Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental: Les entitats del territori han de ser protagonistes

No Comment
Reunió de treball del pacte per la reindustrialització del Vallès amb el pacte nacional d’indústria. 15 de març. Foto CCOO

El dimecres 14 de març va tenir lloc a la seu de CCOO de Terrassa, una trobada de treball entre el Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i el Pacte Nacional per la Indústria de Catalunya. El Vallès Occidental es constitueix així com a territori pioner en iniciar una col·laboració permanent i estructurada amb el Pacte Nacional.

L’objectiu és que la col·laboració es concreti en un marc de cooperació permanent entre els Pactes i, al mateix temps, amb l’activació d’un seguit d’actuacions conjuntes de realitzar durant els anys 2018 i 2019. Una de les reivindicacions que el Pacte comarcal per la reindustrialització va traslladar és la necessitat que la comarca, donat el seu pes i aportació a la indústria catalana, tingui un tractament singular que doni resposta a les diferents necessitats del seu teixit productiu.

La trobada va servir per concretar sinergies i propostes d’actuacions específiques a desenvolupar en el marc del nou pla d’acció 2018-2019. El suport en el desenvolupament de les estratègies locals d’especialització territorial existents com eina principal de suport a la innovació empresarial, el suport a l’empresa, la població activa i la formació, i la gestió i modernització dels polígons industrial, són els aspectes clau que el pacte comarcal proposa de treballar conjuntament amb el Pacte Nacional.

La sessió va comptar amb la participació de la Directora general d’Indústria, Àngels Chacón, dels responsables dels agents socials i econòmics del Pacte Nacional i d’una representació de les entitats membres del pacte comarcal. Per part del Consell Comarcal del Vallès Occidental hi va participar el vicepresident i conseller de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Carles Paredes.

Des de CCOO destaquen la necessitat de convertir la transformació del model productiu cap a la digitalització i la indústria 4.0 en una oportunitat si s’adopta una actitud proactiva i consensuada donat els risc -real- de generar una gran bretxa entre persones treballadores i empreses que s’adaptin als canvis i els que no ho facin.

D’acord amb declaracions d’en Lluís Vidal, secretari d’Acció Sindical de CCOO del Vallès Occidental-Catalunya Central, els diferents agents del Pacte van exposar les respectives línies d’actuació al respecte; al temps que intentar posar-se d’acord en els termes i conceptes.

Destaquen en el conjunt d’agents, en primer lloc i per nombre, els ajuntaments de la comarca, i després, universitats, sindicats, cambres de comerç i associacions de petites i mitjanes empreses. Sorprèn, però, l’absència de la patronal vallesana CECOT, la més important de la comarca i amb rellevància nacional.

La col·laboració entre aquestes entitats és necessària per bastir un projecte de desenvolupament econòmic per la comarca i el país, subratlla en Lluís Vidal. Començant, per exemple, pels molts polígons que hi ha a la comarca i que estan obsolets o en situacions que demanen millores urgents. Del més d’un centenar d’aquestes instal·lacions, afegeix, només 3 tenen un equip de gestió del polígon. Aquí, proposa, caldria fer una llei de polígons de Catalunya, a la qual els sindicats poden aportar molt.

D’altra banda, apunta, «ja n’hi ha experiència en marxa, no partim de zero», en referència a alguns projectes de desenvolupament i ocupació, com el que porta endavant l’Ajuntament de Rubí, o el portal d’ocupació recentment estrenat a Terrassa, recollint totes les ofertes i demandes de treball i formació dels conjunt d’agents a la ciutat. Aquestes experiències cal compartir-les i potenciar-les, defensa.

Concretant més, el pacte comarcal ha escollit àmbits per començar a treballar i col·laborar. El primer és el de l’especialització de la indústria, i el repte és la dita quarta revolució industrial o indústria intel·ligent o, encara, 4.0. Això, clar, comenta el representant de CCOO, demana un nivell de finançament que de moment es veu difícil aconseguir, «cal reciclatge i molta formació», però la aposta «no es pot ajornar massa temps».

En aquest sentit, hi ha consens entre les entitats membres del pacte, «la indústria 4.0 ha de ser la vertebradora de totes les actuacions. Aquí tampoc es parteix de zero, doncs ja funcionen experiències com l’openindustry40.com, a Sant Quirze i Barberà. També hi ha l’experiència de l’economia circular a nivell de comarca, el Vallès Circular.

Preocupa la qüestió de la fiscalitat, perquè, per exemple, cada ajuntament té marge per legislar al respecte. En Lluís Vidal assegura que hi ha un document de recomanacions que es compartirà amb el conjunt d’ajuntaments amb l’objectiu d’aconseguir una harmonització d’aquesta fiscalitat.

Un altre punt de consens és el reconeixement del protagonisme que han de tenir les entitats del territori.

Mentre els grups de treball van estudiant i elaborant propostes, el pacte comarcal ha marcat una propera reunió, el proper mes de maig, per aprovar noves actuacions per continuar avançant en els objectius. Això, certament, tot esperant que la situació política permeti un funcionament regular de les institucions, començant, afirma el dirigent de CCOO, per la retirada del 155.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER