Una nova llibreria a la Rambla. N’hi ha vida enmig de la crisi. En Pere Roca, amb poc més de 30 anys, i llicenciatura en Història i Filosofia, és el responsable del projecte. La seva vocació professional és la docència, però «amb la lamentable situació de la crisi la gent de la nostra edat, amb tota la formació i expectatives de realització personal ens veiem abocats a l’atur o a haver de fer qualsevol cosa». Defugint aquest carreró sense sortida, començà a imaginar alguna feina que tingués a veure amb el que l’interessa i amb les seves preocupacions culturals i socials: necessàriament havia de ser un projecte autònom, va trobar també que el moment que vivim és de reutilització i reciclatge de les coses i, finalment, va pensar que els llibres, que l’agraden i interessen molt, podien ser el producte amb el que treballar.
Activitat musical a la llibreria. Foto: PV
Després de mirar-se la situació del sector a Barcelona i Catalunya, van conèixer i contactar amb Re-Read, «una marca que s’havia consolidat i que tenia una idea molt semblant a allò que volíem fer nosaltres, o sigui trencar amb l’esquema de les llibreries de segona mà com a llocs foscos i de llibres antics només». Volen fer, i ho estan aconseguint, una llibreria endreçada, amb registres, un espai amb llum i agradable. Diferent és que els llibres són utilitzats.
El vincle amb Re-Read els dóna una sèrie de garanties. Primer, que ja és una marca consolidada i coneguda que creix (tenen 6 llibreries a Barcelona i altres a ciutats com Mataró, Girona o Sabadell). Afirma en Pere que valoren el fet que són sempre «projectes personals, no de gent que vol fer grans negocis i fer-se rica», i també «cada botiga funciona de manera autònoma». Així mateix, aquesta mena de franquícia els col·loca en un circuit de llibres molt important. Re-Read els ofereix també assessorament, al temps que aval per a lloguer en un lloc estratègic, amb molt de moviment, i algunes altres despeses.
En Pere explica que el negoci està funcionant, d’acord amb els objectius. Durant el dia passa moltíssima gent, assegura. Volen que la gent vagi a la llibreria a passar l’estona, trobar persones. En Pere explica que a Buenos Aires això és molt comú, i que a la Barcelona dels 60 i 70 també havia estat.
Aquest concepte de llibreria és el que més li agrada i el que vol potenciar. Per això, en els pocs mesos de funcionament, han organitzat ja 3 actuacions musicals i un cicle de cinema, al juliol, mantenint la llibreria oberta fins a la mitja nit algun dia, amb 15 o 20 persones. «Això és el que volem», emfasitza en Pere, «un espai de trobada i activitat cultural». De fet, la llibreria s’ofereix com a local per a xerrades, conferències o d’altres activitats.
Pep Valenzuela
1 Comment
Anna
8 octubre 2015 - 13:46Un espai molt bonic i acollidor. Bona energia!
M’encanta la llibreria Re-Read de Terrassa.