Setmana d’acció global per l’abolició dels paradisos fiscals, 1 al 7 d’abril de 2017

No Comment

El dilluns 3 d’abril farà just un any de la publicació dels Papers de Panamà, un fet històric que marca un abans i un després en la denúncia de l’elusió i el frau fiscal en l’àmbit internacional. El 3 d’abril ha estat declarat el Dia d’Acció Global per l’Abolició dels Paradisos Fiscals una campanya a nivell global per tornar a demanar polítiques concretes que acabin amb els problemes que es deriven de l’existència d’aquests territoris financers opacs.

Els paradisos fiscals constitueixen una burla a la legalitat internacional i no posseeixen cap base econòmica d’interès per al bé comú, només serveixen als interessos espuris de les elits econòmiques, delinqüents financers i criminalitat organitzada. Són autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques i corroeixen la democràcia. Per tant, han de ser eradicats per la comunitat internacional.

Paradisos fiscals prou, setmana internacional abril 2017

Setmana d’Acció Global per l’Abolició dels Paradisos Fiscals

. Concentració el 3 d’abril a les 19h a la plaça Sant Jaume de Barcelona

. Més de 750 persones i 45 entitats han signat el manifest Acabem amb els paradisos fiscals

Coincidint amb el primer aniversari de la publicació dels papers de Panamà, el proper 1 d’abril comença una setmana d’acció global per acabar amb els paradisos fiscals. A Catalunya, la Plataforma per una fiscalitat justa, que integra 26 organitzacions, Oxfam Intermón, Attac i Global Alliance for Tax Justice convoquen una concentració el 3 d’abril a les 19h a la plaça Sant Jaume de Barcelona, sota el lema “Acabem amb els paradisos fiscals”.

Precisament, el de Barcelona és un dels 23 ajuntaments que han aprovat la moció per declarar-se Zona lliure de paradisos fiscals (ZLPF), una campanya impulsada per la Plataforma que està aconseguint que els consistoris incorporin criteris en les seves polítiques de contractació pública per incentivar una fiscalitat justa. Tot i que cal una lluita internacional contra els paradisos fiscals, i la Unió Europea hi juga un paper clau, els ajuntaments i altres administracions en poden reduir l’impacte amb un major control de les adjudicacions.

botomalarrassa

Informes del Sindicat de Tècnic del Ministeri d’Hisenda (Gestha) quantifiquen el frau fiscal a l’Estat espanyol entre el 20 i el 25% del PIB i els paradisos fiscals són una eina que ho permet. Totes les empreses de l’IBEX 35 tenen filials a paradisos fiscals i més de la meitat del comerç mundial hi passa. El darrer informe d’Oxfam Intermon revela que els principals bancs europeus guanyen un de cada quatre euros en paradisos fiscals, 25.000 milions.

En total, oculten més diner que el PIB del Regne Unit i Alemanya junts: 7,6 bilions de dòlars el 2015. Els paradisos fiscals són autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques i corroeixen la democràcia. Per tant, han de ser eradicats.

Per aconseguir-ho, cal que la societat es mobilitzi i pressioni a diferents nivells: per sumar encara més Ajuntaments a la campanya ZLPF; perquè la Llei de Contractació Pública, actualment en tràmit parlamentari, incorpori criteris per penalitzar empreses o bancs vinculats a paradisos fiscals; perquè la Unió Europea sancioni països o territoris que conservin el secret bancari, l’opacitat i realitzin dumping fiscal; perquè les empreses informin de la seva activitat i impostos pagats país a país; així com per exigir un Impost a les transaccions financeres i dissuadir el flux especulatiu. Fins ara, més de 750 persones a títol individual i més de 45 entitats i col·lectius s’han adherit a aquestes reivindicacions a través del manifest Acabem amb els paradisos fiscals.

En el marc de la setmana de mobilització global, a més de la concentració a la plaça Sant Jaume del 3 d’abril, dijous 6 d’abril a les 20h al cinema Texas hi haurà un cine-fòrum amb la pel·lícula “Mama, ya sé donde está el dinero” i un debat posterior amb el director Arturo Cisneros i Miguel Ángel Mayo, coordinador del sindicat de tècnics d’Hisenda Gestha Catalunya.

Un any dels Papers de Panamà, seguim igual pel que fa als paradisos fiscals?

El 3 d’abril ha estat escollit com a Dia mundial per l’abolició dels paradisos fiscals perquè es compleix un any de l’escàndol conegut com els Papers de Panamà. La filtració dels contractes del bufet d’advocats Mossack Fonseca va tenir conseqüències directes inimaginables, com la dimissió del president islandès o del Ministre espanyol Manuel Soria. Arran dels fets, el Parlament europeu va endegar una nova comissió de treball que s’afegeix a l’existent pel cas LuxLeaks. Actualment, s’hi debat l’aprovació d’un llistat únic de països considerats paradisos fiscals d’aplicació a tot Europa. Tot i això, cal una major mobilització social per a què el rebuig als paradisos fiscals no perdi posicions dins l’agenda política europea, com ha passat amb iniciatives com l’Impost a les Transaccions Financeres Internacionals (Taxa Tobin), pendent encara de ratificació per part dels estats europeus des de la seva recuperació com a proposta política l’any 2009.

