L’OIT confirma: l’Estat espanyol vulnera el dret a vaga

No Comment

L’Organització internacional dóna la raó a CCOO i UGT, que van interposar una queixa davant el Comitè de Llibertat Sindical per l’aplicació que la justícia estava fent de l’article 315 del Codi Penal.

El judici a Ricardo Verger es torna en acusació contra les restriccions del dret de vaga.

Juristes i sindicalistes coincideixen a dir que la criminalització del dret de vaga degrada la democràcia.

Concentració a Barcelona, 18 de febrer, davant Delegació del Govern. Foto: ccoo.cat Concentració a Barcelona, 18 de febrer, davant Delegació del Govern. Foto: ccoo.cat

 

L’Organització Internacional del Treball confirmà allò que els sindicats fa temps denuncien: Espanya ha vulnerat el dret de vaga. L’instrument utilitzat en el cas de les denuncies interposades per CCOO i UGT és l’article 315 del Codi Penal que preveu penes per a les coaccions a la vaga i la seva aplicació en desenes de casos de treballadors i sindicalistes encausats per protestes.

L’organisme internacional dóna la raó així a CCOO i UGT, que van interposar denúncia el 2014 davant el Comitè de Llibertat Sindical per les quasi 300 persones perseguides per l’Estat en processos judicials.

Aquest article 315 del Codi Penal estableix penes excessives sense suficient precisió, i era “font d’inseguretat jurídica”, segons la resolució.

Concretament, la seva aplicació ha suposat condemnes desproporcionades que no han tingut en compte la necessitat de protegir el dret a vaga, que és un dret fonamental.

“No haurien imposar-se sancions penals per actes de vaga, llevat dels casos en què no es respectin les prohibicions relatives a la vaga de conformitat amb els principis de llibertat sindical.

Qualsevol sanció imposada per activitats il·legítimes relacionades amb vagues haurien de ser proporcionades al delicte o falta comesa i les autoritats haurien d’excloure el recurs a mesures d’empresonament contra els que organitzen o participen en una vaga pacífica “, afirma l’OIT.

Dels 81 procediments oberts a Espanya en l’any 2014, cap d’ells va correspondre a actes de violència.

L’OIT demana explicacions al Govern pels casos en què els representants sindicals han estat condemnats només pel fet de ser-ho i sense que consti cap acte violent.

La nova redacció del Codi Penal va modificar l’article 315, però va seguir estipulant sancions per coaccions a la vaga. L’OIT critica la nova redacció perquè, diu, segueix vulnerant el dret de vaga perquè no defineix a quins comportaments es refereix ni els criteris pels quals un òrgan judicial pot imposar penes de presó.

Redacció (El Diari del Treball)

Related Articles

Deixa un comentari