«Amigues de les Arts: més que muses»

No Comment

Aquest passat 6 de març s’ha celebrat «Amigues de les Arts: més que muses», un festival de poesia, teatre, música i cant coral organitzat per Amics de les Arts i Joventuts Musicals —amb motiu del Dia Internacional de la Dona 2020— per reconèixer la creativitat i el compromís amb l’art i la cultura d’unes quantes dones de l’entitat i, a través d’elles, reconèixer la feina de centenars i milers de dones creadores i artistes que massa sovint han quedat «amagades» en les històries «oficials».

En primer lloc, Monika Lao, una artista multidisciplinar, pianista, ballarina, actriu i sòcia d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, va interpretar dues composicions pròpies —Fire Rain i Under the ashes— i la seva pròpia versió d’un tema prou conegut: Fantasia dels Segadors.

A continuació dues poetesses, també sòcies de l’entitat, Empar Sáez i Andrea Ceballos, van recitar alguns dels seus poemes. Empar és una de les fundadores del grup poètic Reversos i ha publicat els poemaris Dona i Ocell i Quatre arbres, pels quals ha rebut diversos premis. Andrea pertany al grup poètic Las Niñas de la Brecha i també és membre del col·lectiu poètic terrassenc Generación Calíope.

En tercer lloc va intervenir el Cor Montserrat —una formació que va ser fundada a Terrassa l’any 1966 ciutat i que el 1972 es va integrar a Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa—, acompanyat per Robert Tévar a piano i dirigit per Rosa Ribera, va interpretar «The Seal Lullaby» d’Eric Whitacre, a partir d’un text de Rudyard Kipling; «Lebenslust» d’Schubert; i «The Lord Bless you and Keep You» de John Rutter.

La següent actuació va arribar de la mà d’Anna Clariana, membre del Grup de Teatre d’Amics de les Arts, que va oferir el monòleg La peixera, de Karl Valentin, una escena curta a través de la qual amb un gran joc lingüístic i molta ironia es descriu la vida quotidiana amb una gran comicitat.

 

 

 

 

 

 

 

Per cloure aquest festival-homenatge, va intervenir la Coral Ohana, una formació resident a l’entitat i integrada per noies d’entre 16 i 22 anys que compten amb un llarg recorregut per diferents escenaris i que es dediquen a la música i  la dansa des que son petites. Les Ohana tenen un repertori variat que recull temes de gènere burlesque, cabareter, peces catalanes i també altres cançons més actuals com les que van interpretar en aquesta ocasió: «Beautiful» de Christina Aguilera i «Fireworks» de Katy Perry. Van actuar acompanyades per la pianista Laura Russin i el percussionista Òscar Jorba.

Entre actuació i actuació de totes aquestes artistes i grups, es va homenatjar diverses sòcies: Conxita Estany, la pintora més veterana, i Conxita Armengol, la sòcia més antiga (des de 1963); Tessa Julià i Pepi Sabrià, fundadores del Grup de Teatre d’Amics de les Arts; Assumpta Talamàs i Dolors Font, dues sòcies que són un paradigma del tipus de persona que potser no surt a l’escenari, però que fa que les coses rutllin, dia rere dia, any rere any; Rosa M. Cortázar, guardonada al I Premi de Pintura Jove organitzat per l’entitat el 1963, i Adela Farré, la primera presidenta de l’entitat, després de més de 80 anys de presidències masculines; i també a les integrants de la Coral Ohana, per ser un exemple encomiable de l’entusiasme i la creativitat juvenils.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es dona la circumstància que, actualment, la junta directiva d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals es troba encapçalada per tres dones: Maria Miralda (presidenta), Montse Martínez (vicepresidenta 1a) i Tona Comas (vicepresidenta 2a).

Related Articles

Deixa un comentari