L’equip de la UPC presenta el primer monoplaça elèctric de l’Estat amb tracció total a les quatre rodes

No Comment

Els estudiants de l’equip UPC ecoRacing de l’ESEIAAT continuen amb la seva aposta per una tecnologia sostenible, innovadora i altament competitiva.

 

Ahir dimecres 27 de juny es va presentar, a l’Auditori del Conservatori Municipal de Música de Terrassa, un monoplaça elèctric de competició amb tracció a les quatre rodes: l’ecoRX. El nou vehicle fabricat i dissenyat per l’equip UPC ecoRacing, integrat per estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), presenta moltes novetats tècniques amb les quals l’equip espera aconseguir molts èxits als circuits de la Formula Student d’arreu del món.

L’equip UPC ecoRacing, format per 30 estudiants, va ser el primer a construir un monoplaça de competició híbrid a tot l’Estat, l’ecoR2. Ara, fidels a la seva línia innovadora, els estudiants de la UPC han anat més enllà i han construït el nou ecoRX, un bòlid monoplaça de competició amb tracció total a les quatre rodes, que incorporen cadascuna d’elles un motor elèctric, sumant una potència total de 187 CV. Cada motor pot actuar independentment. D’aquesta manera millora el pas per corba amb l’ajuda de l’anomenat torque vectoring, que controla el parell i la potència entregada per cada un dels motors a cada instant.

Aquesta és una innovació als equips de la Formula Student de l’Estat. A més, el nou ecoRX ha reduït el seu pes en relació al seu antecessor, l’ecoRZ. El nou monoplaça té un pes absolut de 190 kg, de manera que presenta una relació pes-potència d’1 CV/kg. La relació entre el pes i la potència d’un turisme no arriba a una 0.1 CV/kg.

Pel que fa a l’apartat mecànic, el xassís de l’ecoRX és un monocasc de fibra de carboni que li confereix una rigidesa cinc vegades superior amb una reducció de pes de 10 kg respecte als anteriors models. El vehicle també presenta un conjunt aerodinàmic complet, on destaca l’aleró posterior de tres elements amb sistema DRS, el qual redueix en un 30% la resistència aerodinàmica del monoplaça a les rectes. Per tant, a una velocitat de 100 km/h, l’aerodinàmica seria capaç de generar la suficient força com perquè el vehicle pogués rodar pel sostre.

L’equip terrassenc de la UPC ha realitzat també altres tipus de millores a la resta de sistemes, com per exemple optimitzar les llandes híbrides de fibra de carboni i alumini, reduint-ne el pes un 25%. Totes les innovacions d’aquest nou concepte s’han fet tenint en compte la sostenibilitat, un dels pilars bàsics a l’hora de dissenyar i fabricar les diferents peces del monoplaça.

UPC ecoRacing inicia, així, una nova etapa després de 10 anys vinculat al món de la mobilitat sostenible, encarant la temporada amb l’ambició de seguir sent un dels equips pioners de l’Estat en aquest sector. Els estudiants competiran amb l’ecoRX el pròxim mes d’agost al Circuit de Barcelona-Catalunya, a Montmeló, dins la Formula Student Spain, i posteriorment a altres circuits d’altres països on se celebri la competició universitària internacional.

UPC ecoRacing

UPC ecoRacing és una associació d’investigació tecnològica formada per estudiants d’enginyeria de l’ESEIAAT amb el principal objectiu de desenvolupar noves tecnologies en l’àmbit de l’automoció sostenible. Una de les seves principals activitats és el disseny i la fabricació de monoplaces per a la seva participació en esdeveniments de Formula Student, competicions internacionals d’enginyeria en les quals equips d’arreu del món tenen l’oportunitat de competir tot seguint un reglament tècnic. En aquestes competicions tant els equips com els cotxes se sotmeten a diferents proves, de forma que els membres del jurat, vinculats al sector de l’automoció, avaluïn quin és el millor projecte. El palmarès d’UPC ecoRacing està ple d’èxits a la Formula Student, amb guardons de les competicions internacionals a Europa, Amèrica i Austràlia.

El nou projecte ecoRX és possible gràcies al suport de SEAT, KOSTAL, Venair, Altran, Chemipol, ELECNOR, MAHLE, Rücker Lypsa EDAG Group, Can Padró, Nexus Projectes, Addendum, Calsina Carré, SKF, Vector, LEMO, Sisma Láser, FORPAL, Urbaser, ABB, Rittal, Idneo, UNECO, Centre de Formació Pràctica, Metal-Làser, Pro-Circuits, LAPP, Hitachi, Kistler, Applus+ IDIADA, Gurit, AGAUR, l’Ajuntament de Terrassa, Nadaltech, Altium, TE Connectivity, NG Brake Disc, Xsens, CET Segle XX, Servo Motors Adjust, Holmio Consulting, Muelles Crom, PRODEGEST, LITEM, FabLab Terrassa, TACSA, Loctite, SikaAxson i AMK.

‘Learning by doing’

UPC ecoRacing i el seu monoplaça ecoRX és un projecte emmarcat en el programa INSPIRE de l’ESEIAAT, guardonat per la Generalitat de Catalunya amb la distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent. El programa INSPIRE promou que l’alumnat d’aquest centre realitzi projectes d’enginyeria innovadors i reals, en els quals apliquen coneixements i habilitats adquirits a classe, supervisats i assessorats pel professorat de l’Escola. INSPIRE també va ser guardonat, el curs 2015-2016, amb el Premi a la Qualitat en la Docència Universitària a la millor iniciativa docent, atorgat pel Consell Social de la UPC.

Aquest tipus de competicions serveixen als estudiants com a aparador per a grans empreses automobilístiques internacionals. Molts dels membres de l’equip un cop s’han titulat han estat contractats per alguna firma automobilística.

Web d’UPC ecoRacing
www.ecoracing.es

Related Articles

Deixa un comentari