Setmana d’Acció Global per l’Abolició dels Paradisos Fiscals, activitats a Barcelona:
Dia i hora: 3 d’abril a les 19h
Lloc: plaça Sant Jaume de Barcelona

El 6 d’abril Cine-fòrum “Mama, ya sé donde está el dinero” amb el director
Arturo Cisneros i Miguel Ángel Mayo, coordinador de Gestha Catalunya
al cinema Texas (Carrer de Bailèn, 205, 08037 Barcelona).

Entitats que donen suport a la Plataforma:

OXFAM INTERMON, AICEC-ADICAE Catalunya, ATTAC ACORDEM, CCOO DE CATALUNYA, CONFAVC (Confederació d’AAVV de Catalunya), CUS (Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat), CRISTIANISME I JUSTÍCIA – Fundació Lluís Espinal, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA, Economistes en acció (Grup Economia Social del Col·legi d’economistes), FETS (Finançament Ètic i Solidari), PROJECTE FIARE, JOVES D’ESQUERRA VERDA (JEV), L’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya), MLP (Moviment Laic i Progressista), PTP (Associació per a la Promoció del Transport Públic), SINDICATO DE TÉCNICOS DEL MINISTERIO DE HACIENDA (GESTHA), UCC (Unió de Consumidors de Catalunya), UGT DE CATALUNYA.

Text íntegre del manifest de la setmana d’acció global:

El Manifest

Som gent comuna, que col·labora amb els seus impostos al benestar col·lectiu.

Som els que honestament volem posar els nostres estalvis o petits capitals a treballar per a la societat, que no volem especular amb ells utilitzant paradisos fiscals.

Som gent a la qual es nega el seu dret al treball, a unes pensions dignes, a l’habitatge, als serveis o als subministraments bàsics; la gent empobrida per la crisi generada per la cobdícia de l’especulació immobiliària i financera, majoritàriament a través de paradisos fiscals.

Som la gent més vulnerable de la societat. En un Estat de dret tothom tindria assegurades les seves necessitats bàsiques si, en lloc d’evadir els diners a paradisos fiscals, les empreses paguessin els seus impostos a les societats en què operen.

Les petites i mitjanes empreses, que són les que creen treball, tenen dificultats per mantenir plantilles i pagar impostos, mentre que les grans corporacions segueixen acumulant beneficis; que, això sí, desvien cap als paradisos fiscals.

Demanem transparència i comptes clars. Són les elits polítiques i econòmiques les que dominen i en treuen profit d’un sistema corrupte, afavorit per l’opacitat dels paradisos fiscals.

Volem una societat sana, cohesionada i segura; això no obstant, l’economia criminal, el terrorisme, el tràfic de persones, el comerç d’armes i el narcotràfic, juguen amb la vida de la gent, ocultant i rentant els seus beneficis via paradisos fiscals.

Les xifres són prou eloqüents:

  • Des de 2015 l’1% més ric de la població mundial posseeix més riquesa que el 99% restant.

  • Totes les empreses de l’IBEX 35 tenen filials a paradisos fiscals.

  • Més de la meitat del comerç mundial passa per paradisos fiscals

Els paradisos fiscals són els vaixells insígnia de l’actual economia de casino, constitueixen una burla a la legalitat internacional i no posseeixen cap base econòmica d’interès per al bé comú, només serveixen als interessos espuris de les elits econòmiques, delinqüents financers i criminalitat organitzada. Són autèntiques xacres econòmiques que aprofundeixen la desigualtat, contribueixen a crear desequilibris, crisis econòmiques i corroeixen la democràcia. Per tant, han de ser eradicats per la comunitat internacional.

Els ciutadans, les ciutadanes i les organitzacions signants, constituïts en una comunitat d’interès, animem a la societat en el seu conjunt a organitzar-se per donar una resposta fèrria i inflexible contra els paradisos fiscals; a més exigim als nostres representants que emprenguin accions per anar avançant en el camí de la seva necessària abolició, entre elles:

  • Pressionar des de tots els àmbits administratius, començant des dels municipis, perquè s’aprovin mocions en què es declarin ZLPF (Zones lliures de paradisos fiscals).

  • Exigir que la Llei de Contractació Pública, actualment en tràmit parlamentari, incorpori criteris per penalitzar empreses o bancs vinculats a paradisos fiscals, en la línia de la iniciativa Zones lliures de paradisos fiscals.

  • Reclamar als nostres representants polítics que pressionin a la Unió Europea perquè es creïn sancions que penalitzin els països o territoris que conservin el secret bancari i l’opacitat en la propietat de les societats, en perjudici de les arques públiques dels estats, així com aquells països que utilitzin el seu sistema tributari per a realitzar dumping fiscal.

  • Obligar les empreses i corporacions a què informin anualment de les seves inversions, beneficis i impostos pagats país per país, i no globalment com actualment passa, de manera que no puguin amagar els seus guanys.

  • S’ha d’exigir un ITF (Impost a les transaccions financeres) capaç de dissuadir l’enorme flux especulatiu que es negocia des d’aquestes plataformes opaques.

Volem fer visible el nostre rebuig a aquestes clavegueres financeres donant suport a les accions previstes per al 3 d’abril, declarat dia d’acció global contra els paradisos fiscals.

Els seus paradisos fiscals, els nostres inferns socials!

Els paradisos fiscals vulneren els nostres drets i soscaven la democràcia, junts lluitarem fins a la seva desaparició!

Per signar el manifest: http://manifest.fiscalitatjusta.cat/index.html

Related Articles

Deixa un comentari