Municipalització del servei de menjadors escolars, demana la secció sindical USOC

No Comment

«Frontalment en contra del conjunt de mesures i canvis que l’empresa Serhs està intentant imposar per activa i per passiva, amb el clar objectiu de precaritzar les nostres condicions de treball i, en conseqüència, el servei». Així comença el comunicat de la secció sindical d’USOC de menjadors escolars de Terrassa, una denúncia en tota regla de gestió del servei que culpabilitza directament l’empresa i també l’Ajuntament, com a titular del mateix.

«Ara es pot veure molt més clar com és que Sehrs s’animà i atreví a oferir un pressupost tan barat», declaren des del sindicat tot anotant els detalls d’aquesta «precarització»: l’empresa va fent per canviar el conveni que regeix les condicions laborals generals de l’actual de Col·lectivitats al de Lleure, que és «més barat per a l’empresa»: salaris més baixos, pèrdua de plus manutenció, de dies personals, de plus de responsabilitat, del premi de vinculació i del plus de vestuari.

També perquè, afegeix el comunicat, amb el calendari que han pretès imposar al conjunt de la plantilla egarenca els han volgut treure dies de descans i vacances. En aquest punt, la secció d’USOC apunta la responsabilitat de la representant de CCOO en el comitè provincial de Barcelona d’aquesta empresa per haver signat i donat reconeixement a un calendari que, com a mínim, no està ben fet i, com sempre, els errors els paguen les treballadores.

botomalarrassa

Les responsables de la secció sindical alerten també de la realització de contractes en frau de llei, a més d’un augment de càrrega en les cuines sense el corresponent augment de personal o hores.

Tot plegat, emfasitza, un conjunt de «pràctiques abusives que afecten directament la qualitat del servei», del qual en són usuàries directes les nenes i nens de les escoles públiques.

En aquest punt, consideren que la responsabilitat no és només de l’empresa, perquè la titularitat del servei és de l’Ajuntament de Terrassa, i aquest no està complint amb la seva obligació «per haver adjudicat el servei en base a un plec de condicions que no imposava a l’empresa el manteniment de les condicions laborals de les treballadores i que tampoc estipulava les ràtios de cuina».

Així les coses, i mirant amb la perspectiva de dècades de treball i funcionament del servei de menjadors escolars, finalitza el comunicat de la secció sindical, les treballadores consideren que cal pensar i projectar la gestió d’aquesta feina amb altres paràmetres. Ja n’hi ha prou de córrer una i altra vegada darrere l’empresa i l’Ajuntament perquè incompleixen o no garanteixen condicions generals i concretes de treball i servei. Aquesta, plantegen, és una història llarga i coneguda.

Cal fer un pas endavant, «perquè amb dècades d’experiència en aquest servei de moltes de les treballadores, que ens permeten conèixer molt bé el funcionament en tots els nivells, sense necessitat que ningú vingui de fora per organitzar-nos ni manar-nos el que toca fer», subratllen, ara sol·liciten que «l’Ajuntament internalitzi el servei al finalitzar la concessió vigent, donat que és la única manera de prestar un servei de bona qualitat i a un millor preu i de garantir unes condicions laborals dignes, que no precaritzin encara més si cap, el sector».

Pep Valenzuela

Text íntegre del Comunicat de la secció sindical d’USOC Menjadors Escolars de Terrassa:

La Secció Sindical de USOC de l’empresa Serhs de menjadors públics de Terrassa ens posicionem frontalment en contra del conjunt de mesures i canvis que l’empresa Serhs està intentant imposar, per activa i per passiva, amb el clar objectiu de precaritzar les nostres condicions de treball i, en conseqüència, el servei tant important que s’ofereix, com és el de menjadors escolars, els usuaris del qual són els infants de la nostra ciutat.

Ara es pot veure molt més clar com és que Sehrs s’animà i atreví a oferir un pressupost tan barat i oferint tantes beques menjador, suposadament de gratis. Òbviament, no havia de ser assumint un resultat de beneficis i guanys econòmics menor, sinó fent-lo pagar als treballador/es.

Sehrs, que a pesar d’haver quedat la penúltima en la valoració tècnica, que és la que valora el tipus d’alimentació i projecte educatiu, va guanyar la gestió del servei, ara està aprofitant el procés de subrogació de personal que ha hagut de dur a terme amb el canvi d’adjudicació, per posar-nos traves a l’exercici dels nostres drets sindicals i precaritzar les condicions laborals dels treballadors i les treballadores.

Determinats exemples d’aquesta precarització, són:

1. La intenció de l’empresa d’aplicar-nos el conveni del Lleure en comptes del conveni de Col·lectivitats que és el que se’ns aplica actualment, fet que comportaria, entre d’altres mesures:
– Una baixada salarial, per les noves contractacions i congelació als fixes-discontinus.
– Pèrdua del plus de manutenció (el conveni del lleure no el contempla).
– La pèrdua de dies personals (el conveni del lleure no els contempla).
– Pèrdua del plus de Responsabilitat.
– Pèrdua del premi de vinculació. (El conveni del lleure no el te i es una gran pèrdua per el personal)
– Pèrdua del plus de vestuari.( el conveni del lleure no el te).

2. La negociació d’un calendari laboral en el que s’indica que les treballadores li devem dies a l’empresa quan la realitat es que hem treballat més hores de les que marca el conveni. Aquest calendari l’ha signat la presidenta del comitè d’empresa Serhs de caire provincial i representant de CCOO. (Comitè imposat per l’empresa, ja que a Terrassa no vam poder participar en la seva elecció) i per tant no ens sentim correctament representats.

3. La imposició de contractacions en frau de llei, per dies o setmanes quan el que correspon són contractes d’interinitat.

4. Un augment de la càrrega de treball en les cuines, però sense el necessari augment de personal o d’hores per garantir la correcta prestació del servei.

En base a tots aquests fets, condemnem les pràctiques abusives de Serhs cap al personal, que son pràctiques que afecten directament a la qualitat del servei, i que fan responsable l’Ajuntament de Terrassa, per haver adjudicat el servei en base a un plec de condicions que no imposava a l’empresa el manteniment de les condicions laborals de les treballadores i que tampoc estipulava les ràtios de cuina que corresponen per número de comensals (el gran nombre de beques i el preu del menú del professorat, inferior a dos euros, ha fet augmentar ostensiblement la carrega de treball a les cuines, sense que anés compensat de mes hores de treball o mes personal).

Per tots aquests motius, i perquè amb dècades d’experiència en aquest servei de moltes de les treballadores, que ens permeten conèixer molt bé el funcionament en tots els nivells, sense necessitat que ningú vingui de fora per organitzar-nos ni manar-nos el que toca fer, que sol·licitem que l’Ajuntament internalitzi el servei al finalitzar la concessió vigent, donat que és la única manera de prestar un servei de bona qualitat i a un millor preu i de garantir unes condicions laborals dignes, que no precaritzin encara més si cap, el sector. En línia amb això, i mentre es prenen les decisions polítiques oportunes, sol·licitem també que Terrassa sigui considerada com el que és, un sol centre de treball, i que, per tant, disposi de comitè de treballadores propi.

USOC Menjadors Escolars Públics de Terrassa, 15 juny 2017

Related Articles

Deixa un comentari

Anna Murià Preinscripcions juny 2018
MLRS en PAPER
SEGUEIX-NOS A TWITTER