La campanya iniciada fa pocs anys pels sindicats en contra de les condicions laborals i salarials que apliquen bona part de les empreses multiservei ha rebut el suport de la Justícia: l’Audiència Nacional ja ha anul·lat 49 convenis i el Tribunal Suprem ha anul·lat quatre recursos.
Les anomenades empreses multiservei assumeixen l’externalització de part de l’activitat d’una altra companyia i, com la reforma laboral dóna preeminència als convenis d’empresa per sobre dels sectorials, pot donar-se el cas de que un treballador a qui se li aplica el conveni d’empresa multiservei cobri molt menys que un treballador a qui si se li aplica el conveni del sector.
Aquesta pràctica ja ha estat denunciada per sindicats i partits polítics que van portar el cas al Parlament espanyol presentant una moció sense valor legislatiu que instava a canviar la normativa d’aquest tipus d’empreses per considerar que sumeixen en la precarització als seus treballadors i ataquen el principi d’igual treball, igual salari.
Per la seva part, CCOO i UGT, per fer front de manera coordinada a nivell estatal van denunciar els convenis d’empresa de companyies multiservei i fruit d’aquestes denúncies les autoritats judicials ja han deixat sense efecte un total de 49 convenis, segons Ramón Gonzàlez de CCOO. Aquestes sentències han convertit en nul·ls uns convenis que, en alguns casos, fa prop d’una dècada que prevalen als sectors amb pitjors condicions laborals i salarials– com és el cas de les cambreres de pis de l’hotel Hilton Diagonal Mar-i, segons expliquen des de CCOO, «el personal tindria dret a reclamar la diferència de quantitats des que se’ls va començar a aplicar el conveni nul».
De manera paral·lela, al setembre de 2016 va ser el PSOE qui va prendre la iniciativa presentant una proposició de llei per canviar l’article 42.1 de l’Estatut dels Treballadors. En la seva proposta, el PSOE incloïa que en cas de subcontractació de personal a una empresa de multiservei, les condicions laborals i salarials serien les mateixes que les dels treballadors de l’empresa que contracta. Això suposaria, de facto, acabar amb la consideració del conveni d’empresa com a «decisiu».
Deixa un comentari