Premi Jove de còmic Vallès: Vinyetes radicals per una mirada interseccional, per a la prevenció de la violència. Prou racisme, masclisme, lgtebifòbia

No Comment


Redacció

El premi jove de còmic del Vallès Occidental vol fomentar la creativitat i la transformació social a través del còmic, una disciplina artística que permet explorar diferents elements artístics, com el llenguatge, la imatge i la narrativa. L’objectiu és visibilitzar i denunciar les violències i discriminacions racistes, masclistes i de qualsevol altra índole que encara viuen determinades persones i col·lectius, però també imaginar una societat on aquestes no existeixin: com seria un món lliure de violències, prejudicis i estereotips?

S’adreça a adolescents i joves d’entre 12 i 20 anys que visquin, treballin o estudiïn a les ciutats de Sabadell i Terrassa. Les obres han de servir per sensibilitzar sobre les discriminacions i violències racistes i masclistes i l’estil és lliure. L’obra ha de tenir com a mínim dues vinyetes i com a màxim, quatre pàgines.

El 25 de novembre es el dia límit per a la presentació de còmics a aquest concurs de creació artística, que té com a objectiu «prevenir i erradicar les violències estructurals, especialment les masclistes i racistes, entre la població adolescent i juvenil», tal com es pot llegir a la web creada amb motiu de la celebració del concurs, que ha estat convocat pel Programa Instituts Oberts al Vallès Occidental, al seu temps gestionat per Eina Cooperativa en col·laboració dels instituts Ègara, Copèrnic, Cavall Bernat i Aimerigues de Terrassa i Ribot i Serra i Jonqueres de Sabadell així com l’ajuntament de Terrassa i Sabadell, a més d’entitats i equipaments de l’entorn dels instituts com les biblioteques públiques, les ludoteques o els espais joves i altres entitats i empreses com el Casal de la Dona de Terrassa, l’escola Joso de Sabadell, Plataforma per la Llengua i Norma Editorial.

Les obres, que han de ser escrites en català, han de visibilitzar i denunciar les violències i discriminacions racistes i/o masclistes principalment, tot i que també es poden admetre a concurs obres que treballin altres discriminacions i violències, com poden ser el classisme, l’especisme, l’edatisme, el capacitisme i altres. En aquest sentit, es valorarà positivament aquelles obres que mostrin la interseccionalitat d’aquestes discriminacions i violències.

En queden excloses les obres que, a criteri del jurat, vulnerin, amb el seu contingut, la dignitat humana o promoguin l’odi, el menyspreu o la discriminació per motius de gènere, orientació sexual, naixement, ètnia, religió, nacionalitat, espècie, opinió o qualsevol altra circumstància personal o social.

El programa d’Instituts Oberts, organitzador, creat per la Generalitat de Catalunya per fomentar l’èxit educatiu de l’alumnat en instituts d’alta o màxima complexitat posa fi amb aquest concurs a la seva activitat. D’acord amb informacions recollides per Malarrassa, des del Departament d’Educació es considera que els centres educatius tenen recursos i se n’han de fer responsables de la continuïtat de l’activitat i dinàmiques encetades en aquests anys de funcionament.

És aquesta una valoració que no comparteixen ni des de l’equip de coordinació del programa, bon coneixedor dels recursos i capacitats reals dels centres educatius, ni tampoc de bona part de les entitats que han fet possible l’èxit del programa Instituts Oberts i el premi de còmic, com són els equips directius dels instituts, el professorat en general i del departament de plàstica en concret, entitats de joves dels barris, AFAs, comerços de proximitat, associacions de veïns i veïnes, tècniques de l’ajuntament, centres de proximitat com biblioteques o casals de barri, escoles de dibuix i persones individuals.

Related Articles

Deixa un comentari