L’Ajuntament de Terrassa no ha posat en marxa el programa de distribució gratuïta de copes menstrual i altres mètodes de recollida del sagnat, tal com va reconèixer la regidoria de Polítiques de Gènere, Gracia Garcia, en la comissió de Drets Socials celebrada en el matí d’ahir. Així ho informa i denuncia la CUP Terrassa. Afegeixen que “no és un fet puntual, sinó un incompliment sistemàtic per part de l’Equip de Govern”, i recorden que aquest acord s’havia d’aplicar al gener de 2017.
Aquest programa es va aprovar al maig de 2016 fruit d’una intensa negociació i per una àmplia majoria social del Ple, amb 26 dels 27 vots favorables (PSC, TeC, ERC, C’s, PDeCat i CUP) i l’única abstenció del PP.
L’acord consistia en què l’Ajuntament distribuís entre les adolescents i dones que ho demanessin expressament, una unitat del mètode de recollida del sagnat que prefereixin. Per fer-ho, Terrassa havia de demanar inicialment a la Conselleria de Salut de la Generalitat que proveís al consistori d’aquest material. En cas que la Conselleria rebutgés la petició (i es contemplava com l’escenari més probable), el Ple va acordar que li dedicaria una partida pròpia i anual de 15.000 euros.
Anunci de la CUP de gener de 2017, quan el Ple municipal va aprovar la resolució sobre la distribució de copes menstruals en els instituts de la ciutat.
Una estimació inicial feta per la CUP (amb un preu majorista de 10 euros) apuntaria que amb aquest pressupost es podria distribuir anualment un màxim de 1.500 copes menstruals. En tot cas, ‘s’havia d’oferir la possibilitat d’escollir entre copes menstruals, compreses de roba, esponges marines, tampons o compreses d’un sol ús.
L’informe de compliment de propostes de resolució presentat ahir per la regidora de Polítiques de Gènere, Gracia García, es limita a assegurar segons informa la CUP: “S’han enviat dues cartes als dos directors que hi ha hagut del sector sanitari del Vallès Occidental est i oest i del Baix Llobregat nord del Cat Salut. Restem a l’espera de resposta” (sic).
La CUP assegura doncs que l’Ajuntament s’ha limitat a “enviar dues cartes” en dos anys i mig. L’acord desè de la moció deixava clar que “aquests tallers i aquests productes s’oferiran a partir del gener de 2017”. A hores d’ara, per tant, l’Ajuntament porta un retard d’un any i 10 mesos en la seva aplicació efectiva.
Ander Zurimendi, membre del Grup Municipal de la CUP, afegeix que “l’Equip de Govern encara no ha posat en marxa una desena de propostes de la CUP aprovades en Ple o mesures pactades de manera verbal entre la CUP i el PSC (malgrat que sempre posin alguna excusa que els exonera). La darrera que la CUP lamenta: no es contempla cap partida pels Pressupostos Participatius pel 2019, i no han passat ni 3 mesos de la seva aprovació.
Deixa un comentari