Rebuig a la violència policial dels Mossos el 6D

No Comment

La diputada de la CUP Maria Sirvent demana treballar “per un nou model policial que no actuï amb impunitat” i insisteix en què el Conseller Buch ha de dimitir.


La diputada de la CUP Maria Sirvent, en roda de premsa, on es denuncià la impunitat dels Mossos anti-avalots. MG

“Van ser unes càrregues del tot innecessàries i desproporcionades”. Sis dies després dels fets del 6 de desembre i de la força amb què actuaren els Mossos durant la manifestació de protesta contra la presència del partit ultradretà de Vox a la plaça 1er de Maig, continua la indignació de la mà d’entitats locals i partits, no només vers l’actuació dels Mossos sinó també contra l’Ajuntament per “permetre discursos d’odi, racisme i masclisme als carrers de la nostra ciutat”.

Així es va tornar a recordar en una roda de premsa el dimecres 11 de desembre. “Va ser una protesta festiva i amb presència de moltes organitzacions”, que “des de l’inici havia estat pacífica i que va transcórrer sense cap mena d’incident”, exposà en Franki com a membre de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa (SAT). A més de la gravetat dels fets, el gruix dels col·lectius denuncia que “hi ha imatges d’agents escopeters sense identificar per davant i per darrere”. En Franki assegurà que “només van caure uns quants ous grocs quan els feixistes s’hi van apropar on eren els manifestants”, i que quan ja s’havia desconvocat la concentració, els Mossos van fer una càrrega “exageradament desproporcionada, amb cops per sobre de la cintura, disparant salves i projectils de foam de precisió”; “els únics responsables són els Mossos”, continuà. A més, de destacar la gravetat dels fets i la impunitat policial, des dels col·lectius es denuncia l’Ajuntament i la Generalitat per concedir permís per fer “actes feixistes a la ciutat”.

Des de Solidaritat Antirepressiva comuniquen un total de 26 persones ferides amb informe mèdic, per cops de porra i projectils. “Però sabem que n’hi ha moltes més, els convidem que vagin al metge i es posin en contacte amb el SAT per iniciar les respostes oportunes”, recordà en Franki. Durant la manifestació també es van detenir dues persones, i deu més foren identificades pels Mossos. A més, es denuncià la prepotència dels agents antiavalots que “van continuar perseguint a manifestants pels carrers de la ciutat”. Un altre cas del qual n’estan recopilant proves és el d’una persona que, “un cop refugiada a l’interior duna benzinera, va ser apallissada pels Mossos quan aquests hi van entrar”.

La diputada cupaire Maria Sirvent es mostrà contundent cap a “un govern de la Generalitat que mira cap a una altra banda davant aquest discurs d’odi de l’extrema dreta”, i lamentà que pretenguin “aïllar-nos mitjançant l’excusa de l’ordre públic”, tot permetent que als carrers es manifesti qui defensa “un discurs homòfob i racista”. Sirvent va rebre, durant la manifestació del 6D, l’impacte d’un projectil de foam a la mà mentre ajudava a una altra ferida. I va recordar la demanda feta per la seva formació: dimissió del Conseller Miquel Buch, i cessament del director general de la policia Andreu Joan Martínez i del secretari Brauli Duart, a banda de la dissolució de les unitats Brimo i Arro dels Mossos. “Si no es depuren responsabilitats i es treballà en un nou model policial, aquestes imatges se seguiran repetint als nostres carrers, en un context de regressió de drets i llibertats”, assegura Sirvent, “on cada vegada més tenen lloc mobilitzacions de mestres, estudiants, metges, bombers, etc. Cal que el dret a la protesta pugui exercir-se en una societat democràtica, i això no està passant”, afirmà la diputada, que insistí en el fet que “la por de la gent va lligada a no tenir les necessitats cobertes, a perdre la casa, no poder omplir la nevera o no poder pagar el rebut de la llum”.

26 persones ferides, 2 detingudes, tocaments a una dona per un agent…

Per la seva banda, diversos col·lectius feministes de la ciutat – Rudes Rebles, comissió feminista del CDR, Quart Creixent, Guerrilla dels Cossos, Comissió feminista de la CUP, i Fúria Desviada LGTBI – també critiquen la violència policial, a la vegada que van voler informar d’un fet greu: “una dona que va participar en la manifestació ens ha explicat que va patir tocaments per part d’un agent home dels Mossos que estava de servei”, assegurà l’Amaia en nom dels col·lectius. “Aquest fet denota abús de poder i la sensació que poden fer el que vulguin sense cap conseqüència”. Per això, el manifest elaborat per aquests col·lectius es pregunta: “Aquest és la vostra Terrassa feminista? Sempre plantarem cara al feixisme”.

Des del col·lectiu Alerta Solidària, Xavier Pellicer denuncià que aquests no són fets nous, i que responen a un determinat model policial de molts cossos, també els municipals, que “gaudeixen d’una total impunitat i que actuen sense seguir els protocols”, assegurà. “Actuen així perquè volen i perquè poden”, a banda de destacar que “existeix un corporativisme molt fort entre policies”. Des d’Alerta Solidària es denuncia que, també s’afirma que “les unitats ARRO dels Mossos és un cos descontrolat, que, que han de fer una reculada perquè no volen enfornar-se al corporativisme, del qual denuncia que “segurament ha fet arribar les seves amenaces i pressions als estaments polítics” per evitar qualsevol fiscalització de les seves actuacions. Per la seva banda, lamentava aquests casos: estem davant d’una situació que cal reflexionar, si no tenim drets, no tenim dignitat”, lamentava l’advocat i membre de l’Espai Drets, Joan Tamayo, qui assegurà que “cal que hi hagi una policia democràtica, i no una de la qual se serveix el poder”. “El feixisme creix quan des del poder i els estats no s’actua quan s’ha de fer, si no es treballa amb els drets humans sobre la taula. Així, torna el feixisme amb el seu discurs d’odi”.

 

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari