[Salvador Pérez] Quan es pensa abolir la Llei Mordassa?

No Comment

El govern actual de l’Estat, PsoE- Unides Podem, mal anomenat de “progrés”, així s’ho fan dir ells, i que jo no entenc que vol dir el concepte “progrés” quan i participa un partit com el PsoE, en aquesta coalició, però bé, aquest no és el contingut d’aquest article, i el temps ens anirà indicant i demostrant, que vol dir aquest concepte absurd i contradictori.

El que no val és que el tema del coronavirus, que és molt important pel seu grau de contagi i sobretot, mort, ho paralitzi tot. I el més preocupant, és que amagui altres objectius, i ens faci que oblidem promeses polítiques fetes per part d’aquest govern. Dos exemples d’això són l’eliminació i revisió de la Reforma Laboral i sobretot, de la Llei Mordassa.

La segona, sobretot, perquè té una gran afectació sobre els drets i llibertats fonamentals, és una Llei del tot reaccionària i altament perillosa que permet tot tipus d’impunitat tant a les forces mal anomenades de seguretat, a l’Estat i a la Judicatura més reaccionària i de dretes.

El mal ús d’aquesta Llei, va comportar el compromís dels dos partits de coalició d’abolir-la quan estiguessin al govern, ja que la consideraven un veritable retrocés en els drets i llibertats de la ciutadania, i veien la ideologia de molts membres de les forces d’inseguretat, l’exèrcit i la judicatura, era un perill la seva aplicació pel risc d’arbitrarietat i de sancions per part d’aquests àmbits, tal com ja s’ha demostrat al llarg del temps de la seva aplicació, on molts aspectes que no eren delicte i eren drets, s’han convertit en l’aplicació fàcil de delictes de terrorisme, d’atemptat contra l’autoritat, de limitació a la llibertat d’expressió, i d’altres delictes on l’autoritat policial se li permet tot tipus de consideracions i arbitrarietats, convertint l’Estat i les seves institucions en un perill públic, de signes totalitaris i antidemocràtic. Els únics que són feliços amb aquesta, que l’aplaudeixen efusivament, son el PP, Vox i Ciudadanos, com no podia ser d’una altra manera.

Des de la seva aprovació, músics, actors, persones lligades al procés d’independència, persones relacionades amb partits d’esquerres de diferent color, militants sindicals…, l’han patit d’una forma o altra. L’Estat espanyol s’ha convertit en un veritable perill públic, denunciat a nivell nacional i internacional.

El greu problema del coronavirus, amb l’aplicació de l’estat d’emergència i el confinament de la població, ha endurit l’aplicació d’aquesta Llei, i en alguns casos a una actuació policial fora de la normalitat. És més, el discurs absurd i mal utilitzat del concepte “guerra contra…”, i l’aparició en rodes de premsa de caps militars i policials, i un major protagonisme de l’exèrcit, encara ha generat més dubtes en un país on aquesta institució sempre ha estat nefasta, i en cap cas per a fer la seva feina, no haurien de tenir el més mínim protagonisme. Aquest paper li correspon a la societat civil, i sobretot, als científics i personal sanitari. Això combinat amb una Llei encara vigent, és altament perillosa, i el més greu, que un govern que es diu de “progrés” faci aquest tipus d’actuació i no hagi abolit la Llei. Perquè no ha tingut la mateixa celeritat que l’exhumació de Franco? Què espera Unides-Podem per a imposar la seva influència al PsoE? Com permet Unides-Podem, el protagonisme grotesc dels militars i òrgans policials?

I la Llei en estar operativa, permet que la Judicatura més reaccionària ho aprofiti per anar aplicant-la amb la seva interpretació, aprofitant el context. I sent la falca des d’on fer caure al govern, i treballar per afavorir els interessos dels partits de l’extrema dreta (PP, Vox i Ciudadanos). La diputada d’Unides Podem, Isa Serra, ha estat acusada a dinou mesos de presó pel delicte d’atemptat contra l’autoritat. Atenen a un informe de la policia per agressions a aquesta en un desnonament. Això en aplicació de la Llei Mordassa.

Un guàrdia civil destinat a Catalunya, li va exigir a una ciutadana que parles amb castellà a preguntes d’aquest en un control, davant de la posició d’aquesta continuant dirigint-se a ell en català, la va amenaçar de detenir-la i denunciar-la per “atemptar contra l’autoritat”. I sobre fets similars a aquests en trobarem uns quants, sobretot, amb la guàrdia civil com a protagonistes implicats.

O el comportament de la Guàrdia Civil de Sant Andreu denunciant al president de la Generalitat i la Consellera de Salut, per un tema de posada en marxa d’un hospital de campanya sense que ningú els hagués demanat res, fent una denúncia de criminalitat. Aquest aquarterament, va ser el que va falsejar una denúncia contra els professors d’un Institut, que després la Judicatura no va trobar cap indici d’odi. I molts dels seus membres són propers a Vox. Per tant, un perill, ja que la interpretació d’aquesta Llei els permet tot tipus d’impunitat.

I així podríem anar fent llista d’actituds i comportaments tant policials, com de la judicatura, que demostra la necessitat urgent d’abolir aquesta Llei. Només es necessita una proposta del govern i l’aprovació de suspensió del Parlament, que ho podria fer en alguna de les seves sessions. Perquè la coalició de govern de “progrés” no ho fa, ni pren la iniciativa? Què espera Unides – Podem per a complir amb el seu programa i que com es veu, també afecta els seus diputats?

Què passa, l’excusa del coronavirus ho justifica, o és que en el fons al PsoE ja li va bé mantenir-la. Primer, per a satisfer als interessos policials, i segon, per a garantir la contundència repressora per les mesures de l’aplicació de l’estat d’emergència i tot el procés posterior al desconfinament. Mantenint aquesta Llei, l’Estat que no la ciutadania, té una eina repressiva de protecció dels seus interessos, que deixa desprotegits a la ciutadania dels seus drets i llibertats. I a molts els genera seriosos dubtes sobre la garantia de drets i llibertats.

No hi ha excuses, la Llei s’ha d’abolir ja, per acabar d’una vegada amb la impunitat i la involució a un Estat autoritari, això si, gestionat per a un govern de “progrés” que no tinc gens clar cap on va.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari