Celebració al Mercat de la Independència de Terrassa del dia del comerç just aquest 2019
La cooperativa egarenca Alternativa3 presideix la nova coordinadora catalana
Pep Valenzuela
El passat mes de març es presentà a Terrassa la Coordinadora de Comerç Just i Finances Ètiques de Catalunya (LaCoordi), presidida per Maria Fernández, membre de la cooperativa de comerç just egarenca AlterNativa3. Es tracta d’una nova coordinadora formada per entitats catalanes del Tercer Sector i de l’Economia Social i Solidària, que promou la justícia social, el Comerç Just i el finançament ètic i solidari. Està formada per Setem Catalunya, Oxfam Intermón, Alternativa 3, Fiare Catalunya, FETS-Finançament Ètic i Solidari i la XES (Xarxa d’Economia Solidària).
LaCoordi és una plataforma única a Catalunya que vol consolidar el moviment del Comerç Just, les Finances Ètiques i l’Economia Social i Solidària des d’una perspectiva Nord/Sud per contribuir a la justícia social a escala internacional, la reducció de les desigualtats i el respecte pels drets humans, molt especialment els drets laborals i ambientals als països productors.
La coordinadora catalana compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Diputació de Barcelona.
LaCoordi és l’evolució de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica que va néixer fa 20 anys sota el nom de la Festa del Comerç Just i que organitza cada any activitats per fomentar el Comerç Just al voltant del dia mundial, durant el mes de maig. Amb els anys, el projecte ha anat evolucionant incorporant el discurs de les Finances Ètiques i, més endavant, el de l’Economia Solidària (ESS).
«Ha estat la formalització d’un consorci de 6 entitats que venia treballant de manera conjunta», explica la Maria entrevistada per Malarrassa. «Ha estat una evolució natural de la col·laboració. Primer era només comerç just, algun any més tard es va ajuntar la banca ètica i després l’economia social i solidària. Fruit d’aquest treball vam decidir formalitzar-nos com a coordinadora per seguir treballant conjuntament però ja com a entitat, d’una forma més sòlida».
Declara la Maria Fernández que volen «enfortir el missatge del comerç just, centralitzar-ho i poder-lo portar arreu de Catalunya. Crear també incidència política, i per a això produir materials i estudis que ens puguin ajudar, i també ser referent d’ESS, fer una eina i treballar els principis que comporta el comerç just d’una manera més integral».
La idea és que es puguin afegir altres entitats de comerç just i banca ètica, informa la Maria, «però ara estem a l’inici creant aquesta estructura».
La campanya d’aquest any 2019 es titula ‘Posa el filtre lila. Per la igualtat tria comerç just’. «Vol donar una mirada feminista al comerç just, donar visibilitat a les injustícies que hi ha en el comerç internacional, les cadenes de subministrament, especialment en el cas de les dones», afegeix la presidenta de LaCoordi; i «mostrar com el comerç just i les finances ètiques són una alternativa real que fomenta l’apoderament de la dona, l’accés a igualtat de salari i llocs de responsabilitat, la millora de l’accés a terres i accés a mercats».
La campanya, ja en marxa, es realitza durant tot l’any, celebrant activitats en moltes ciutats del país. El dissabte 18 de maig es va celebrar l’edició de la Festa del Comerç Just al Mercat de la Independència de Terrassa, amb activitats per a tothom, música, paradetes de comerç just, castells dels Minyons de Terrassa i més actuacions.
La Maria informa que, a banda la feina d’elaboració de cafè, cacau i sucre que Alternativa 3 realitza a la fàbrica, al polígon de Can Petit, la cooperativa té la «vessant de projectes de sensibilització i educació pel desenvolupament i de cooperació internacional. Fem moltes activitats de difusió entre la ciutadania en general, des d’escoles i adults. I projectes de cooperació internacional al desenvolupament, ara sobretot a Nicaragua, en els quals són les productores que decideixen quin projecte volen, nosaltres aquí treballem conjuntament per poder portar a terme aquests projectes», conclou.
