La Casa de la Música de Terrassa i l’entitat cultural La Xemeneia col·laboren per promoure l’Aula de Música Tradicional Terrassenca

No Comment

Després d’una breu aturada, de vàries ubicacions i la creixent demanda per aprendre la tècnica d’instruments tradicionals catalans, l’Associació Cultural Popular La Xemeneia arriba a un acord col·laboratiu amb La Casa de la Música de Terrassa per tirar endavant el projecte.

 

Núria Segovia de la Casa de la Música de Terrassa i el Jaume Maeso, de l’entitat La Xemeneia han presentat oficialment, a l’espai Vapor, la cooperació que han establert que projecta i fa realitat l’Aula de Música Tradicional Terrassenca.

Presentació Aula de la Música Tracional de Terrassa. Presentació Aula de la Música Tracional de Terrassa. Foto Ana Mesa

Tot va començar fa dos anys, a la primavera del 2016, quan La Xemeneia es constitueix per recuperar i impulsar festes tradicionals i populars a la ciutat. Ràpidament detecten que, tot haver-hi un gran moviment de cultura popular, els grups i entitats de la ciutat no coneixen a fons els instruments tradicionals ni el repertori. Aquest va ser el motiu per organitzar cursos d’instruments tradicionals creant l’Aula de Música Tradicional Terrassenca, un espai d’aprenentatge i formació en la pràctica d’instruments tradicionals per acompanyar les actuacions de les entitats de cultura popular i tradicional.

Sense local i amb recursos mínims, les formacions de l’Aula de Música Tradicional Terrassenca (AMTT) es van fer en espais com els bucs de la Baumann amb uns primers instruments. Però cada cop hi havia més demanda, no tan sols d’instruments sinó també de classes. Tant va ser així que es van veure desbordats i per aquest motiu van acudir a La Casa de la Música de Terrassa.

Aquesta, que és un viver per la creació musical i els objectius de la qual és impulsar i acollir projectes de música de la ciutat, acull la iniciativa de La Xemeneia i els proporciona espais, com El Vapor, el local de creació musical de la Casa de la Música de Terrassa que compta amb més de 350 m²; la gestió de les inscripcions d’alumnes i la coordinació de professorat.

Es plantegen fins a 6 tallers diferents durant el primer trimestre del curs 2018-2019, d’octubre a desembre. Els instruments són la gralla, el tabal, la tarota, l’acordió diatònic, el violí i el sac de gemecs.

Les preinscripcions es tancaran el divendres 21 de setembre. Fins el dia d’avui hi ha 35 alumnes preinscrits quedant els tallers de tarota i sac de gemecs a l’espera de saber si hi ha suficient quòrum per poder tirar-les endavant. Les persones inscrites tenen entre 11 a 60 anys i provenen de la comarca, no només de Terrassa, principalment amb nivells bàsics o d’iniciació.

La major part del professorat són músics terrassencs que desenvolupen la seva professió musical a la ciutat i amb una experiència contrastada: Carles Llongueres, Roger Aulet, Biel Grimau, Marc Casanovas, Pere Jané, Núria Lozano i Carol Duran.

Es plantegen 11 sessions amb grups reduïts d’entre 2 i 5 persones per cada instrument, agrupades per nivells d’aprenentatge i per edats similars.

A més a més, dos divendres al mes hi haurà una trobada musical anomenada “Cançons de Taverna”. Són sessions gratuïtes, obertes i optatives pels estudiants per tal de treballar conjuntament un repertori de cançons populars amb l’objectiu de tocar-les pels carrers o bars de la ciutat.

Aquestes trobades estaran dirigides per l’acordionista terrassenca Núria Lozano i el músic Carles Llongueres, membre dels Ministrils del Raval.

També han establert aliances amb el Conservatori de Música de Terrassa, el qual té un mòdul específic de folk, i on els alumnes d’aquest participaran en les Cançons de Taverna, i alhora, els alumnes de l’Aula Tradicional podran assistir a masterclass que es facin al Conservatori.

Amb Minyons estan parlant per cedir espais i col·laborar en altres projectes, tirant endavant altres col·laboracions amb altres entitats.

En un futur, tal com va expressar en Jaume Maeso, l’Aula de Música Tradicional Terrassenca voldria tirar endavant tota sola, doncs la finalitat de La Casa de la Música és precisament això, un espai per créixer.

L’acte va concloure amb una peça composta per la mateixa professora de violí Carol Duran, basada en les dones de l’aigua, éssers de la mitologia catalana.

Trobareu més informació a: www.casadelamusica.cat terrassa@casadelamusica.cat

Carol Duran a La Casa de la Música de Terrassa Carol Duran. Foto Ana Mesa

Related Articles

Deixa un comentari