Terrassa en Comú ha presentat pel Ple Municipal de novembre acord de Junta de Portaveus per adherir Terrassa a la declaració de Sharing Cities Barcelona 2018, una Declaració de Principis i Compromisos de les Ciutats Col·laboratives per reivindicar la sobirania de les ciutats i fer front comú a l’hora de negociar amb les grans plataformes digitals que generen un impacte negatiu amb la seva activitat econòmica, com s’ha fet evident amb exemples com Airbnb o Uber.
Una declaració que va ser treballada per 42 ciutats globals d’arreu del mon, com Amsterdam, Barcelona, Lisboa, Madrid, Montreal, Nova York, Paris, Sao Paulo, Seul, Milà o Viena en el marc de la Sharing Cities Summit 2018, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat Oberta Catalunya (UOC), dins de l’Smart City Expo World Congress.
La proposta de TeC inclou dos acords: el primer donar suport a donar suport a la Declaració de Sharing Cities: Principis comuns i compromisos de les ciutats fer la sobirania ciutadana en relació a l’economia de plataforma i el segon iniciar els tràmits per adherir formalment la ciutat de Terrassa a aquesta declaracio.
La Declaració és particularment rellevant en reivindicar la sobirania de les ciutats a l’hora d’entrar en negociacions amb les plataformes digitals. Reclamen que es garanteixin i respectin les normes locals i el marc legal existent, incloses les normatives fiscals que garanteixin igualtat de condicions de joc per a tothom. Les 42 ciutats proposen establir marcs de negociació comuns davant les grans plataformes, exigir transparència en l’ús de les dades i promoure protocols digitals per garantir el compliment del marc normatiu de cada ciutat. Així mateix, defensen la necessitat de compartir instruments, eines i mecanismes d’inspecció per ser més efectius davant aquests models i treballar conjuntament, com a lobby, per promoure els canvis normatius que siguin necessaris a
nivell nacional o europeu.
La declaració també fa una sèrie de propostes per regular la part tecnològica i l’ús de les dades, amb l’objectiu de garantir la privacitat i els drets de les persones usuàries de les plataformes i de fomentar que les ciutats tinguin accés a les dades per tal de poder fer polítiques publiques. Pel que fa al model laboral, defensa la necessitat de models de contractació i de retribució que siguin justos i inclusius per garantir els drets dels treballadors i evitar situacions d’explotació laboral.
La ciutat de Terrassa no està exempta dels impactes i oportunitats de l’economia col·laborativa, grans companyies com Uber han anunciat recentment que començaran a operar a ciutats com Terrassa, repartidors a domicili de plataformes d’aquest tipus ja fa temps que es veuen pels nostres carrers i el que és més important de tot, la col·laboració i cooperació utilitzant plataformes digitals és una realitat que es dóna en molts àmbits de la nostra ciutat.
Deixa un comentari