L’adjunt del Síndic de Catalunya, Jaume Saura, la Síndica de Terrassa, Isabel Marquès, i Joan Tamayo d’Espai Drets presentaren el Pla a la Sala dels Drets Humans de la Masia Freixa. Foto: PV
La Síndica de Greuges, Espai Drets i l’adjunt del Síndic de Greuges de Catalunya presentaren el Pla de Drets Humans de Catalunya, per incidir en les polítiques públiques
Pep Valenzuela
Iniciat a Terrassa, el passat 7 de març, l’espai Àgores pels Drets Humans (DD HH), aquest 17 de juny es presentava, en el mateix lloc de la presentació, la ja batejada com a «Sala dels DD HH» de la Masia Freixa, el ‘Pla de Drets Humans de Catalunya’. Es tracta d’una primera proposta resultant d’aquest procés obert i participatiu, engegat arreu del país, liderat i coordinat pel Síndic de Greuges de Catalunya i l’Espai Drets de Terrassa, amb col·laboració de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.
Isabel Marquès, Síndica de Terrassa, i en Joan Tamayo, representant de l’Espai Drets, presentaren aquest Pla en un acte amb assistència de participants de les àgores temàtiques que s’han constituït a la ciutat, un total de 10, i d’entitats compromeses, entre les quals la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa, la PAH i el Colectivo Sin Vivienda, Prou Barreres, Fupar, Prodis, Coordinadora Capaç, LGTB Terrassa, Plataforma per la Sanitat Pública i la Comunitat Educativa.
Després de la lectura de poemes del darrer llibre de la Kris Linça, Dona salvatge, present en l’acte, en aquesta ocasió com a treballadora de Prodis, en Tamayo va fer un resum de la molta feina realitzada en aquests pocs mesos de camí: «Continua la lluita pels DD HH, tanquem ara una primera fase en la qual, a partir d’un primer diagnòstic presentat pel Síndic de Catalunya, Rafael Ribó, hem anat fent una radiografia de la situació al país, a partir de les localitats, obrint àgores arreu, que han aportat visions, opinions i mesures noves al Pla».
El document amb les propostes es presentarà al Parlament de Catalunya i a tots els nivells de govern, especialment municipal, perquè serveixi per orientar polítiques públiques i, millor encara, elaborar plans per a fer efectius els drets humans i socials al nostre país i a les nostres ciutats.
Lluny de qualsevol mena d’orgull egarenc, en Joan destacà el paper de motor que les àgores i entitats de la ciutat han tingut en aquest procés: «estem molt contentes del paper i la feina desenvolupats». Això, però, emfasitzà, no és producte de l’atzar sinó el «resultat de la feina que des de fa alguns anys porten endavant entitats locals, entre les quals cal destacar el Parlament Ciutadà».
Concretament, només a Terrassa, hom parla de més de 300 persones participants en les més de 50 trobades de les 10 àgores (habitatge, salut, educació, participació ciutadana, gent gran, LGTBIQ, discapacitat, treball, consum, accés a la Justícia). El representant de l’Espai Drets, membre també de la Comissió de Defensa dels DD HH del Col·legi d’Advocats de Terrassa, cità algunes de les propostes incloses en el Pla, com ara la d’elaboració de nous models residencials que permetin la inclusió social i plena autonomia de les persones amb capacitats diverses.
Posà molt d’èmfasi en l’exigència de reversió de les retallades pressupostàries, especialment en les àrees de salut i educació, tot plegat en el context d’inversions suficients per a garantir l’exercici efectiu i ple d’aquests drets fonamentals.
Especial rellevància pel que fa al dret al treball, una de les claus fonamentals per a la vida malgrat tots els canvis en la producció i les relacions laborals que, més aviat han produït un nivell de pèrdua de drets i condicions laborals i salarials que trenca radicalment amb els avenços aconseguits durant el segle passat, tot creant situacions que en molts casos són assimilables a l’esclavatge, tal com fa temps denuncien i posen en evidència nombroses informacions i estudis.
La creació dels nous governs locals, després de les eleccions del passat 26 de maig, és un bon moment per demanar i, fins i tot, exigir la incorporació als programes de govern d’aquest Pla de Drets Humans, apuntà en Tamayo.
Finalment, l’adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya, Jaume Saura, felicità les persones assistents i Terrassa per la feina feta, recordant que el procés d’Àgores es va inaugurar en aquesta ciutat i que ha anat molt bé. Insistí en el fet què «ara, la feina continua». Cal, per exemple, establir «indicadors de compliment dels DD HH», que permetin fer un seguiment dia a dia i estricte del respecte als mateixos.
Deixa un comentari