La iniciativa Vallès Circular, impulsada pel Consell Comarcal, guanya el I Premi BASF a millor pràctica d’Economia Circular a Espanya, en la categoria de millor iniciativa pública
El president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, va recollir el passat 13 de novembre el premi BASF al VALLÈS CIRCULAR com a millor pràctica d’Economia Circular a Espanya, en la categoria de “millor iniciativa pública”. El premi, impulsat per l’empresa BASF junt amb el Club de Excelencia en Sostenibilidad, va ser lliurat per Javier Cachón, Director General de Biodiversidad y Calidad Ambiental del Ministeri per a la Transición Ecológica.
El Vallès Circular ha obtingut el reconeixement a l’activitat desenvolupada en la primera edició d’aquests premis, uns guardons dirigits “a iniciatives que facin front al desafiament dels recursos naturals limitats a través dels diferents models de negoci circulars”, tal com indica BASF, empresa impulsora que té dos centres de treball al Vallès Occidental, un a Castellbisbal i l’altre a Rubí.
En el col·loqui sobre economia circular de l’acte, l’Ignasi Giménez ressaltà “el paper clau de les administracions locals com a motor de canvi per fer realitat la transició de model econòmic, assumint un rol actiu com a referent, en la dinamització d’agents i la creació de condiciones facilitadores. A través de la definició de polítiques locals favorables, la prestació de serveis i mesures administratives de suport, l’organització d’activitats i esdeveniments amb visió circular… les administracions de proximitat tenen un gran poder per influir en les dinàmiques de comportament de la ciutadania i en els mercats, a través de la compra pública de productes i serveis”. I afegí que “el canvi sistèmic que suposa l’economia circular requereix d’actuacions en tots els àmbits: educatiu, comunitari, sanitari, cultural… per aconseguir canvis significatius en els hàbits de consum i l’activitat productiva en tots els sectors econòmics. En definitiva, per pensar i actuar de manera diferent”.
També van ser premiats com a millors pràctiques en la resta de categories Coca Cola amb el projecte “Mares Circulares” com a gran empresa; Cafès Novell SA de Vilafranca del Penedès com a PIME amb la iniciativa de “càpsules compostables”; l’Start-up Recircular Servicios ambientales amb la proposta “recircular o recircular, perquè els residus no existeixen”; i finalment, en la categoria de millor investigació, la Universitat de las Palmas de Gran Canària amb el treball “R+D+i towards aquaponic development in the up islandès and the circular economy”.
Es tracta dels primers reconeixements a projectes i investigacions en l’economia circular, que van ser els seleccionats d’entre més de 100 candidatures presentades. Els premis compten amb el suport del Govern d’Espanya i de la Comissió Europea, així com la presidència del Comitè d’Honor a càrrec de SS.MM los Reyes de España.
BASF crea química per un futur sostenible i participa en la iniciativa New Plastics Economy de la Fundació Ellen McArthur, que compta amb la cooperació d’empreses i professionals del sector químic per repensar i redissenyar el futur del sector dels plàstics i accelerar la transició cap a una economia circular. I el Club de Excelència en Sostenibilidad està format per un grup de vint grans companyies que aposten pel creixement sostenible des del punt de vista econòmic, social i mediambiental.
Sobre el Vallès Circular i l’Economia Circular
En el marc d’un context mundial que aposta per la sostenibilitat com a element imprescindible per fer front a la situació d’emergència climàtica que viu el planeta, es desenvolupa el Vallès Circular. És una iniciativa de caràcter territorial impulsada pel Consell Comarcal al Vallès Occidental, compartida amb els 23 ajuntaments de la comarca i amb agents socials, ambientals i econòmics. Neix el 2016 i es desenvolupa com un proposta col·laborativa amb la finalitat de desenvolupar una estratègia transversal de transició cap a l’economia circular al Vallès Occidental. Integra accions en diversos àmbits: innovació circular en processos productius, aprofitament alimentari, energies renovables, gestió i valorització de residus, consum responsable amb visió circular o construcció de ciutats circulars, incorporant la complementarietat amb iniciatives locals i dels agents Vallès Circular.
L’economia circular es presenta com una bona alternativa per estimular un canvi de processos productius i d’hàbits de consum, amb capacitat per provocar un canvi sistèmic contraposat a l’actual model lineal, basat en l’extracció, la fabricació, la utilització i l’eliminació de productes i materials. En l’economia circular els materials, productes i serveis són dissenyats per durar i tornar a entrar en la cadena de valor (per nous usos, modificats o com a components), eliminant tòxics i usant energies renovables.
Deixa un comentari