Treballadores dels menjadors escolars exigeixen el pagament de les prestacions per l’ERTO i la municipalització del servei, davant l’Ajuntament de Terrassa
«Menjadors en lluita» és el nom i proposta d’un grup autònom de treballadores i treballadors dels menjadors escolars de Terrassa, que aquest migdia han convocat algunes desenes de persones en una concentració de protesta, davant de l’Ajuntament, al Raval de Montserrat, per denunciar que des del 12 de març o bé no han cobrat, o han rebut només una petita part del que els pertocava com a prestació derivada de la declaració d’un ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació), de seguida que va ser instaurat l’estat d’alerta. Les treballadores informen que la Generalitat es va comprometre a cobrir la part restant, un 30%, «però el Govern tampoc ha complert», informava una de les treballadores.
En una comunicació feta pública via xarxes socials, Menjadors en lluita declarava: «Com a grup autoorganitzat, el que volem és que es municipalitzi el servei de menjadors escolars públics de Terrassa», com a proposta per «evitar que mai més es donin concessions a grans empreses capitalistes com SERHS Food, que no cuiden a les treballadores, no eduquen i mal alimenten als nostres infants».
El grup de treballadores ja havia convocat mobilitzacions contra la declaració de l’ERTO i havia aconseguit el suport públic de l’alcalde Jordi Ballart pel que fa a garanties d’estabilitat en el treball. A més, aquest es va comprometre a garantir que les treballadores rebrien les prestacions legalment reconegudes, fins i tot avançant l’Ajuntament aquests sous si fos necessari. Una necessitat que, com denuncien les treballadores, s’ha verificat, però no el suport material garantit per l’Alcalde.
L’alcalde Jordi Ballart i la regidora responsable d’Educació, Teresa Ciurana, sortien al pas abans de la concentració de treballadores i informaven en un comunicat del Servei de Premsa, primer, que la competència de la prestació econòmica corresponent a l’ERTO és del Departament d’Educació de la Generalitat; així com que aquesta la «delega en el Consell Comarcal del Vallès Occidental i aquest en l’Ajuntament de Terrassa».
Informaven també que l’Ajuntament va amb l’empresa per interessar-se per la situació de les treballadores, en tenir coneixement fels fets, tot reconeixement que «per delegació som l’administració responsable de la concessió del servei». Explica que el Departament d’Educació de la Generalitat, en una Resolució del dia 3 d’abril, establí que «amb la finalitat de garantir que les persones afectades per ERTO, no suportin cap disminució en les seves retribucions, durant el període de la suspensió del servei de menjadors, la mateixa Generalitat n’assumirà la despesa que suposen els complements salarials».
S’assegura en el comunicat que l’empresa hauria manifestat a l’Ajuntament la «voluntat de fer efectiu aquest complement, però que tenia problemes de tresoreria». Raó per la qual, segueix, des de l’equip de govern, es decidí «fer aquest avançament. Això, però, «no ha estat possible perquè per fer-lo efectiu ens cal l’autorització del Consell Comarcal del Vallès Occidental, autorització que ens ha estat denegada explícitament».
Asseguren, però, que l’Ajuntament ha continuat en «contacte amb l’empresa en tot moment», i que aquesta els hauria comunicat el seu «compromís per a realitzar el pagament de tots els complements». Les treballadores, mentrestant, afirmen que així s’han passat ja més de dos mesos. Ara mateix, de totes maneres, la veritable preocupació de Menjadors en lluita té més a veure amb el que pugui passar el pròxim curs. Per això, encara que pogués semblar extemporani, insisteixen a plantejar l’alternativa de la municipalització del servei, perquè en aquest punt l’Ajuntament sí que té responsabilitats i poder per fer les coses ben fetes.
Deixa un comentari