El moviment per l’habitatge es planta davant la repressió i les multes

No Comment

 

Els col·lectius denuncien que han rebut des del 2019 més de 360 multes per un valor de més de 200.000 euros


llogateres_multes

Aquest matí, 13 d’octubre, al migdia, desenes de persones d’entitats i col·lectius que defensen el dret a l’habitatge han exposat davant del Departament d’Interior la situació de repressió que està patint el moviment.

L’advocada Eva Pous, d’Alerta Solidària, ha exposat les xifres d’aquesta repressió. En total, s’han documentat 364 multes, 351 de les quals en relació a desnonaments, des del març del 2019 fins l’octubre del 2021, per un valor total de 206.141,00 €. Totes aquestes multes estan impulsades pel Departament d’Interior i es basen en la “llei mordassa” (Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana), concretament en els articles 36.4 (obstrucció), 36.6 (desobediència) o 37.4 (falta de respecte).

Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres de Catalunya, ha interpel·lat directament el president Aragonès i el conseller Elena. Els col·lectius exigeixen la retirada immediata de totes les multes, el compromís de no utilitzar la llei mordassa per multar persones que defensen l’habitatge i que la Brimo no participi en l’execució dels desnonaments.

«Els dos partits del govern diuen defensar la derogació de la llei mordassa, a la qual el 2014 ERC i CIU van presentar recursos d’inconstitucionalitat, però la segueixen utilitzant contra el moviment per l’habitatge», afirma el Sindicat de Llogateres.

Finalment, Lídia Soler, membre de la PAHC Bages, ha instat a tot el moviment per l’habitatge a seguir posant el cos a cada desnonament, davant la inacció dels governs i unes polítiques d’habitatge absents. Ha insitit que la repressió no aturarà el moviment.

Manifest Ni mordassa ni desnonaments

El moviment per l’habitatge de Catalunya, desenes de col·lectius i entitats i centenars de persones que defensem el dret a l’habitatge en aquest país, ens plantem i denunciem la situació de repressió a què ens sotmet el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

A través de l’organització col·lectiva, el suport mutu i la solidaritat, cada setmana i cada dia treballem perquè totes les persones puguem accedir i mantenir habitatges dignes i adequats on construir i compartir les nostres vides. Ho fem a les assemblees, ho fem utilitzant tots els recursos al nostre abast, coneixent i fent valer els nostres drets i, quan cal, també posant el cos quan jutges i policies venen a fer-nos fora de casa. El desnonament és l’expressió de la fallida de tot un sistema que hauria d’estar garantint el dret a l’habitatge. I som nosaltres qui, davant la inoperància de l’administració, ens plantem davant la porta de casa per defensar les nostres llars.

La seva resposta: multes i repressió. Des de març de 2019, hem comptabilitzat fins a 364 multes al
moviment per l’habitatge, 351 de les quals posades en desnonaments, que sumen un total de 206.141,00 €, tot i que sabem que segurament en són moltes més. El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ens acusa d’obstrucció, desobediència i falta de respecte, emparant-se en la llei mordassa. La mateixa llei que uns i altres han promès derogar tantes vegades és la que utilitzen per acusar-nos ara i intentar-nos atemorir. I ho fan, a més, enviant la BRIMO i l’Arro, unitats dels Mossos d’Esquadra que també es van comprometre a retirar dels protocols d’execució de desnonaments.

Davant d’aquesta situació, exigim:

1. Que es retirin immediatament totes les multes interposades a les persones que participaven en
accions per aturar desnonaments.

2. Que no s’interposin noves multes emparades en la llei mordassa en els desnonaments.

3. Que la BRIMO i l’Arro no siguin utilitzades per executar desnonaments a Catalunya.

I, amb aquestes exigències, llancem també un missatge molt clar. Les multes i la repressió, els jutges i els Mossos, no han aturat fins ara aquest moviment, ni ho faran. Seguirem a cada assemblea i a cada intent de desnonament, posant el cos, el coratge i la intel·ligència perquè tothom pugui tenir una llar digne i adequada.

Ni mordassa, ni desnonaments!

Related Articles

Deixa un comentari