Recordem! Commemoració en memòria de les víctimes de lʼHolocaust. 26 i 27 gener, Terrassa

No Comment

El proper dia 26 de gener, tindrà lloc un acte institucional de record a les víctimes de l’Holocaust, organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Terrassa, el Memorial Democràtic i la Generalitat de Catalunya. Tindrà lloc, a les 5 de la tarda, a l’atri de l’Ajuntament de Terrassa. El següent dia, 27 de gener, també a la ciutat, tindrà lloc la interpretació al Teatre Principal de l’obra de teatre Els trens de la memòria.

L’activitat forma part d’un seguit d’activitats promogudes amb motiu del Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat. L’1 de novembre del 2005, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 60/7 on condemnava qualsevol manifestació d’intolerància religiosa, incitació, assetjament o violència contra persones o comunitats basada en l’origen ètnic o les creences religioses, a qualsevol lloc del món.

En aquest sentit, es designava el dia 27 de gener, aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz (1945), com el Dia Internacional en Record de les Víctimes de l’Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat i s’instava, de manera urgent, a tots els Estats membres, a desenvolupar programes educatius en memòria de la tragèdia per a la prevenció d’actes de genocidi.

Disseny de Lorenzo Eri Segura,  alumne del Cicle de Grau Mitjà d’Assistent al Producte Gràfic Imprès de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic Disseny de Lorenzo Eri Segura, alumne del Cicle de Grau Mitjà d’Assistent al Producte Gràfic Imprès de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic

El 27 de gener, a Terrassa, els estudiants recorden l’Holocaust

A Catalunya, el Memorial Democràtic i altres entitats han organitzat diverses activitats. Algunes de les més destacades han estat preparades per estudiants. Tindran lloc els dies 27 i 30 de gener.

El 27 de gener, a les 10 hores, els alumnes de batxillerat d´Arts Escèniques de l’institut de Viladecavalls i els estudiants del CEM-Escola de Música grau professional de Terrassa interpretaran al Teatre Principal de Terrassa l’obra de teatre “Els trens de la memòria”.

Els joves han treballat prenent com a base el lema de l’Holocaust Memorial Day Trust How can life go on? (“Com pot seguir la vida?”) i la commemoració dels 40 anys de la publicació d’Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig.

“Els trens de la memòria” és un espectacle íntegrament creat pel professor d’aquest centre, José Antonio Aguado, en homenatge a les víctimes de l’Holocaust i els exiliats per guerres. Tots els personatges son interpretats per alumnes de l’institut. El punt de partida és l’estació de tren, amb el viatge com a element simbòlic. Una estació present, passada o futura, que mostra que aquests fets històrics no s’han d’oblidar perquè tots podríem haver estat víctimes de l’Holocaust o d’altres atrocitats en el futur.

L’obra, inspirada en textos de “Crist de 200.000 braços” d’Agustí Bartra, és un espectacle de moviment. La música en directe, el teatre, les imatges i la dansa mostren què implica abandonar-ho tot i portar la vida sencera a una maleta quan una persona es veu forçada a exiliar-se.

El públic estarà format per estudiants d’altres centres educatius, que també intervindran llegint un escrit en representació d’un dels col·lectius de víctimes del nacionalsocialisme o d’altres genocidis i deixaran a l’escenari un objecte que evoqui la memòria de totes aquestes persones. D’aquesta manera, faran present les seves memòries a fi que les generacions actuals les preservin. Tots els centres educatius de Catalunya que hi vulguin participar poden enviar les seves propostes fins al Memorial Democràtic. També hi ha la possibilitat  que els alumnes hi participin només com a públic. Si ets professor i vols més informació, contacta amb el Servei Educatiu del Memorial Democràtic (Gemma Simon: gsimon@gencat.cat)

A les 11.30 hores, després de la representació i de la participació dels estudiants, Nora Gaón, responsable del servei educatiu i de l’arxiu de Beit Lojamei haGuetaot (la casa dels lluitadors del Gueto) d’Israel, oferirà una conferència.

L’acte comptarà amb la participació del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas. Aquesta iniciativa pedagògica ha estat coordinada pel Grup de treball Ensenyament i Memorial Democràtic impulsat pel Departament d’Ensenyament i el Memorial Democràtic. Enguany s’ha volgut descentralitzar a fi d’arribar a més centres educatius d’arreu de Catalunya.

El logotip per a la difusió dels actes ha estat dissenyat per Lorenzo Eri Segura, de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic.

D’altra banda, el 30 de gener, uns 200 alumnes de set instituts de l’Alt Empordà visitaran el Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera i participaran en diverses activitats programades per recordar les víctimes de l’Holocaust, tant al mateix museu com a la Sala Societat. Nora Gaon i Pilar Cabratosa, filla d’un deportat a Gusen i exiliada, oferiran una conferència i xerraran amb els joves. També es projectarà Nit i boira, d’Alain Resinais.

Acte institucional al Palau de la Generalitat de Catalunya
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han organitzat un acte commemoratiu institucional en ocasió del Dia internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Serà presidit pel conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals, Raül Romeva, i comptarà amb el testimoniatge de la Dra. Anna Bando, Justa entre les Nacions, que va contribuir al salvament de persones jueves perseguides pel règim nazi a Varsòvia. L’escriptora Rosa Sala Rose i la historiadora Rosa Toran completaran l’acte amb sengles lectures.

Un cop acabat tindrà lloc la Cerimònia del Record a la plaça de Sant Jaume.

Related Articles

Deixa un comentari