Marc Medina s’estrena com a regidor de la CUP

No Comment

Substitueix en el càrrec a Maria Sirvent, que ha passat a exercir com a diputada al Parlament.

Marc Medina (dreta) juntament amb Ander Zurimendi, de la CUP Terrassa.

«Una persona lluitadora i molt activa a l’assemblea de la CUP de Terrassa els darrers cinc anys». Així ha estat presentat avui qui serà el nou regidor de la CUP Terrassa en el que manca de legislatura municipal fins el 2019. Substitueix així la que ha estat edil cupaire Maria Sirvent, la qual ha començat a exercir com a diputada de la CUP-Crida Constituent al Parlament de Catalunya.

Medina prendrà possessió de l’acta de regidor a l’inici del Ple d’aquesta tarda, dedicat a debatre sobre els pressupostos de 2018. En la seva possessió del càrrec, Medina ha expressat: “ho prometo per imperatiu legal i sotmès únicament per la voluntat dels egarencs i les egarenques, i em comprometo a treballar pel socialisme, el feminisme i la independència dels Països Catalans”. Un ple en què precisament el seu vot ha estat en contra de l’aprovació d’aquests pressupostos.

Aquest militant de la CUP des del 2012, té 28 anys i és veí de Ca n’Aurell. Ha estudiat Enginyeria Industrial a la UPC i és professor de secundària. “Entra com a regidor una persona que lluita”, participant del Seminari Taifa, també un dels creadors de la cooperativa de consum de l’Atzur. 

Limitació de salari i renúncia a privilegis

Marc Medina ha explicat que estarà subjecte, a l’igual que ho estava Sirvent, al codi ètic de la CUP Terrassa. Això implica que cobrarà 2,5 vegades el Salari Mínim Interprofessional (SMI) i que se situa en 1.450 euros en 14 pagues. En tot cas, Medina treballarà oficialment a mitja jornada, fet pel qual cobrarà la part proporcional, 730 euros mensuals, atès que compatibilitzarà aquesta tasca amb la seva feina com a professor a un institut de Secundària de la comarca.

La limitació salarial és un tema cabdal a la CUP, ja que té per objectiu “desprofessionalitzar” la política. «No es tracta de no crear elits, sinó persones que treballin al servei de les classes populars, amb unes condicions de vida similars a les de la majoria de la població», ha explicat Medina. La seva Declaració de Béns serà consultable a la pàgina web municipal des que es faci efectiva, aquesta tarda, la seva presa de possessió. També ho és renunciar als privilegis que ofereix participar de la institució, com ara la plaça d’aparcament de la qual gaudeixen cadascú dels regidors. A més, Medina també estarà subjecte a la limitació de mandats que s’estableix al Codi Ètic de la CUP Terrassa, el qual estipula un màxim de dues legislatures seguides com a possible càrrec electe o tècnic de Grup Municipal.

No a uns pressupostos amb massa serveis externalitzats

Medina també ha explicat els motius del posicionament contrari de la CUP a l’aprovació dels pressupostos d’enguany, ja que «consoliden el funcionament privat de serveis que podrien ser públics». És el cas de l’Atenció Domiciliària (5 milions d’€), la neteja d’edificis (4,4 milions d’€) i el servei de menjadors escolars (1,8 milions d’€), com a exemples que posa la formació cupaire. Les partides econòmiques destinades a pagar les empreses privades que ofereixen aquests serveis s’eleven, en toral, fins als 25,2 milions d’euros, una quantitat de diners elevadíssima, gairebé 14% del pressupost corrent”.

La CUP considera igualment excessiu el pagament del deute bancari, 11,3 milions d’euros, una xifra que s’acosta al 6,5% del pressupost corrent. “Però especialment greu és el gairebé 1 milió d’euros que són netament  interessos bancaris i que la CUP creu que l’Ajuntament de Terrassa no ha de pagar”, ha etzibat Medina. 

Des de la formació cupaire s’entén que les ordenances fiscals, que suposen bona part dels ingressos municipals, són un element clau per redistribuir la riquesa. Com que les ordenances no es van aprovar el passat mes de novembre, aquests pressupostos neixen «mancats». D’altra banda, des de la CUP es considera que els temps del debat pressupostari fan molt difícil que es doni una participació ciutadana adequada.

Pel que fa als números que ofereix el govern municipal, la CUP els considera continuistes, i en fan una «crítica global a la seva execució», en paraules de Medina. Consideren excessiu que es destinin 25 milions d’euros a externalitzar serveis a empreses privades. «Nosaltres volem una municipalització de tots aquests serveis».
la partida referida a “Cultura Districtes” només representa un 2,5% de tota la partida de Cultura. La CUP creu que cal fer una aposta clara per la descentralització de la ciutat i per dotar d’àmbits d’autonomia política els diferents districtes i barris de la ciutat.

Una altra qüestió és l’excessiva centralització territorial de la ciutat quant als recursos destinats, que en opinió de la CUP provoca que els districtes i barris tinguin poca autonomia. «La partida referida a “Cultura Districtes” només representa un 2,5% de tota la partida de Cultura». També ha fet esment Medina la baixa aportació pressupostària destinada a la participació ciutadana. I ha destacat que com a proclamada Ciutat Feminista, «Terrassa no pot dedicar només el 0,4% del pressupost a polítiques de gènere».

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari