Un 2017 de lluites en l’ensenyament públic. Aquesta sembla ser la perspectiva, si més no, si hom té en compte les dues convocatòries ja confirmades de jornades de vaga i mobilitzacions pels mesos de gener i febrer. La primera, el dia 18 de gener, corre a càrrec del sindicat CGT, mentre que la segona, pel 9 de febrer, és convocada pels sindicats USTEC, CCOO, UGT i el Sindicat de Professors de Secundària.
La convocatòria unitària i, en principi, amb més suport, la de febrer, denuncia «l’immobilisme «tant del Departament com del govern de la Generalitat», motiu pel qual «és necessari que intensifiquem la nostra lluita». Els sindicats de l’ensenyament públic amb representació a la mesa sectorial, des de l’inici del curs passat, han expressat el «rebuig a l’acció de govern de l’actual Departament d’Ensenyament» a través de diferents mobilitzacions i accions de protesta. Ara consideren arribat el moment d’incrementar la pressió en defensa de les reivindicacions bàsiques, per això han decidit convocar la jornada de vaga el proper 9 de febrer a tot Catalunya precedida per un calendari de mobilitzacions.
Les demandes concretes són:
- El retorn a l’horari lectiu: 18h a secundària i 23h a primària.
- Substitucions de tot el personal des del primer dia i des de l’1 de setembre.
- Reducció de 2 hores lectives als majors de 55 i cobrament del juliol del personal substitut.
- Retirada l’extensió del pla pilot dels nomenaments i de la definició de perfils de llocs de treball específics.
- Cap tancament d’aules a l’ensenyament públic i reducció de ràtios.
- Oferta pública suficient que garanteixi l’estabilitat del personal interí per reduir l’actual inacceptable taxa d’interinitat.
Per la seva part, el sindicat CGT Ensenyament convoca també les mateixes professionals de l’ensenyament públic no universitari de Catalunya pel dia 18 de gener, coincidint amb la setmana de debat d’esmenes parcials als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per l’any 2017.
Consideren que «ara és el moment de començar a revertir les retallades» i de «passar a l’ofensiva i anar a la vaga mentre s’estan debatent els pressupostos i aprofitant que l’actual situació política a Catalunya ens dóna veritables opcions d’assolir les reivindicacions que plantegem».
CGT aclareix que aquesta convocatòria sorgeix «després d’un treball i d’un debat previ amb la resta de sindicats, amb els quals vam concretar les reivindicacions i vam coincidir en la necessitat d’anar a la vaga per pressionar a l’administració perquè les incloguin dins dels propers pressupostos tal i com s’explica al manifest intersindical».
Argumenta també que, al temps, s’han mantinguts «molts debats als centres, on molts companys i companyes han manifestat que consideren bàsic que aquesta no sigui una altra vaga d’un dia, que serveixi només per expressar la nostra disconformitat. Sinó que es convoqui en uns terminis i amb unes perspectives de continuïtat, que generin prou pressió com per aconseguir realment les reivindicacions plantejades».
És per aquest motiu que en no poder arribar a acord en la darrera reunió de la intersindical les data/es de la vaga, CGT entén que el 9 de febrer «és tard i amb les decisions sobre assignacions pressupostàries ja preses». Considerem «fonamental» que la vaga arribi abans, mentre s’estan debatent i decidint els pressupostos i que «tingui possibilitat de continuïtat».
Deixa un comentari