Totes som Maria!: concentració per exigir a l’Ajuntament que es personi com a acusació

No Comment

«Cap agressió sense resposta!» i «»#TotesSomMaria» van ser els lemes de la concentració solidària amb la companya Maria Gervasio, víctima la passada setmana d’una agressió racista i masclista, a l’hort comunitari de Torre-sana. Presència important de persones representants d’entitats veïnals, plataformes ciutadanes, partits i col·lectius, també algunes regidores de diferents grups. Avui es tornaran a cridar durant una nova concentració, aquesta vegada davant de l’Ajuntament de Terrassa, convocada a les 19:30h, per demanar al Ple municipal, que es reunirà en aquells moment, que el consistori egarenc es personi com a acusació en el cas, de manera que assumeixi la plena responsabilitat que li pertoca i, al temps, fer sentir més veus per a que actes com aquest no puguin passar, com pretén la responsable del cas al Jutjat de Terrassa, con un simple delicte de «faltes».

Persones assistents a la concentració de suport a Maria, dimecres 19 juliol. Foto MG Persones assistents a la concentració de suport a Maria, dimecres 19 juliol. Foto MG

Més d’un centenar de persones acompanyaren Maria aquest dimecres, «Si ens toquen a una ens toquen a totes!» i «MariaNoEstasSola», entre altres mostres de solidaritat, als mateixos terrenys de l’hort urbà del barri de Torre-sana on va tenir lloc l’agressió. Una agressió que, va recordar la pròpia Maria en una conversa amb Malarrassa, prèvia a l’activitat, ha estat el punt més àlgid i greu d’un seguit de violència verbal i comportaments racistes i masclistes per part dels dos agressors contra diverses persones dels horts i, especialment, contra ella, negra i dona, des de fa més d’un any, i que ja havien produït avisos i intervencions vàries de la Policia Municipal, Mossos d’Esquadra i la persona responsable dels horts per part de l’Ajuntament que, però, mai havien considerat que allò pogués arribar a res més greu que una «baralla de veïns».

En aquesta qüestió rau una de les queixes més amargues de les persones usuàries del horts, ja que se’ls fa difícil no relacionar la inacció institucional durant tot aquest temps, malgrat denúncies, alertes, avisos i exigència d’intervenció. De fet, al març passat, els dos agressors van ser declarats de forma unànime com a «persones no grates», per part de l’assemblea d’usuàries dels horts, però sense poder fer-los fora i sense que l’Ajuntament fes res.

Maria Gervasio, mostrant el guix al braç, conseqüència de l'agressió, abans de l'activitat. Foto MG Maria Gervasio, mostrant el guix al braç, conseqüència de l’agressió, abans de l’activitat. Foto MG

Després d’un senzill i emocionat agraïment pel suport, per part de la Maria, el seu company, Oriol Vicente, alertà del perill que aquest cas es vulgui «resoldre per la via ràpida», sense tenir en compte el caràcter netament racista i masclista de l’agressió. Per això, la insistència en la necessitat de què, a part els grups i entitats que ja han mostrat el seu suport a Maria, com el propi Govern local, qui declarà «tot el suport a la víctima», el Ple municipal d’avui 20 de juliol aprovi una moció en favor que l’Ajuntament es personi com a acusació. Una decisió que, per altra banda, seria allò que es correspondria amb la declaració, primer, del govern local i les de la pràctica totalitat de les forces i grups municipals, el propi partit de govern PSC en primer lloc.

Segons en Vicente, citant opinions i constatacions de l’equip d’advocats que els dóna suport i està portant el cas, de SOS Racisme Catalunya i de l’Espai de Drets Humans i Socials de Terrassa, entre els quals es troba el conegut activista Joan Tamayo, la pretensió de la jutgessa responsable de deixar l’agressió en un simple delicte de «faltes» expressaria un notable menysteniment dels fets que no es podria acceptar.

botomalarrassa

D’altra banda, de forma sorprenentment ràpida i a diferència de la majoria dels casos, el judici ja tindria data pel 9 d’agost. En aquest cas, però, la urgència per resoldre-ho, considera el grup d’advocats com una de les hipòtesis més versemblants, més aviat respondria a una aparent i deliberada voluntat de liquidar al més aviat possible aquest tema, i amb el menys soroll possible.

Per empitjorar les coses, afirmà el company de Maria i també usuari dels horts, tot i les declaracions, clares i inequívoques, de l’Ajuntament i partits, no es veuria prou voluntat ni decisió d’anar més enllà d’allò que el paper és capaç de suportar i «es mourien en el mateix sentit i clau que la jutgessa responsable del cas». Per això, insistí, cal aconseguir una posició clara i ferma de part de tothom, el que avui vol dir que l’Ajuntament es personi com a acusació, essent coherent amb el que el Govern declarà la passada setmana.

Finalment, l’Oriol recordà, com agreujant i també delicte, que hi ha l’amenaça contra el redactor de Malarrassa que signà la crònica dels fets i de la denúncia a la pàgina web. De part d’una persona de l’entorn dels agressors, segons semblaria posar en evidència el to i arguments de l’amenaça enviada en forma de missatge d’opinió sobre la notícia; amb nom i adreça electrònica del hotmail, i que algunes de les persones usuàries de l’hort afirmen saber qui és. Malarrassa va posar denúncia la setmana passada per aquestes amenaces davant el Jutjat de Guàrdia.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER