Valoració dels resultats del Multireferèndum a Terrassa

No Comment

DSC_0714El dia 25 de maig els ciutadans i ciutadanes de Terrassa i Ullastrell vam tenir la possibilitat de decidir sobre aspectes que ens afecten en el dia a dia. Es tracta d’un exercici de responsabilitat i compromís que neix d’una iniciativa ciutadana que, fins al moment, tenia molt poc recorregut fet, però que ha tingut fruits molt positius. Malgrat els intents de molts per a què aquesta no fos possible, des del Comitè Local entenem que va ser un èxit ja que més de 50 voluntaris van participar en les 7 taules repartides que van recollir 1220 vots en només 8 hores de votació.

Lamentem profundament, però, que la normalitat de la jornada es veiés truncada per les múltiples intimidacions efectuades pels Mossos d’Esquadra que, des d’un bon inici, van aparèixer repetides vegades a les taules i van identificar a un total de 19 persones amenaçant de denunciar-les. A més a més un grup de 6 apoderats de Ciutadans va estar també intimidant a una de les taules durant més de 2 hores per a fer pressió per a què aquesta es desmuntés. A la tarda, però, els Mossos van anar més enllà i van obligar a retirar les urnes de l’espai públic. Denunciem doncs que tant la Junta Electoral Central com el Departament d’Interior hagin perseguit aquesta iniciativa ciutadana intentant prohibir el que és un acte d’empoderament popular i de democràcia directa que respon al que, cada cop més, la ciutadania reclama.

Valorem d’altra banda molt positivament la implicació de tota la ciutadania que va voler exercir el seu dret en aquest referèndum múltiple i que va aconseguir que es recollissin 1075 vots en les 6 taules de Terrassa i 145 vots a la taula d’Ullastrell. Un resultat que des de la organització entenem que és un molt bon principi. Al llarg de les 8 hores que van poder restar obertes les urnes van passar una mitjana de 174 persones per taula, és a dir uns 22 vots per hora i taula.

Els resultats globals obtinguts són els següents:

En relació a la pregunta sobre el model d’agricultura de Catalunya un 92.54% dels votants van apostar per una agricultura sense transgènics, mentre que un 4.34% van votar a favor de l’ús de transgènics (més un 3.03% que no es va posicionar i hi va haver un vot nul).

En relació al deute de la Generalitat de Catalunya un 93.61% vol que la Generalitat deixi de pagar aquell deute i interessos que la ciutadana consideri que és il·legítim,  un 3.44% creu que s’ha de pagar i un 2.87% no es posiciona al respecte (un dels vots també fou declarat nul).

Un 97.87% dels 1220 participants aposten per a un control democràtic del sector energètic, un 1.39% s’hi oposen, un 0.66% no van respondre la pregunta i un 0.08% van votar nul.

Finalment sobre les ILP un 96.55% creu que han de finalitzar en un referèndum vinculant, si així ho vol el grup promotor de la ILP, mentre que un 2.13% no hi estan d’acord i un 1.31% no va respondre a aquesta pregunta.

Considerem doncs, que el doble objectiu de posar sobre la taula la necessitat d’una democràcia d’arrel i a la vegada començar a decidir sobre els aspectes que ens afecten es veu més que satisfet amb els més de 50.000 participants d’arreu de Catalunya. És un bon pas d’inici i creiem que una bona manera per animar-nos a continuar treballant, des d’aquesta i moltes d’altres iniciatives, a construir la democràcia que volem, així com espais de contrapoder. Entenem que aquest és el principi d’un llarg camí cap a la recuperació de la democràcia per part del poble i esperem informar-vos aviat de noves iniciatives en aquest sentit.

Comitè Local del Multireferèndum a Terrassa i Ullastrell

26 de maig de 2014

Related Articles

Deixa un comentari