Manifest per la XX campanya pel Comerç Just i les Finances Ètiques 2019
Posa el filtre lila! Per la igualtat, tria Comerç Just
La pobresa global té rostre de dona. Tot i els progressos en la lluita vers la igualtat de gènere de les últimes dècades, les dones segueixen patint les conseqüències del sistema patriarcal i del capitalisme neoliberal. Les dones són les principals responsables de les feines reproductives no remunerades (treball domèstic, de cures, etc.), i segueixen tenint menys representació en el mercat laboral. Treballen en sectors i ocupacions precaritzats amb salaris més baixos i condicions laborals menys estables. La bretxa salarial de gènere a nivell mundial és del 23% i 330 milions de dones i nenes viuen en condicions d’extrema pobresa.
A les cadenes de subministrament globals, en diferents sectors, des del tèxtil a l’electrònica, es donen vulneracions sistemàtiques dels drets de les persones treballadores, amb salaris que no permeten una vida digna, jornades laborals excessives i en moltes ocasions hores extres obligatòries, entorns de treball perillosos amb exposició a productes tòxics, assetjament i violència.
La desigualtat econòmica i la desigualtat de gènere son fenòmens complexes i globals, que ens afecten a totes de diferents maneres i en diferents nivells. A Catalunya també existeix la bretxa salarial, suposant una mitjana d’ingressos de 5.500€ menys a l’any.
El comerç internacional fomenta i consolida aquestes desigualtats i les injustícies vers les dones. Des de les alternatives econòmiques com el Comerç Just, les Finances Ètiques i l’Economia Social i Solidària, per tant, no lluitem només per reduir les distàncies entre ciutadania del Nord i ciutadania del Sud global, sinó que lluitem per una justícia social equitativa.
Amb el nostre consum quotidià estem potenciant un tipus d’economia o una altra. Beure un cafè o menjar una xocolata produïts amb criteris de comerç just significa apostar per models econòmics que són equitatius i sostenibles socialment i mediambientalment. Triar comerç just i economia social i solidària significa participar en models econòmics que respecten la igualtat de gènere laboral, la presa de decisions equitativa i igualitària, a més del respecte per la sostenibilitat ambiental.
Des d’aquesta campanya incorporem una mirada feminista i promovem la participació, l’apoderament i el protagonisme de totes les dones a través del foment del comerç just i les finances ètiques. Volem donar visibilitat a les bones pràctiques coresponsabilitzadores que s’estan produint a l’Economia Social i Solidària.
Comerç Just significa igualtat de sou per les dones per la mateixa feina i remuneració justa en tots els casos. Comerç Just significa accés a la propietat de la terra. Comerç Just significa apoderament polític i social a traves de la participació democràtica i en la presa de decisions en les cooperatives. Comerç Just significa accés a l’educació. Comerç Just significa desafiar els estereotips i les convencions socials tradicionals.
Les Finances Ètiques busquen que els diners que dipositem en elles puguin ser una eina útil per al desenvolupament de la societat gràcies a l’afavoriment de projectes amb un alt contingut social, mediambiental, cultural, educatiu, democràtic, etc. Des de les finances ètiques i solidàries es posa la vida al centre i no el capital, i es recullen principis i valors del feminisme, l’enxarxament i la construcció del mercat social. És per això que les Finances Ètiques inverteixen en iniciatives de Comerç Just i d’Economia Solidària, tancant el cercle que comença quan dipositem els nostres estalvis en una entitat financera ètica o consumim un producte de Comerç Just.
Promovem la justícia social, econòmica i mediambiental i això es concreta en unes pràctiques comercials que garanteixen l’equitat de gènere, la justícia i la igualtat en totes les fases de producció i comercialització. Triar el Comerç Just, les Finances Ètiques i l’Economia Social i Solidària és també triar per acabar amb la desigualtat de gènere.
Posa el filtre lila! Per la igualtat, tria Comerç Just
Deixa un comentari