[Xavi Martínez] Sr. Vega, defensi les persones i no els fons voltors!

No Comment

La bombolla del lloguer va ser cuinada políticament, a mesura de la banca i els fons voltors i, per tant, s’ha d’atallar políticament. El Reial Decret impulsat pel PSOE i aprovat el passat 14 de desembre pel Consell de Ministres del president Pedro Sánchez suposa un tancament en fals. És necessari un nou Reial Decret que inclogui la regulació dels preus dels lloguers abusius i altres mesures imprescindibles que porten temps exigint els Sindicats de Llogateres, altres col·lectius com la PAH, al costat d’alguns Ajuntaments com el de Barcelona. Diem alt i clar que les mesures preses pel President Pedro Sánchez són absolutament insuficients!

Per això, des de Terrassa en Comú hem presentat un acord de Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa instant a l’alcalde, Sr. Alfredo Vega, al fet que defensi el dret a l’habitatge i lluiti contra la bombolla del lloguer, posicionant-se clarament a favor de la limitació de preus. Uns preus abusius que deixen a milers de ciutadans de la nostra ciutat en dificultats per a accedir a un habitatge de lloguer o directament en situació de precarietat habitacional i/o exclusió residencial.

No podem deixar de recordar que els acords se signen per a complir-los i, en aquest cas, en l’acord de pressupostos generals de l’Estat signat entre Unidos Podemos- En Comú Podem-EnMarea i el Govern d’Espanya (PSOE) s’incorporava el control de preus en els lloguers d’habitatges, concretament el punt número 3 estableix que es dotarà als Ajuntaments de facultats per a poder intervenir en els preus del mercat de lloguers a les ciutats especialment tensionades (com seria el cas de Terrassa), una eina de la qual esperàvem disposar ja.

I el més greu d’aquesta marxa enrere per part del Govern del PSOE són les publicacions aparegudes en alguns mitjans que assenyalen que es deu a una cessió davant les pressions i amenaces inacceptables dels grans lobbies immobiliaris, especialment els fons voltors i concretament el fons Blackstone que és el major inversor de l’estat amb més de 23.000 milions en habitatges, que va arribar a advertir públicament a la ministra Nadia Calviño sobre una retirada d’inversions si s’aprovava el control dels preus dels lloguers.

Directius d’aquest sector reconeixen que van portar els seus arguments i advertiments davant la Secretaria d’Habitatge dirigida per Helena Beunza tan lluny com van poder” i es van topar amb la resposta que qualsevol modificació de l’esborrany del Decret superava ja el nivell tècnic i “exigia contactes polítics” que pels resultats, no hi ha dubte que es van fer i van donar resultat, retirar la possibilitat de limitar els preus dels lloguers.

L’alcalde Alfredo Vega no pot mirar cap a un altre costat i intentar tapar les vergonyes del seu partit PSOE/PSC quan les dades certifiquen l’enorme problemàtica que tenim a la ciutat per a garantir l’accés a un habitatge per a una important part de la població i quan també ens indiquen que estem immersos en una nova bombolla especulativa, en aquest cas de lloguers. Només cal mirar els preus i/o parlar amb qualsevol persona que estigui buscant pis de lloguer a la nostra ciutat: el preu mitjà ha pujat entre un 7.8% i un 11,4% en l’últim any, on el lloguer mitjà ha passat de 773€/mes al juliol de 2018 a 861€/mes al desembre de 2018.

Si mirem la situació respecte a l’habitatge de la nostra ciutat (3.655 persones inscrites en el registre de sol·licituds d’habitatge protegit en el 2016, 94 sol·licituds en espera en la Taula d’Emergència que equivalen a 368 persones, de les quals 181 són menors i més de 1.000 famílies vivint en condicions de vulnerabilitat i precarietat habitacional i de subministraments) i l’actual bombolla de lloguers que està suposant un autèntic tsunami contra el dret a l’habitatge, queda molt clar que no prendre les mesures per a impedir l’especulació i garantir aquest dret, agreujarà la situació de forma exponencial. La regulació dels preus abusius de lloguers és una d’aquestes mesures imprescindibles per a intentar revertir la situació.

Per això esperem i confiem que el nostre alcalde no amagarà el cap sota l’ala i defensarà els interessos generals i el dret a l’habitatge com una necessitat bàsica dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa. Donem per fet que davant la greu situació no defensarà els interessos partidistes i electoralistes del PSOE/PSC.

Xavi Martínez, Regidor de Terrassa en Comú

Related Articles

Deixa un comentari