L’assemblea de Som Connexió, celebrada al Prat, vota una proposta. Foto PV
Després de més de dos anys treballant per oferir servei de fix i Internet, Som Connexió ja està preparada per oferir el seu propi servei, que ja tenen les primeres llars connectades. És la fase beta de l’ADSL de Som Connexió.
La connexió en aquesta fase «beta 2» està limitada encara a persones que ja en són sòcies de la cooperativa, però anuncia el llançament, a partir de setembre, d’una oferta pública. Les comunicacions telefòniques i les connexions a internet són una necessitat molt important de les persones, fonamentals i bàsiques en aquestes alçades del campionat; no haurien de ser, o al menys no solament, negoci de quatre grans companyies que decideixen no només el que cal pagar, sinó també què es consumeix, de quina manera i a quins horaris.
Dos iniciatives nascudes pels vol- tants del 2013 desafiaren aquest oligopoli tot creant Som Connexió i Eticom, dos iniciatives que es van trobar i fusionar a la Fira d’Economia Social i Solidària d’aquell mateix any. Avui, amb més de 2.000 persones sòcies i més de 2.300 contractes de telefonia mòbil, Som Connexió ja és una realitat, s’aixeca sobre els propis peus i encara el futur, l’objectiu de fer realitat una xarxa oberta i lliure de telecomunicacions, cooperativa, trepitjant sobre bases sòlides.
A principis del passat més de juny, es reunia al Prat del Llobregat, on hi ha la seu administrativa de l’entitat, l’assemblea anual de la cooperativa. Tot ha anat molt ràpid, i encara queda molt i molt… però ara ja el debat gira sobre com continuar caminant ara, quan ja s’està en el punt d’oferir un servei complet de connexió i les possibilitats de futur són molt grans.
Enmig d’aquest bon ambient, una decisió difícil però quasi inevitable: renunciar al nom d’Eticom, perdent així la meitat del nom d’origen, conseqüència d’una denúncia d’una empresa que reclamava la propietat del mateix. Les consultes amb especialistes van aconsellar molt no donar aquesta batalla.
A més, perquè l’opció de mantenir en solitari el nom de Som Connexió, ratificada per l’assemblea, no significa perdre tot el nom i, a més, identifica, si cap, una mica més el projecte cooperatiu amb el conjunt de propostes cooperatives «Som», com són les d’energia i mobilitat.
Precisament, mirant-se en Som Energia, es decidí apostar per promoure la creació de nuclis o entitats territorials que funcionin com a difusores i articulares de la proposta, en un sector en què, tanmateix, al menys de moment, proposar un consum responsable és més difícil. També, perquè, a diferència de Som Energia, que ja pot oferir consum d’energies renovables només, Som Connexió encara i, tot indica, per un temps, només pot gestionar d’altra manera paquets comprats a l’engròs a altres companyies.
De totes formes, les dificultats, com mostren les xifres, es van superant. La proposta fa camí i s’obre espai. I ho fa de la mà i connectada al món cooperatiu, al món de l’economia social i solidària del país, enfortint xarxes d’intercooperació. Així, per exemple, l’assemblea decidí que la cooperativa, que ja és membre de la XES, passi a formar part del Mercado Social de Madrid, de la cooperativa pratenca Som Gestió i de l’Associació Plegats per l’Economia Social i Solidària del Baix Llobregat.
Pep Valenzuela
Deixa un comentari