L’Ajuntament posarà en marxa la Bústia Ètica, una eina virtual pública per lluitar contra la corrupció

No Comment

Aquesta eina virtual de participació ciutadana, elaborada per la plataforma Xnet, començarà a funcionar a partir del setembre, després que el seu reglament hagi estat acordat per tots els grups municipals de l’Ajuntament de Terrassa.


Definida com una nova eina per al bon govern i la integritat pública, el consistori ha aprovat el reglament de la Bústia Ètica, la qual té com a objectiu que la ciutadania disposi d’un canal segur de participació que permeti tenir coneixement de qualsevol acció o omissió contrària als principis ètics requerits a l’Administració. El Ple ordinari de maig inclourà a l’ordre del dia l’aprovació del reglament, que comptarà amb els vots favorables de tots els grups municipals (TxT, PSC, ERC, C’s i JxT), un cop ha finalitzat el treball realitzat per la Comissió Informativa de Transparència.

L’aprovació del reglament farà possible que el setembre entri en funcionament la Bústia Ètica, un cop finalitzi el termini d’exposició al públic i els darrers preparatius a nivell tècnic. La Bústia és una eina digital desenvolupada per la plataforma ciutadana Xnet, que funciona des del gener de 2017 a l’Ajuntament de Barcelona. El model ja l’han replicat la Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que el passat mes de març van signar convenis en aquest sentit amb l’Ajuntament de Barcelona i Xnet. Terrassa, Lleida, Mollet del Vallès i Ferrocarrils de la Generalitat havien de signar els respectius convenis el 12 de març, però l’acte no es va poder celebrar, en sobrevenir l’estat d’alarma. Finalment, la regidora de Transparència, Ona Martínez, va signar el conveni digitalment la setmana passada, i en paral·lel s’està treballant en la implementació tècnica de la Bústia.

Amb la Bústia Ètica, qualsevol persona podrà comunicar conductes dutes a terme per l’administració municipal que puguin ser contràries als principis i regles ètiques i de bon govern i administració que s’estableixen al Codi Ètic. La bústia és un canal de comunicació que garanteix la confidencialitat i l’anonimat de les persones comunicants, constituint una eina pionera en la lluita contra el frau i la corrupció. A Terrassa, la Bústia Ètica ve a sumar-se al Codi Ètic aprovat per unanimitat el març de 2019, així com a les diverses iniciatives impulsades per la Comissió Informativa de Transparència, amb la participació de tots els grups municipals. 

L’eina permet enviar missatges i adjuntar-ne fotografies, vídeos i altres documents, així com establir i mantenir un espai de comunicació constant i segur entre el comunicador anònim i l’òrgan gestor, que en el cas de Terrassa serà la Sindicatura Municipal de Greuges.

Related Articles

Deixa un comentari