seu assassí des de l’abril, a qui va voler denunciar en reiterades ocasions. Però no li van fer cas, ni el jutge va estimar adient buscar-li un pis, tot emplaçant un judici fins a l’octubre. Fins i tot la mateixa setmana de l’assassinat, els mossos van presentar-se a casa seva a causa d’una baralla, però no van veure evidències per actuar d’ofici, tal com es descriu en el mitjà El Periódico. La Conselleria d’Igualtat de la Generalitat revisarà ara què és el que va fallar. L’ajuntament de Terrassa tampoc no ha volgut pronunciar-se fins al moment.
Els tiets argentins de la nena de dos anys, únics familiars que té la petita, esperen poder obtenir la tutela i aconseguir els diners per comprar el bitllet i per la repatriació i enterrament de l’Antonella. Part dels quals han tret a través de la solidaritat en una campanya de micromecentatge.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari