La llibreria Synusia durà a terme el grup de lectura “Sobre el capitalisme racial”, que es desenvoluparà en quatre sessions durant el mes de març: dijous 10, 17, 24 i 31 de març, a la llibreria Synusia (C/ Montserrat, 136).
Aquest cicle parteix de la lectura de “Marxismo Negro. La formación de la tradición negra”, obra de Cedric J. Robinson editada per Traficantes de Sueños. El dinamitzador de totes les sessions serà Helios F. Garcés, col·laborador habitual de mitjans com El Salto, Ctxt o La Marea i autor dels poemaris “Entrevista a un insecto atravesado por la luz” (Eolas Edicions, 2021) i “Mi abuela no ha leído a Marx” (Amargord, 2019).
Helios F. Garcés
Matrícula: 50€
Les persones interessades poden escriure a info@synusia.cc
Important: Persones que no puguin assumir la matrícula consultar a la llibreria places lliures.
Text sobre el curs:
La raça és una peça organitzadora del capitalisme i del sistema món civilitzatori des del qual el capitalisme emergeix. La creixent utilització del concepte ‘capitalisme racial’, com a manera de desemmascarar la matriu racial del sistema capitalista internacional, és essencial per a entendre el funcionament socioeconòmic des d’inicis de la modernitat fins a l’actualitat. No obstant això, més enllà de modes retòriques, acadèmiques i editorials tan intermitents com cooptables, devem a l’intel·lectual i militant negre Cedric J. Robinson l’elaboració més profunda i fecunda d’aquesta manera d’abordar i combatre el problema del racisme. Ara bé, el llibre de Robinson està molt lluny de ser un text de menyspreu al marxisme o a l’obra de Marx. I ni molt menys és una condemnació reaccionària d’aquest. El marxisme és una crítica imprescindible de la societat capitalista europea. No obstant això, desuniversalitzar Europa és també és desuniversalitzar les narratives d’alliberament pròpies de les històries locals d’Occident. És a dir, cal acabar amb la tutoria paternalista del pensament radical europeu perquè el veritable diàleg sigui possible. Necessitem crítiques externes al món cultural europeu. Necessitem el panafricanisme. Necessitem la lluita anticolonial indígena, necessitem l’antimperialisme asiàtic, l’impuls més radical de les lluites antiracistes dels descendents dels pobles colonitzats a Europa, la lluita dels gitanos.
Cedric J. Robinson va ser professor en la Universitat de Califòrnia. Activista i militant en diverses organitzacions radicals negres, ha estat una de les grans figures dels Estudis Negres als Estats Units i del diàleg d’aquesta tradició amb altres corrents polítics radicals, principalment aquelles d’inspiració marxista. Llibres seus són The Termes of Order (1980), Black Movements in America (1997) y The Anthropology of Marxism (2001).
Deixa un comentari