Synusia obre nou curs ampliant la llibreria i amb una agenda repleta de projectes

No Comment

Un nou espai pels infants i un nou programa d’activitats són les propostes amb les quals la llibreria del carrer Montserrat, 136 comença el seu cicle de projectes

 

El projecte Synusia va néixer ja fa set anys, el 2011. L’abril de 2012, la Llibreria Synusia es va obrir en un raconet a la part de dalt de l’Ateneu Candela. I allà, on encara resideixen, la llibreria va començar a créixer. Pensament polític i feminismes omplien la majoria de prestatgeries en aquell moment, estava clar quina era la seva aposta essencial.

Però també hi van crear una secció infantil, que va créixer tant que, el 2015, van fer la primera ampliació. Sorpreses i contentes, no només ampliaren espais, sinó que crearen tota una programació perquè les més petites tinguessin un lloc de reflexió i aprenentatge.

Ara, el 2018, les seccions i apostes han crescut tant que es feia necessària una nova ampliació. Amb l’ajuda de les sòcies, en una setmana han obert un nou espai per poder ampliar el fons editorial i noves propostes com els fanzins.

El nou espai es dedica a la temàtica infantil que tan bon resultat els hi està donant. Com han pogut aprendre les companyes, les petites ho absorbeixen tot i tenen aquesta innocència que fa que avaluïn les coses sense prejudicis, amb la curiositat d’aprendre i qüestionar la informació.

 

Nou espai per als infants Llibreria Synusia Nou espai per als infants Llibreria Synusia. Foto Ana Mesa

Donar-les-hi les eines per la reflexió, la crítica i la construcció de pensaments autònoms de la cultura patriarcal per dotar-les de la llibertat de pensament és una de les fites que les synusies projecten en forma de tallers, espais on les més adultes aprenem de les menudes i les seves maneres d’entendre i estructurar les idees.

Per a tot això, Synusia no està sola, tot un treball de col·laboracions amb biblioteques, escoles, editorials i col·lectius han fet que l’agenda d’aquestes companyes no pari mai, tot i que queda molt per fer i volen més.

Entre les propostes està el cicle d’Estris i Contes que realitzen juntament amb el grup Còdol i els Tallers de contes. A més, estrenen un altre cicle anomenat Club de Lectura d’Àlbum Il·lustrat, per a infants de 6 a 8 anys que estiguin interessats en la lectura i vulguin compartir-la amb altres nens i nenes.

Aquestes més altres van aplegar un total de 73 activitats realitzades arreu del territori l’any passat.

Però Synusia, com hem mencionat, no només fa propostes per a les menudes. A base de molt esforç i hores no remunerades, les nostres companyes lluiten dia a dia per poder portar al capdavant un projecte que, no es basa en la venda exclusiva de llibres, sinó que hi ha tota una estructura ètica que les mou i que es manifesta en diferents potes. Aquestes es transformen en projectes que porten a la ciutadania la possibilitat de tenir un espai on, amb la literatura com a eix conductor, s’obren les portes a la crítica i pensament social, a la lluita social dels drets dels éssers vius i un revisionisme constant de les noves tendències que en economia social i solidària s’estan donant arreu de territori espanyol.

 

Detall Llibreria Synusa. Detall Llibreria Synusa. Foto Ana Mesa

Ho fan donant a conèixer projectes revolucionaris i d’autogestió que estan posant ciment a una lluita que fa molt temps vàrem començar per poder aconseguir la veritable llibertat. La visibilització la possibiliten mitjançant cicles de poesia, presentacions de llibres, xerrades i vermuts que les synusies preparen; tota una agenda que propicia el coneixement social i la reflexió, i que condueix a l’acció.

Llibreria Synusia es va obrir amb un ADN, anar pas a pas per aconseguir totes les fites que s’havien proposat. Ara mateix la venda de llibres és la part que més suport econòmic dóna al projecte, però no és l’objectiu, no són una llibreria a l’ús. Necessiten sòcies que donin suport a aquest projecte que dóna un espai a un món cultural i crític. Perquè el projecte sigui viable i puguin fer tot el que s’havien proposat encara hi falta unes 40 sòcies més.

Carnets de sòcies Llibreria Synusia Carnets de sòcies Llibreria Synusia

Related Articles

Deixa un comentari